Πολιτική

Απαξίωση από την Περιφερειακή Αρχή για τα μνημεία στο Ρίφι-Το Ρίφι αναζητά την αρωγή του Κράτους για δύο εκκλησίες μνημεία

148views

ΠΑΞΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

ΣΤΟ ΡΙΦΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Δεν χωράνε, ως φαίνεται τα μικρά χωριά, στους «πολιτιστικούς ορίζοντες» της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Δεν είναι στις προτεραιότητές τους, οι μικροί πολιτιστικοί θησαυροί που βρίσκονται στα ξεχασμένα, από την διαχρονική «αναπτυξιακή» πολιτική των κρατικών θεσμών, χωριά των νησιών μας.

Έτσι εξηγείται η απαξίωση την οποία επέδειξε η Περιφερειακή Αρχή, στην Επερώτηση που καταθέσαμε στις 08.03.2023, η οποία φορούσε στις δυο ιστορικές εκκλησίες της Τ.Κ. Ριφίου, που έχουν κτυπηθεί από τους σεισμούς, τον «ΙΑΝΟ» και την εγκατάλειψη όλων των Περιφερειακών Αρχών και όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

Η Περιφερειακή Αρχή, όχι μόνο δεν απάντησε στα τέσσερα Περιφερειακά Συμβούλια που έχουν γίνει από τότε μέχρι σήμερα, αλλά ούτε γραπτή απάντηση δεν έδωσε μέσα στην προθεσμία των 15 ημερών που προβλέπει ο Κανονισμός. Κατά τα άλλα, η επίκληση του Κανονισμού, είναι η ρομφαία του Προέδρου, σε κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να διακοπεί η τοποθέτηση των Περιφερειακών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, των φορέων των εργαζομένων και των κατοίκων, όταν αυτοί, συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των Π.Σ. Τους πέφτει φαίνεται μικρό το Ρίφι, δεν αποπνέει επενδυτικό αέρα, δεν ταιριάζει στις καινοτόμες δράσεις τους.

Οι συνήθεις μεγαλοστομίες τους δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται ως τουριστικό προϊόν και ιεραρχείται ανάλογα με τα κέρδη που θα αποφέρει. Δεν μπορούν επίσης να κρύψουν ότι ο πολιτισμός, παραμένει ο φτωχός συγγενής στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού και του ΕΣΠΑ.

Οι κάτοικοι του Ριφίου και γενικότερα ο λαός, αγαπά και αγωνιά για την διάσωση των μνημείων και της ιστορικής του κληρονομιάς, γιατί είναι κομμάτι της ζωής του στο διάβα του χρόνου.

Γι’ αυτό και είναι οι μόνοι που μπορούν να τα υπερασπιστούν, ανεβάζοντας την απαιτητικότητα και τον αγώνα τους, προκειμένου να μπει η διάσωσή τους σε προτεραιότητα.

10.04.2023

Συνημμένο:Επερώτηση: ΤΟ ΡΙΦΙ ΠΑΛΛΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ & ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

ΤΟ ΡΙΦΙ ΠΑΛΛΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ & ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων, αλλά και ως ΚΚΕ έχουμε επισκεφθεί επανειλημμένα το Ρίφι, συζητώντας με τους κατοίκους και τον Πρόεδρο του χωριού, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν είναι πρωτότυπο να αναφέρουμε ότι τα προβλήματα αυτά είναι κοινά με τα περισσότερα ορεινά χωριά της Κεφαλονιάς αλλά και των άλλων νησιών του Ιονίου. Είναι ζητήματα υποδομών υγείας (μη λειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου, υποβάθμιση Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου), του Γυμνασίου της περιοχής που ακόμη να τελειώσει η επισκευή του( κτυπημένο από τους σεισμούς του 2014), έλλειψη τακτικής δημόσιας συγκοινωνίας από το ΚΤΕΛ, έλλειψη αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντικεραυνικής προστασίας, με εγκαταλελειμμένο το Αγροτικό & Επαρχιακό Οδικό δίκτυο και τα συνεχή προβλήματα του δικτύου της ΔΕΗ κ.α.

