Πολιτική

Για την σκανδαλώδη προκήρυξη ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού με τίτλο “Μετασχηματισμός των συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε υλικό ανοιχτού κώδικα”

217views

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για την σκανδαλώδη προκήρυξη ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού με τίτλο “Μετασχηματισμός των συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε υλικό ανοιχτού κώδικα”

Στις αρχές Αυγούστου, με οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προκήρυξε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό με τίτλο «Μετασχηματισμός των συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε υλικό ανοιχτού κώδικα». Ο διαγωνισμός αυτός εντάσσεται στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και μεταξύ άλλων περιέχει την ανάπτυξη Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, την υλοποίηση Ψηφιακού Αποθετηρίου και τη δημιουργία Εκπαιδευτικού περιεχομένου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του σωματείου εργαζομένων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι πανομοιότυπες με τις προδιαγραφές έργων και υπηρεσιών που υλοποιεί, συντηρεί και αναβαθμίζει εδώ και χρόνια το ίδιο το Ι.Τ.Υ.Ε. Οι ψηφιακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες «e-me» και «e-class» του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, τα ψηφιακά αποθετήρια ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων «Φωτόδεντρο», η ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διαδραστικών Βιβλίων «ebooks.edu.gr» είναι μερικές ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται από το Ι.Τ.Υ.Ε. Αυτές οι υπηρεσίες χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον την περίοδο της πανδημίας και στήριξαν την εκπαιδευτική διαδικασία ενώ χρησιμοποιούνται και σήμερα ως βοηθητικά εργαλεία των εκπαιδευτικών και των σχολείων.

Αντίστοιχος διαγωνισμός, που χρηματοδοτείται και αυτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, για την δημιουργία ολοκληρωμένου ψηφιακού πληροφοριακού συστήματος για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (eSchools) προκηρύχθηκε στις αρχές καλοκαιριού όπου και σε αυτή την περίπτωση αφορά υπηρεσίες που εδώ και χρόνια υλοποιεί και υποστηρίζει το Ι.Τ.Υ.Ε.

Το Υπουργείο Παιδείας αντί να ενισχύσει τις υποβαθμισμένες δημόσιες υποδομές και τους υποστελεχωμένους οργανισμούς, να αναβαθμίσει τα ανεπαρκή τεχνολογικά μέσα και τις ψηφιακές υπηρεσίες, που την περίοδο της πανδημίας χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες των ίδιων των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών στήριξαν τη δημόσια εκπαίδευση, δίνει «δωράκια» εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και συμφέροντα. Αυτά ακριβώς τα ζητήματα ανέδειξαν με τις κινητοποιήσεις τους ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας και οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες τους απαιτώντας να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές και όχι να χαρίζονται άμεσα ή έμμεσα εκατομμύρια ευρώ σε μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου.

Η προκήρυξη των συγκεκριμένων διαγωνισμών, συνολικού ύψους 63 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Ι.Τ.Υ.Ε., αν υλοποιηθούν από το ίδιο το Ι.Τ.Υ.Ε θα στοιχίσουν στο δημόσιο θεαματικά λιγότερα χρήματα. Η τεράστια σπατάλη των εκατομμυρίων ευρώ προς τους ιδιώτες για τη δημιουργία πανομοιότυπων συστημάτων με τα υπάρχοντα, την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση της λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών του Ι.Τ.Υ.Ε. γίνεται με το σταγονόμετρο αποτελεί σκάνδαλο και αποκαλύπτει την ουσία της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της κυβέρνησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να μην υλοποιηθούν οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί και αντ’ αυτού να αξιοποιηθούν οι δημόσιοι οργανισμοί (π.χ. Ι.Τ.Υ.Ε.) για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων,

– Να αναβαθμιστούν και να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες και να στελεχωθούν επαρκώς οι δημόσιοι οργανισμοί που στηρίζουν τεχνολογικά την εκπαιδευτική διαδικασία,

– Να σταματήσει η απόσπαση έργων και αρμοδιοτήτων από το Ι.Τ.Υ.Ε. και η παράδοση τους σε ιδιώτες και να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας στον οργανισμό για την ενίσχυση του.

Οι Βουλευτές

                                                                                 Δελής Γιάννης

                                                                                Γκιόκας Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

 Κομνηνάκα Μαρία

     Λαμπρούλης Γιώργος

                                                                                            Μαρίνος Γιώργος

                             Παπαναστάσης Νίκος

                                                                                                Συντυχάκης Μανώλης

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.