Πολιτική

Ερώτηση προς τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θ. Μιχαλάτο

100views

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ :     Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θ. Μιχαλάτο

ΘΕΜΑ: « ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ   »

Η εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας  και η ιλιγγιώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους, ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και της πράσινης μετάβασης που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, (“πράσινοι” φόροι, χρηματιστήριο ρύπων απολιγνιτοποίηση ρήτρες αναπροσαρμογής αυξήσεων κ.α.), εξυπηρέτησαν αμιγώς  και μονόπλευρα τα νέα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, βυθίζοντας παράλληλα τον λαό και τους Δήμους στην ενεργειακή φτώχεια και αυξήσεις στα τιμολόγια  πάνω από 150%

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις όσον αφορά τους δήμους, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα ανέλθει σε ποσοστό έως και 120%, ενώ στις ΔΕΥΑ το ποσοστό θα φτάσει στο 80%, κόστος που τελικά,  θα επιβαρύνει επιπλέον τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Σε αυτές τις συνθήκες και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, όπως αποκαλύπτει η ΚΕΔΕ, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας παρότι εισπράττουν τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν τα αποδίδουν τελικά στους δήμους εδώ  και πολύ καιρό, ( υπάρχουν περιπτώσεις που η καθυστέρηση απόδοσης των εισπραχθέντων δημοτικών τελών ξεπερνά τον ένα χρόνο ).  Με βάση τα παραπάνω, οι οφειλές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προς τους Δήμους  υπολογίζονται σήμερα στα 70-100 εκατ. Ευρώ( !), ποσό που λείπει από τα ταμεία τους και που αναθεωρεί υποχρεωτικά  τους  προϋπολογισμούς τους σε ακόμα πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επιπλέον μάλιστα, υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθούν αυτά τα ποσά οριστικά και αμετάκλητα για τους Δήμους όπως συνέβη στο παρελθόν [ υπόθεση ENERGA ].

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  • Ποιες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται στον Δήμο Αργοστολίου και εάν έχουν αποδώσει σε αυτόν τα εισπραχθέντα από τους δημότες δημοτικά τέλη .
  • Σε τι ποσό ανέρχονται τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος που δεν έχουν αποδοθεί στον Δήμο Αργοστολίου και πιο χρονικό διάστημα αφορούν.
  • Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι σήμερα για την είσπραξη των παραπάνω ποσών που ανήκουν στον δήμο και παρακρατούνται παράνομα από τις παραπάνω εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τι αποτέλεσμα είχαν.

            Αργοστόλι 3/4/2022 

    Οι επερωτώντες δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ.

                        Σταύρος Γρηγορόπουλος    Γιάννης Κουρούκλης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.