Πολιτική

Ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών για την έλλειψη εξεταστικού κέντρου ΑΣΕΠ στην Κεφαλονιά

128views

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΣΕΠ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Το τελευταίο διάστημα έντονη είναι η αγωνία των υποψηφίων στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2Γ/2022, οι οποίοι ζουν στο Νομό μας. Και τούτο διότι δεν υπάρχει εξεταστικό κέντρο στην Κεφαλονιά μολονότι αρχικά προβλεπόταν. Κατά συνέπεια είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στο Νομό Αχαΐας (Πάτρα, Αίγιο, Βραχναίϊκα) με προσωπικές τους δαπάνες και μέσα στο χειμώνα (με κίνδυνο απαγορευτικού πλοίου λόγω καιρού ή καθυστερήσεων) προκειμένου να συμμετέχουν στο διαγωνισμό που διενεργείται στις 4 Μαρτίου.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς & Ιθάκης, ως μία πολιτική οργάνωση που αφουγκράζεται τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας και επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά ενημέρωσε τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος μας. Κατατέθηκε σήμερα η με αρ. πρωτ. 2157/105/8.2.2023 Ερώτηση με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Εσωτερικών την οποία υπογράφουν οι Βουλευτές Δημήτρης Μπιάγκης (Κέρκυρας) και Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας) και έχει ως εξής:

Θέμα: «Εξεταστικά Κέντρα ΑΣΕΠ»

Στην αίτηση που υπέβαλαν οι υποψήφιοι στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2Γ/2022. υπήρχε η δυνατότητα επιλογής εξεταστικού κέντρου σε κάθε νομό της χώρας. Ειδικότερα οι υποψήφιοι που κατοικούν στο Νομό Κεφαλονιάς & Ιθάκης, επέλεξαν προφανώς ως εξεταστικό κέντρο αυτό της Κεφαλονιάς, ώστε να αποφύγουν έξοδα μετακινήσεων και διαμονής.

Ο ΑΣΕΠ ενημέρωσε τους υποψηφίους εδώ και λίγες ημέρες, ότι όσοι δήλωσαν Κεφαλονιά, θα εξεταστούν πλέον στην Πάτρα ή στο Αίγιο.  Τα εξεταστικά κέντρα των υποψηφίων εκτείνονται από τα Βραχναίϊκα Πατρών μέχρι το Αίγιο. Συνεπώς προκύπτουν σοβαρά έξοδα μετακίνησης και έξοδα διαμονής για τους υποψήφιους.

Επειδή, δεν υπάρχει, την περίοδο του διαγωνισμού, ακτοπλοϊκή σύνδεση Σάμης – Πάτρας και πρέπει κάποιος να μετακινηθεί μέσω Πόρου-Κυλλήνης και μετά οδικώς προς Πάτρα.  Είτε επιλέξει τα ΚΤΕΛ, είτε με ΙΧ  προκύπτουν έξοδα διαμονής στην Πάτρα για τουλάχιστον 2 νύχτες.

Επειδή, ακόμη και αν υποψήφιος επιλέξει τη φθηνότερη λύση μετακίνησης με ΚΤΕΛ. Ο διαγωνισμός διενεργείται από τις 8 το πρωί του Σαββάτου (4/3) μέχρι τις 6+  το απόγευμα. (δύο εξετάσεις, η 1η στις 09:00 και η 2η στις 15:30). Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς Πάτρα πραγματοποιούνται κάθε μέρα στις 07:30 & 13:30, επομένως πρέπει να φύγει κανείς από  την Παρασκευή (3/3) για Πάτρα, ενώ τα δρομολόγια της επιστροφής  πραγματοποιούνται κάθε μέρα εκτός Σαββάτου στις 19:30, εξαναγκάζοντας τον υποψήφιο να διανυκτερεύσει Παρασκευή και Σάββατο στην Πάτρα, ώστε να επιστρέψει Κυριακή 5/3. Η λύση δε του ΙΧ είναι επίσης επιβαρυντική οικονομικά, λόγω πλοίου και καυσίμων. 

Επειδή, ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, προκύπτει κατά περίπτωση και η ανάγκη επιπλέον άδειας για τους υποψήφιους που εργάζονται.  Κάτι που δεν είναι πάντοτε εφικτό.

Επειδή, υπάρχει πάντα η πιθανότητα απαγορευτικού απόπλου των πλοίων που συνδέουν την Κεφαλονιά με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επειδή, δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα οι υποψήφιοι των νησιωτικών περιοχών με αυτούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, όταν πρέπει ξαφνικά να ανταποκριθούν σε επιπρόσθετα έξοδα και κόπο, για τη συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Πόσοι είναι οι υποψήφιοι που επέλεξαν τη Κεφαλονιά ως εξεταστικό κέντρο;

  2. Υπάρχει η πρόβλεψη να δημιουργηθεί έστω και την ύστατη στιγμή εξεταστικό κέντρο στην Κεφαλονιά;

Η Νομαρχιακή Επιτροπή, οι Τοπικές Οργανώσεις καθώς και οι Υποψήφιοι Βουλευτές του Κινήματός μας με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τα τοπικά ζητήματα, να αναζητούν λύσεις και να παρεμβαίνουν με ουσιαστικές δράσεις και αλληλεγγύη στους κατοίκους των νησιών μας.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.