Κοινωνία

Για την Τασία Ευθυμιάτου-Αλισανδράτου

174views

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΣΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΤΟΥ – ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΥ

Το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκφράζουν τη βαθειά θλίψη τους για την απώλεια της Τασίας Ευθυμιάτου – Αλισανδράτου, η οποία αυτές τις μέρες έφυγε από τη ζωή.

Η Τασία Ευθυμιάτου – Αλισανδράτου με σπουδές στη Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία είχε πολύχρονη διδακτική παρουσία στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση βιβλίων της γαλλόφωνης Γραμματείας. «Σύντροφος ζωής και παιδείας» του αείμνηστου φιλόλογου και νεοελληνιστή Γιώργου Αλισανδράτου, μετά το θάνατο του τελευταίου ασχολήθηκε με ζήλο, πρόγραμμα και συνέπεια για την έκδοση των μελετών του συζύγου της σε θεματικούς τόμους, που κυκλοφόρησαν από το Μουσείο Μπενάκη, χωρίς ωστόσο να αμελήσει για την τύχη του αρχείου του και της πλούσιας κοινής βιβλιοθήκης τους.

Η τελευταία εκδοτική της δραστηριότητα σχετίζεται με την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη: δική της ιδέα ήταν να αναλάβει η Βιβλιοθήκη μας την έκδοση ενός τόμου με τις μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Αλισανδράτου για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο, την έκδοση του οποίου ευγενικά υποστήριξε. Και ευτύχησε να δει τυπωμένο το έργο αυτό. Η ίδια, μάλιστα στο προλογικό της σημείωμα στο βιβλίο έχει γράψει: «Αισθάνομαι ένα είδος χαράς, που και ο σπουδαίος σατιρικός […] του Ληξουριού [ο Μ. Άβλιχος] και ο λόγιος σχολιαστής και συμπατριώτης του Γιώργος Αλισανδράτος συναντώνται στο αγαπημένο τους Ληξούρι» μέσω, εννοείται, αυτής της έκδοσης της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Η Τασία Ευθυμιάτου – Αλισανδράτου ρωτούσε και ξαναρωτούσε για την τύχη του κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης μετά τους σεισμούς του 2014 αλλά και για την όλη δράση της, καθώς ήταν σε θέση να εκτιμήσει την αξία και την προσφορά της Βιβλιοθήκης μας στο τόπο και στην επιστήμη. Η ίδια, εξάλλου, είτε παλαιότερα μαζί πάντοτε με το σύζυγό της είτε αργότερα μόνη της ήταν παρούσα στα πνευματικά και επιστημονικά τεκταινόμενα της Κεφαλονιάς και γενικότερα των Επτανήσων, παρακολουθώντας συνέδρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.

Η αναχώρησή της από τη ζωή αφήνει πράγματι δυσαναπλήρωτο κενό…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.