Πολιτική

Απάντηση στην επιστολή της ΟΜΑ Παλικής

87views

Απάντηση στην επιστολή της ΟΜΑ Παλικής

Απαντώντας στην επιστολή της ΟΜΑ Παλικής θα ξεκινήσουμε από το τέλος και την παραδοχή τους ότι «…δεν πρέπει να χάνουμε ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης ώστε κάθε έργο να έχει πολλαπλά αποτελέσματα…».

Αυτό ακριβώς πράττουμε με την οικία Λασκαράτου.

Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση 100% από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ το Μάρτιο του 2021 με το ποσό των 847.859,55 € εκ των οποίων οι 105.400 € αφορούν σε «συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση της πράξης».

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια ανάδειξης ή όπως αλλιώς θέλει καθένας να το πει , για την οικία Λασκαράτου ήταν γνωστά σε όλους μας τα θέματα που υπάρχουν πριν ακόμη υποβάλλουμε την πρόταση και έχουν αναφερθεί πολλές φορές τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην οικονομική επιτροπή.

Προσπάθεια έγινε και το 2016 από τον τότε ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς και περιελάμβανε ακριβώς αυτά που περιγράφονται στην επιστολή της ΟΜΑ Παλικής για τον περιβάλλοντα χώρο , την ψηφιακή αναπαράσταση κτλ.

Ο κ. Δημήτρης Μεσσάρης , μέλος της ομάδας αρχιτεκτόνων , σίγουρα το θυμάται διότι την περίοδο που υποβλήθηκε η πρόταση για την ανάδειξη της οικίας Λασκαράτου μέσω του προγράμματος intereg το 2016 , ήταν σύμβουλος του τότε Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση και εκ των στενών συνεργατών του τότε Αναπληρωτή Δημάρχου και Αντιδημάρχου Έργων κ. Διονύση Λυκούδη που το υποστήριζε θερμά.

Τότε η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε διότι δεν ανταποκρίθηκε ο εταίρος από την Ιταλία (ως γνωστό το intereg στηρίζεται σε διακρατικές συνεργασίες).

Έχοντας λοιπόν να κάνουμε με μια ειδική περίπτωση ακόμη και ο τίτλος του έργου για την υποβολή της πρότασης (που δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο που αναφέρει η ΟΜΑ Παλικής «αναστύλωση της οικίας Λασκαράτου») έγινε σε συνεννόηση με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και όπως φαίνεται για πάνω από ένα έτος είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί τους και προσπαθούμε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή οδό για το συγκεκριμένο έργο.

Παράλληλα γνωρίζοντας τις δυσκολίες και θέλοντας να εξασφαλίσουμε το τελικό αποτέλεσμα της νέας μελέτης που θα προκύψει , στη συγγραφή των υποχρεώσεων του αναδόχου αναφέρεται ότι οποιαδήποτε προβλήματα που αφορούν σε τροποποιήσεις, εγκρίσεις ή αδειοδοτήσεις θα πρέπει να επιλύονται με μέριμνα του αναδόχου.

Στην ανησυχία που εκφράζουν μήπως προκύψει «ένα δήθεν «νέο-παραδοσιακό» σπίτι, χωρίς κανένα αυθεντικό  στοιχείο, μία καρικατούρα πολιτιστικής κληρονομιάς…» τους διαβεβαιώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει γιατί πολύ απλά ο ανάδοχος θα ακούσει τα δικά μας «θέλω» και η όποια τελική μελέτη θα διαμορφωθεί όπως ακριβώς εμείς επιθυμούμε.

Είναι αυτονόητο στην τελική διαμόρφωση θα έχουν θέση και άποψη όλοι οι φορείς και οι πολίτες και ασφαλώς και η ΟΜΑ Παλικής.

Ο ανάδοχος για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες θα προκύψει μετά από ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό στον οποίο ευχής έργο θα ήταν να συνεργαστεί η ΟΜΑ Παλικής με άλλους εγχώριους επιστήμονες και να δημιουργήσουν ένα σχήμα που θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Τελειώνοντας επισημαίνουμε ότι με το συγκεκριμένο έργο ο Δήμος Ληξουρίου δεν επιβαρύνεται με ούτε ένα ευρώ αφού η δαπάνες καλύπτονται 100% από το πρόγραμμα , άρα θεωρούμε χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα και να διερευνήσουμε κάθε μέσο που θα μας οδηγήσει στην υλοποίηση.

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Ληξουρίου.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.