Πολιτική

Δώστε τώρα λύση στα οξυμένα προβλήματα των νεοδιόριστων και αναπληρωτών καθηγητών

72views

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

elme_ki@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Άλλη μια σχολική χρονιά αρχίζει με όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολεία και την εκπαίδευση να οξύνονται παραπέρα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ιδιαίτερα για τους πρωτοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, το πρόβλημα της στέγασης αναδεικνύεται ένας σύγχρονος βραχνάς, αφού εκτός από την εκτόξευση της ακρίβειας, το κύμα ανατιμήσεων που τσακίζει το εισόδημά τους (όπως άλλωστε και όλων των εκπαιδευτικών), τις μισθολογικές περικοπές και την κατάργηση του επιδόματος για τους αναπληρωτές που δουλεύουν σε νησιωτικές περιοχές, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι και με την πανάκριβη και δυσεύρετη στέγη, λόγω κυρίως της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και της νέας μεθόδου μισθώσεων “Airbnb”.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ συντονισμένο με όλες τις ΕΛΜΕ των ιονίων νησιών Νήσων πραγματοποίησε το Σάββατο, 27 Αυγούστου, παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, για το φλέγον ζήτημα της στέγασης των νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η δυναμική αυτή παρέμβαση ανάγκασε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ασχοληθεί με το θέμα για πρώτη φορά.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ έκανε τις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για το άμεσο μέλλον, όσο και μακροπρόθεσμα για το πρόβλημα και για την αξιοποίηση συγκεκριμένων δημοσίων κτιρίων, τα οποία αυτή τη στιγμή “ρημάζουν” από την αχρησία:

  • να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των συναδέλφων αναπληρωτών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια. Να δοθεί επιδότηση ενοικίου στα 300€.

  • να επισκευαστούν και να αποδοθούν άμεσα στους αναπληρωτές και πρωτοδιόριστους εκπαιδευτικούς καθώς και άλλους Δημόσιους Υπαλλήλους και φοιτητές του ΤΕΙ για την διαμονή τους τα εγκαταλελειμμένα δωμάτια της Εστίας του οικοτροφείου στην Λάσση Αργοστολίου.

  • να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόσπασης από το ΤΑΙΠΕΔ των «υπαλληλικών» στο Αργοστόλι και εκεί να ανεγερθούν κατοικίες για τους δημόσιους υπάλληλους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του Νομού.

  • να επισκευαστούν οι κατοικίες εκπαιδευτικών στο Σχολικό Συγκρότημα της Αγίας Θέκλης,

  • να επισκευαστεί – ανακατασκευαστεί η μαθητική εστία στην Ιθάκη για να εξυπηρετήσει την ανάγκη διαμονής μαθητών και δωρεάν αναπληρωτών.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν «άκουσε» η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και δεν υιοθέτησε καμία από τις προτάσεις των ΕΛΜΕ, αλλά και των παρατάξεων, που είχαν αντίστοιχη εισήγηση. Η κ. Περιφερειάρχης και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παρέπεμψαν στις …«υποσχέσεις» του πρωθυπουργού, για αυξήσεις στους μισθούς. Η ΕΛΜΕΚΙ επίσης τόνισε την αντίθεσή της στις ΣΔΙΤ, αφού η εκμετάλλευση των κτιρίων που θα μένουν οι εκπαιδευτικοί από ιδιώτη, εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και με την ελεύθερη αγορά στην εύρεση σπιτιού.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το ζήτημα της στέγασης, γίνεται όλο και πιο δύσκολο, όσο περνάει ο καιρός και έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί εκπαιδευτικοί να αρνούνται το διορισμό τους.

Μπροστά στον εμπαιγμό από τις Περιφερειακές Αρχές όλων των τελευταίων χρόνων και όλων των κυβερνήσεων έως σήμερα, μόνο ένα δρόμο έχουμε: Το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης λύσεων σε όλα τα προβλήματα που έχουν την αιτία τους στις αντιλαϊκές πολιτικές που γιγαντώνουν τα κέρδη των ομίλων και αφήνουν στην τύχη τους τις λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερα τις εκπαιδευτικές.

Το επόμενο διάστημα η ΕΛΜΕΚΙ θα κάνει νέες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις προκειμένου να καλυφθούν έστω και στοιχειωδώς οι ανάγκες αυτών των συναδέλφων με χαμηλότερο κόστος ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν. Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε για άλλη μια χρονιά να εξασφαλιστεί η φθηνή σίτισή τους στην λέσχη του ΤΕΙ, καθώς και σημαντικές εκπτώσεις από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να ανακουφιστούν.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και δουλειάς.

Αργοστόλι 6/9/2022

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.