Πολιτική

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το 1ο Νηπιαγωγείο Ληξουρίου

120views

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το 1ο Νηπιαγωγείο Ληξουρίου

 

 

Το 1ο Νηπιαγωγείο Ληξουρίου μέχρι σήμερα είναι μια σχολική δομή αφημένη στην τύχη του από το Κράτος, την Περιφέρεια και τον Δήμο Ληξουρίου. Μόνη ελπίδα, για την λειτουργία αυτής της δομής, είναι η άοκνη προσφορά, το φιλότιμο και η ευσυνειδησία των νηπιαγωγών και του βοηθητικού προσωπικού του σχολείου, που καταβάλλουν καθημερινά ηρωικές προσπάθειες για να φέρνουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη σχολική δομή που για πρώτη φορά φέτος έχει σημαντικά αυξημένο αριθμό μαθητών (41 νήπια έναντι 31 πέρυσι), αφορούν σε βασικές κτιριακές υποδομές αλλά και στην έλλειψη ασφάλειας για τους μικρούς  μαθητές και το προσωπικό.

Συγκεκριμένα :

1.Στις  ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι μοναδικές δύο αίθουσες διδασκαλίας είναι μικρές και ακατάλληλες για τον παραπάνω αριθμό των παιδιών. Δεν υπάρχει επαρκής αποθηκευτικός χώρος όπως και χώρος αναμονής και ολιγόλεπτης ξεκούρασης για την καθαρίστρια η οποία αναγκάζεται να βρίσκεται μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας όταν υπάρχει κακοκαιρία ή στο προαύλιο (!) όταν ο καιρός είναι καλός.

  1. ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ

Στην πλευρά επί της δημ. οδού Γρηγ. Λαμπράκη όπου γίνεται η είσοδος και η αποχώρηση των μαθητών και γονιών, δεν υπάρχει καμία περίφραξη και ασφάλεια

αφού ανοίγοντας η πόρτα της αίθουσας διδασκαλίας, ένα νήπιο να βρίσκεται κατευθείαν σε πολυσύχναστο δρόμο! Η  υπάρχουσα περίφραξη στις υπόλοιπες πλευρές του οικοπέδου (βόρεια, δυτική και νότια) είναι εντελώς προβληματική, αφού είναι χαμηλή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί οποιοσδήποτε εξωσχολικός να εισέλθει στο προαύλιο, ενώ παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των μαθητών στην περίφραξη κατά τον προαυλισμό τους. Δεν υπάρχει η στοιχειώδης περίφραξη στο υποβαθμισμένο γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το 1ο Νηπιαγωγείο και στις παρυφές ενός δρόμου όπως είναι η Γρηγ. Λαμπράκη, που αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες. Επίσης ο ελεύθερος  χώρος απέναντι από το 1ο Νηπιαγωγείο όπου γίνονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις, είναι απεριποίητος και τελείως παρατημένος, αν και θα μπορούσε και λόγω της εγγύτητας στη θάλασσα να είναι ένα πραγματικό στολίδι.

  1. ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

Υπάρχει άμεση ανάγκη για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προτζέκτορα, έλεγχο και συντήρηση κουφωμάτων, ευπρεπισμό του περιβάλλοντα χώρου. Η σοβαρή υποχρηματοδότηση της σχολικής επιτροπής από Κράτος και Δήμο Ληξουρίου προς το 1ο Νηπιαγωγείο (όπως και στα άλλα σχολεία),  αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία και αναγκάζει γονείς και εκπαιδευτικούς να προμηθεύονται ακόμα και τα αναλώσιμα οι ίδιοι.

 

  1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το πρωί και το μεσημέρι που υπάρχει συνωστισμός οχημάτων και πεζών, χωρίς την στοιχειώδη οργάνωση της ασφάλειας (διαγράμμιση του οδοστρώματος, τοποθέτηση παλλόμενου προειδοποιητικού φαναριού, προειδοποιητικές πινακίδες και ιδιαίτερα πινακίδας ορίου ταχύτητας κ.α.).

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η παραπάνω κατάσταση εκθέτει πρώτα και κύρια σε μεγάλους κινδύνους μαθητές εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ παράλληλα δεν δημιουργεί τις κατάλληλες εκπαιδευτικές συνθήκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Η υποχρηματοδότηση και συνολικότερα η μείωση του κόστους της εκπαίδευσης που επιχειρείται  από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα αλλά και το γεγονός ότι δεν αποτελούν προτεραιότητα τα προβλήματα του συγκεκριμένου σχολείου όπως και όλων των υπολοίπων στο Δήμο μας από την σημερινή Δημοτική Αρχή και όλες τις προηγούμενες, είναι οι αιτίες της παραπάνω κατάστασης.

 

Είναι επείγουσα ανάγκη η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου νηπιαγωγείου με επαρκείς και ασφαλείς αίθουσες διδασκαλίας, χώρο πολλαπλών χρήσεων – εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, αποθήκες , καλύτερο και πιο εξοπλισμένο χώρο για τον προαυλισμό των νηπίων κ.α. Ωστόσο είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα στο χώρο ώστε να σταματήσουν να κινδυνεύουν μαθητές εκπαιδευτικοί και γονείς και να διεκπεραιώνεται αξιοπρεπώς η εκπαιδευτική διαδικασία σε αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για την καθαρίστρια του σχολείου που ουσιαστικά είναι χωρίς στέγη.

 

Ζητάμε από τη Δημοτική αρχή να φέρει άμεσα το θέμα προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

 

Ληξούρι 24/11/2022                       

ΓΙΑ τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι

Δαμουλιάνς Θοδωρής

Καπάτος Βασίλης

Μαντζουράτος Δημήτρης

Συνοδινός-Βαλλιάνος Βαγγέλης

Φαρακλός Βαγγέλης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.