Αποτέλεσμα αυτών είναι η ερημοποίηση του χωριού και η γήρανση του πληθυσμού του. Ακόμα και ζητήματα της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Κοινότητας, όπως είναι ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που είναι κτυπημένα από τους σεισμούς του 2014 και την φθορά του χρόνου, είναι εγκαταλελειμμένα-από την σημερινή κυβέρνηση, όπως και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και την προηγούμενη της(ΑΝΑΣΑ) ΣΥΡΙΖΑ- στις «καλένδες». Οι προτεραιότητες τους που ταυτίζονται με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. είναι άλλες, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Πιο συγκεκριμένα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χρονολογείται από το 1204. Κατάφερε και άντεξε μέχρι το 1867 που έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά και καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι κάτοικοι του χωριού την κατασκεύασαν από την αρχή από το 1867 έως το 1870, όπου υπάρχει έως σήμερα. Επίσης άντεξε στους σεισμούς του 1953. Ο ναός υπέστη μεγάλες ζημιές από τους σεισμούς του 1972, που με την βοήθεια των κατοίκων και άλλων συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκαν οι ζημιές, για να πληγεί σημαντικά από τους σεισμούς του 2014, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τον «ΙΑΝΟ» τον Σεπτέμβριο του 2020 και την φθορά του χρόνου. Επίσης το καμπαναριό που υπάρχει του οποίου ένα μέρος είχε πέσει το 1996 με την μεγάλη κακοκαιρία και αναστηλώθηκε έπειτα, κτυπήθηκε και αυτό από τους σεισμούς του 2014.Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του μαρτυρά την τεχνοτροπία κατασκευής του, που αποδίδεται στον πατέρα του Μαρίνου Αντύπα, που ήταν ξυλογλύπτης. Στον ναό υπάρχουν τοιχογραφίες νεότερες αλλά και φορητές εικόνες, έργα του Ριφιώτη ζωγράφου και αγιογράφου Παναγή Γαβριελάτου.

Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε ένα ύψωμα που παλιά υπήρχε κάστρο, από το οποίο οι κάτοικοι αντιστέκονταν στους πειρατές και στην Αγγλοκρατία. Υπήρχε σχολείο, το οποίο αναφέρεται ως «κρυφό σχολειό». Η λαϊκή παράδοση που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα λέει: «…πως ο λόφος του Αι Γιώργη στο Ρίφι, τρανό σχολείο ήταν και καταφύγιο των κυνηγημένων από τους Άγγλους, όπου εκεί πάνω σχεδίαζαν την αντίσταση για τον ξένο δυνάστη…Ευτυχισμένο το νησί τούτο που σχολεία και αντίσταση για λευτεριά τα ζύμωσε μαζί για να γίνει αρχάγγελος ριζοσπαστικής ιδέας και για τα άλλα νησιά του Ιονίου…».Και αυτό έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές από τους σεισμούς του 2014 και από τον «ΙΑΝΟ» τον Σεπτέμβριο του 2020. Να αναφέρουμε ότι η πρόσβαση γίνεται μόνο από μονοπάτι και δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτοκίνητα, με ότι αυτό σημαίνει και για την επισκευή του. Για τα ζητήματα αυτά έχει ενημερωθεί η Π.Ε. Κεφαλονιάς από τους φορείς της περιοχής οι οποίοι περιμένουν ακόμα τις απαντήσεις για την εξέλιξη.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Είναι σε γνώση σας αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την περιοχή της Παλλικής και αν ναι, τι πρωτοβουλίες έχετε πάρει;

  • Έχετε ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς, Υπουργείου Πολιτισμού, του Τ.Α.Σ. και άλλων κρατικών υπηρεσιών;

  • Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την ολοκλήρωση των μελετών και από που χρηματοδοτούνται;

  • Θα κάνετε άμεση παρέμβαση στην κυβέρνηση (Υπουργείο Πολιτισμού κ.α.) για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ολοκληρωμένη χρηματοδότηση των έργων;

  • Σε περίπτωση που δεν τα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση, θα εντάξετε τα συγκεκριμένα έργα σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

08.03.2023

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.