ΚοινωνίαΠολιτική

Ανακοίνωση-καταγγελία για την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες του έργου αποκατάσταση του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης

79views

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η αποκατάσταση των βλαβών από τους σεισμούς του 2014 και η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης, για άλλη μια φορά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, έχοντας καταντήσει το έργο ένα νέο «γεφύρι της Άρτας».

Η λήξη στις 5/6/2023 και της νέας έγγραφης υπόσχεσης του κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι θα δινόταν σε λειτουργία το συγκεκριμένο κτίριο, υποθηκεύει την προοπτική ακόμη και να λειτουργήσει τελικά το συγκεκριμένο σχολείο την επόμενη χρονιά, αφού κανένας πλέον (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και τοπική κοινωνία) δεν μπορεί να ανεχτεί την συνέχεια της λειτουργίας του στο τριτοκοσμικό κτίριο της παλιάς κοινότητας του χωριού σχοινιάς.

Για την ιστορία και για να γνωρίζει η τοπική μας κοινωνία τις ευθύνες του Δήμου της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης γι’ αυτήν την παλινωδία, το συγκεκριμένο αυτό έργο προϋπολογισμού 750.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από την Δωρεά 5 .000.000 ευρώ της Περιφέρειας Αττικής. Στις 12-3-2021 υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Π.Ι.Ν – Π.Ε. Κεφαλληνίας και Δήμου Ληξουρίου για την υλοποίηση του έργου. Στην συνέχεια στις 16-06-2021 δημοπρατήθηκε. Στις 28-12-2021 υπογράφηκε η σύμβαση με ποσό συμφωνητικού 685.306,09 €, με Φ.Π.Α. Η αρχική συνολική συμβατική προθεσμία παράδοσης του έργου ήταν τετρακόσιες είκοσι (420) ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 25-8-2022. Από τον ανάδοχο υπεβλήθη αίτημα που έγινε δεκτό από την αρμόδια υπηρεσία, για την 1η παράταση κατά 102 ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή έως 5-12-2022. Ακολούθησε 2η παράταση έως και 5-3-2023, καθώς και 3η έως και 5-6-2023.

Οι παραπάνω παρατάσεις όμως όχι μόνο δεν στάθηκαν αρκετές για να ολοκληρωθεί το έργο (εκκρεμεί η διαμόρφωση του λεβητοστασίου), αλλά επιπλέον από ελέγχους της Δ/νουσας Υπηρεσίας στην ποιότητα των εργασιών ενισχύσεων (gunite), διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του εκτοξευόμενου σκυροδέματος είχε «ουσιώδη» και «επικίνδυνα» ελαττώματα καθώς και ότι απαιτούνταν συμπληρωματικές ενισχύσεις και άλλες εργασίες που δεν είχαν εκτελεστεί. Με βάση τα παραπάνω εκλήθη ο ανάδοχος για πλήρη αποκατάσταση των ελαττωμάτων και του δόθηκε νέα 4η παράταση κατά 60 ημέρες, από το τέλος της προηγούμενης, δηλαδή μέχρι 4-8-2023!!!

Ως τοπική κοινότητα έχουμε επισκεφτεί μαζί με εκπροσώπους του σχολείου, των εκπαιδευτικών αλλά και του πολιτιστικού συλλόγου μας επανειλημμένα τον κ.Αντιπεριφερειάρχη, ενώ έχουμε θέσει το θέμα και στο Δ.Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Κύριοι υπεύθυνοι

Η τοπική μας κοινότητα αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Ανωγής που κυρίως δικά τους παιδιά – μαθητές/τριες φιλοξενούνται σε αυτό το ιστορικό σχολείο, δεν ανέχονται άλλη πλέον κοροϊδία. Οι παλινωδίες και η γενικότερη στάση εγκατάλειψης που έχετε επιλέξει για το χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή, σας εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Απαιτούμε άμεσα να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης ώστε η νέα χρονιά να βρει τους/τις λιγοστούς/ες μαθητές/τριες ,που του έχουν απομείνει, στο κανονικό και επισκευασμένο κτίριο και να μην αποκαρδιωθούν περαιτέρω και το εγκαταλείψουν και αυτοί. Απαιτούμε συνολικότερα μέτρα ενίσχυσης του σχολείου αυτού, που έχει μια μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη και διαδρομή και που δεν έχουν οι υπεύθυνοι κανένα δικαίωμα να το αφήσουν τελικά να κλείσει.

Καλώ όλους/ες τους/τις κατοίκους της Ανωγής αλλά και όλους/όλες όσοι/ες κατανοούν το πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης στον αγώνα για μόρφωση , επαγγελματική επιβίωση του καθενός και καθεμιάς που φοίτησε σε αυτό το σχολείο , σε συστράτευση για να μην χάσουμε ένα ακόμη σημαντικό εκπαιδευτικό και ιστορικό έρεισμα για την περιοχή μας.

Αγία Θέκλη 6/6/2023 Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας

Διονύσης Ραλλάτος

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.