Πολιτική

Απαράδεκτες συνεχίζουν να είναι οι συνθήκες υγιεινής & ασφάλειας των εργαζομένων στην Π.Ε. Κεφαλονιάς-Θα πάρετε μέτρα επιτέλους, ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

180views

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Απαράδεκτες συνεχίζουν να είναι οι συνθήκες υγιεινής

& ασφάλειας των εργαζομένων στην Π.Ε. Κεφαλονιάς.

Θα πάρετε μέτρα επιτέλους, ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, δεν είναι η πρώτη φορά που φέρνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, όπως και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Ζητήματα υποστελέχωσης, έλλειψης μεταφορικών μέσων και Μ.Α.Π., απλήρωτων υπερωριών κ.α.

Σήμερα, αναδεικνύουμε ένα θέμα που έχει να κάνει με την ίδια την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, μέσα στον ίδιο τους τον εργασιακό χώρο, με εργοδότη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με σημερινή διοίκηση την Περιφερειακή Αρχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δίνουμε αυτήν την προτεραιότητα και την σημασία γιατί μας νοιάζει η ποιότητα και οι συνθήκες, σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζομένων, οι οποίοι είναι η κινητήρια δύναμη που παράγουν τον πλούτο.

Αυτά τα προβλήματα, βέβαια, δεν εμφανίστηκαν σήμερα, έρχονται από το παρελθόν και από τις προηγούμενες Περιφερειακές Αρχές του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΑΣΑ και των πιο προηγούμενων.

Γιατί δεν λύνονται; Δεν τα γνωρίζουν; Δεν υπάρχουν χρήματα; Είναι ανίκανοι;

Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν είναι τα παραπάνω. Αλλά γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες από τις ανάγκες, τα προβλήματα, τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Γιατί αν είχαν αυτά ως προτεραιότητα, τότε θα είχαν φτιάξει καινούργια κτίρια για την στέγαση των υπηρεσιών και όχι να είναι σε υποδομές πάνω από 60 χρόνων. Θα είχαν φροντίσει να υπάρχει ουσιαστική και σοβαρή συντήρηση. Να υπάρχει προσωπικό μόνιμο που θα συντηρεί αυτές τις υποδομές. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και όχι να δίνεται σε εργολάβους όπως και η συντήρηση. Την ίδια στιγμή δίνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για δημόσιες σχέσεις και ανακαινίσεις των γραφείων των Αντιπεριφερειαρχών.

Πιο συγκεκριμένα θα αναφέρουμε τα παρακάτω ενδεικτικά, όπως τα έχουμε διαπιστώσει μέσα από τις περιοδείες, την επαφή με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων και με τους ίδιους τους εργαζόμενους:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ

 • Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.

 • Δεν υπάρχει έλεγχος Στατικής Επάρκειας σύμφωνα με τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς.

 • Δεν έχει γίνει αναγόμωση των πυροσβεστήρων που έχουν λήξει. Δεν υπάρχει σύνδεση των πυροσβεστικών φωλιών με κρουνό εξωτερικά του κτιρίου που δεν υπάρχει.

 • Δεν υπάρχει σε λειτουργία κεντρική θέρμανση ώστε να αποφεύγονται τα κλιματιστικά τα οποία λόγω του Covid δεν είναι η καλλίτερη επιλογή.

 • Οι τουαλέτες -πλην αυτών του πρώτου ορόφου που βρίσκονται πλησίον του γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη και της αίθουσας συνεδριάσεων- είναι σε άθλια κατάσταση. Κατεστραμμένα κουφώματα της καταπακτής με αποτέλεσμα να μπαίνουν τα νερά της βροχής. Σκουριασμένα δίκτυα ύδρευσης. Χαλασμένες πόρτες και κλειδαριές. Βγαλμένα πλακάκια. Σοβάδες και επιχρίσματα κατεστραμμένα. Ηλεκτρολογική εγκατάσταση επικίνδυνη.

 • Η ψευδοροφή του δεύτερου ορόφου έχει καταστραφεί και εισέρχονται νερά από την βροχή.

 • Υπάρχουν παλιά κουφώματα με αποτέλεσμα να γίνεται εισροή νερών.

ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

 • Δεν υπάρχει πρόσβασης για ΑΜΕΑ.

 • Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.

 • Δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού.

ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

 • Δεν υπάρχουν αντιολισθητικές ταινίες στα σκαλοπάτια των γραφείων.

 • Τα καλώδια των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι διάσπαρτα στο δάπεδο.

Δεν πραγματοποιούνται σεμινάρια και ασκήσεις για πυρκαγιά και σεισμό.

