Κοινωνία

Δυο κεφαλονίτικα πασχαλινά ποιήματα για την ειρήνη των λαών

144views

Δυο κεφαλονίτικα πασχαλινά ποιήματα για την ειρήνη των λαών

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Ο Σωτήρης Γαλιατσάτος, ήταν μια αξιόλογη ποιητική μορφή του νησιού μας, δημοσίευε ποιητικές του δημιουργίες στον τοπικό τύπο του νησιού μας και πολλοί στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον επίσης αξιόλογο μουσικοσυνθέτη, Σπύρο Μαρκάτο.

Μορφή ανήσυχη, ρομαντική φύση, γεμάτος προβληματισμούς για τη ζωή και για των Ισχυρών της Γης τα πονηρά έργα. Όλα αυτά κι άλλα ήταν οι βασικοί πυλώνες –ιδέες, που ενεργοποιούσαν τους ποιητικούς του νευρώνες και άπλωνε στο χαρτί τις σκέψεις του σε ρυθμό με αθόρυβη μουσική.

Σχολίαζε ποιητικά την τότε επικαιρότητα, έγραφε στίχους για θρησκευτικές γιορτές, για συμβάντα, για τη φύση και τις ομορφιές της, για την Κεφαλονιάς μας, για τον Άγιο Γεράσιμο του νησιού μας, μα πάνω από όλα σχολίαζε ποιητικά τα πολιτικά θέματα που αφορούσαν την ταραγμένη δεκαετία 1960-70.

Στην παρούσα υπάρχουν δυο ποιήματά του, το ένα άγνωστο και το άλλο δημοσιευμένο, που αναφέρονται στην Ποθητή Πασχαλιά, που στις μέρες μας … όλο και σκοτεινιάζει από τα ύπουλα παιχνίδια των Ισχυρών της Γης…

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.