Πολιτισμός

Εντυπωσιακή εικαστική έκθεση και υπέρλαμπρη πανσέληνος στον κήπο της Villa Ροδόπη

425views
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ VILLA ΡΟΔΟΠΗ

Έγιναν με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση φιλότεχνων στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: “Προσωπογραφίες, Performance και Αφιερώσεις στον Κώστα Ευαγγελάτο”, Β’  Eνότητα, με αφορμή την επέτειο των 50 εκθεσιακών και εκδοτικών χρόνων του καλλιτέχνη, ποιητή, περφόμερ και θεωρητικού της τέχνης. Στην μεγάλη ομαδική έκθεση-αφιέρωμα  εκτίθενται πολλές προσωπογραφίες, με όλα τα εικαστικά εκφραστικά μέσα και ψηφιακά ντοκουμέντα από ζωντανά εικαστικά έργα-performance του Κώστα Ευαγγελάτου στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και συμβολικές συνθέσεις.
Στην έκθεση εκτέθηκε για πρώτη φορά ζωγραφικό πορτραίτο του κορυφαίου ποιητή της ναυτοσύνης Νίκου Καββαδία, φιλοτεχνημένο από τον Πέτρο Ζουμπουλάκη, διακεκριμένο ζωγράφο, σκηνογράφο, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών. Ο Ζουμπουλάκης εμπνεύστηκε την ζωγραφική σύνθεση από το ποίημα “Κουροσίβο”του Νίκου Καββαδία.
Μετά τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε στη “Μωβ Σκηνή” του κήπου της Villa Ροδόπη, η ετήσια εκδήλωση λόγου και τέχνης, η καθιερωμένη από το 2001 “επτανησιακή βεγγέρα”, με τίτλο: “Πανσέληνος στον Κήπο”. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους μεγάλους ποιητές Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι, Γιάννη Ρίτσο και Νίκο Καββαδία. Ο Κώστας Ευαγγελάτος καλωσόρισε με ομιλία του περί τέχνης, ποίησης, πολιτικής και ζωής και διάβασε αποσπάσματα από το προλογικό κείμενο του για τον Μαγιακόφσκι στην έκδοση “Ωδή στην Επανάσταση”, εκ. Ατέχνως και απάγγειλε το εμβληματικό, ιστορικό ποίημα του πρωτοπόρου Μαγιακόφσκι ” 26 – 27 Φλεβάρη 1917 “. Η εκπαιδευτικός Χριστίνα Τσιμάρα απάγγειλε με λιτό, αλλά ατμοσφαιρικά δυναμικό τρόπο τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία “Κουροσίβο” και “Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα” από την συλλογή “Πούσι” και ολοκλήρωσε τις απαγγελίες με το συγκλονιστικό ποίημα του Γίαννη Ρίτσου “Καπνισμένο Τσουκάλι” που συγκίνησε έντονα τους παριστάμενους. Την αισθητική των πολύτροπων δρωμένων επιμελήθηκε ο Φιλίπ Ζαμέ, που ήρθε από το Παρίσι για την επετειακή αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Τον συντονισμό είχαν ο εικαστικός, φωτογράφος Ντάνυ Μαρτζόκας και ο μηχανικός Νίκος Τσιμάρας.
Η 23η Πανσέληνος στον Κήπο προξένησε έντονες εντυπώσεις και έδωσε αφορμές για ουσιαστικό προβληματισμό, με πνευματική ανάταση και αισθητική συγκίνηση.
Ακολούθησε κοκτέιλ στον κατάφυτο, ανθισμένο και κοσμημένο με γλυπτά και λίθινες κατασκευές κήπο, που φωτιζόταν εκθαμβωτικά από το υπέρλαμπρο σεληνόφως, ενώ η ξενάγηση και η προσέλευση στον εκθεσιακό χώρο κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα.
Η μεγάλη ομαδική έκθεση με έργα προσφοράς Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2023.
Κάθε Τετάρτη και Σάββατο από 8 μ.μ.-10μ.μ. γίνονται αναλυτικές ξεναγήσεις.
Είσοδος ελεύθερη.
Πληροφορίες: τηλ. 2671028501, 6944621286
 
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
COSTAS EVANGELATOS ART-EST
ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
 
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.