Δεν υπάρχει Τεχνικός Ασφαλείας και Ιατρός Εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 • Γιατί δεν έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων στα 3 και πλέον χρόνια της θητείας σας;

 • Θα πάρετε όλες τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες για την άμεση επίλυση των παραπάνω θεμάτων;

15.11.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Συν: 4 φωτογραφίες

 

https://lsionionnison.com/

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Μετά από τρία χρόνια, οι εξαγγελίες για την κτιριακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας από την Π.Ι.Ν., γίνονται “εξαγγελίες – μπαλάκι” στο Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα η πλήρης υποβάθμιση, η ιδιωτικοποίηση της Π.Φ.Υ. και της Υγείας γενικότερα, συνεχίζεται. Υπάρχει όριο στην κοροϊδία;

Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο ζήτημα της Υγείας και ειδικότερα στις εξαγγελίες κυβέρνησης και Περιφερειακής Αρχής(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) για την κτιριακή αναβάθμιση και ενίσχυση των Κέντρων Υγείας που στην διάρκεια των τριών χρόνων έχουμε ακούσει πολλές φορές αλλά η πραγματικότητα τις διαψεύδει. Τα Κ.Υ. στα νησιά μας καταρρέουν κτιριακά και αποψιλώνονται από προσωπικό.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1 η: Για μας η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και κατοχυρωμένο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα για λίγους, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους σε όλες τις βαθμίδες, χωρίς ιδιώτες και ανταποδοτικότητα.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2η: Η πολιτική που έχει ρημάξει τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. από προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό ξεδιπλώνεται διαχρονικά και σταθερά.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 3η: Στόχος, η μετατροπή της υγείας σε πανάκριβο εμπόρευμα – προνόμιο για λίγους και σε ευκαιρία για ακόμα περισσότερες μπίζνες των ιδιωτικών μεγαθηρίων, με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 4η: Αυτά τα μέτρα τα έχουν στηρίξει όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ, και συμπυκνώνονται σε νόμους της ΝΔ για το «νέο ΕΣΥ».

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 5η: Αυτό που έρχεται με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ισοπεδώνει ότι έχει απομείνει όρθιο αφού καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του Ε.Σ.Υ., δίνει τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τους ασθενείς να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 6η: Το Ταμείο Ανάκαμψης αξιοποιείται και για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων της Ε.Ε. στο χώρο της Υγείας, δηλαδή, το περαιτέρω κλείσιμο, τη συγχώνευση δημόσιων μονάδων και υπηρεσιών, τη μετατροπή τους σε Ν.Π.Ι.Δ. – επιχειρήσεις, την προώθηση των Σ.Δ.Ι.Τ., το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην Υγεία, την ένταξη των δημόσιων υπηρεσιών σε μια ενιαία ΑΓΟΡΑ υπηρεσιών Υγείας.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 7η: Κυβερνήσεις, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι θιασώτες της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, επιχειρούν με ψέματα και λαθροχειρίες να παρουσιάσουν ως πρόοδο τις «μεταρρυθμίσεις τους».

Στο ίδιο επικοινωνιακό και αποπροσανατολιστικό παιχνίδι και η σημερινή Περιφερειακή Αρχή.

 • Από το 2020 εξαγγέλθηκαν 6.000.000 ευρώ για «μελέτες- κτιριακή αποκατάσταση- αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας». Από τότε μέχρι σήμερα μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς χωρίς καμία υλοποίηση.

 • Διανθίζονται, πότε με το Νοσοκομείο Αργοστολίου που μπαινοβγαίνει στις εξαγγελίες, πότε με το Κ.Υ. Βασιλικής Λευκάδας να το «μελετούν» και ο Υπουργός και η Περιφερειακή Αρχή και πότε με άλλες βαρύγδουπες δηλώσεις περί στήριξης της Υγείας με τα εκατομμύρια να ανεβοκατεβαίνουν.

 • Τώρα, Νοέμβρης του 2022, οι εξαγγελίες αυτές γίνονται μπαλάκι στο Ταμείο Ανάκαμψης με τον ικανοποιημένο Γ. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους να δηλώνει «ότι θα δημοπρατηθούν με προτεραιότητα τα πλέον ώριμα, όπως αυτά της Κέρκυρας και της Ζακύνθου, από το ΤΑΙΠΕΔ και ότι η δέσμευση του Υπουργείου αφορά στα Κέντρα Υγείας, που δεν έχουν συνύπαρξη λειτουργίας με τον ΕΦΚΑ ή στεγάζονται σε ιδιωτικά κτίρια» αφήνοντας εκτός το Κέντρο Υγείας Πόλης της Κέρκυρας και το Κέντρο Υγείας Αργοστολίου.

Το κρίσιμο όμως ζήτημα είναι ότι όλα αυτά εκτός από το ότι συνιστούν εμπαιγμό, δεν αποτελούν ενίσχυση αλλά διατήρηση της απαράδεκτης και επικίνδυνης κατάστασης για την Υγεία του λαού. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού στην Υγεία αλλά και με τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις νησιωτικές περιοχές, αφού ενισχύεται η κρατική υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της δημόσιας δωρεάν υγείας και γιγαντώνεται η εμπορευματοποίηση της.

Επερωτάται η κα. Περιφερειάρχης:

 1. Γιατί από το 2020 μέχρι σήμερα δεν υλοποιήσατε το έργο της αναβάθμισης των κτιρίων των Κ. Υγείας;

 2. Ποιος τελικά μελετάει το Κέντρο Υγείας της Βασιλικής το υπουργείο ή η Π.Ι.Ν και ποιος θα το επισκευάσει;

 3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επισκευών των Κ.Υ. από το Ταμείο Ανάκαμψης;

 4. Πόσα και ποια Κέντρα Υγείας και με ποιους όρους θα επισκευαστούν από το Υπουργείο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ;

 5. Πόσα Κ.Υ. και πότε, θα επισκευαστούν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;

15.11.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού Α, Χ. Χαραλάμπους

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.