Οικονομία

Ανακοίνωση για την Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης

24views

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της συμβιβασμένης ηγεσίας της Ομοσπονδίας με αφορμή την πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη και τα εμπόδια που έβαλε στο να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους το θέμα. Μέσω αυτής της αντιπαράθεσης αναδείχτηκε πως η μοναδική δύναμη που μάχεται για την επιβίωση του μικρού εμπόρου κι επαγγελματία είναι η Αγωνιστική Συνεργασία.

Η συμβιβασμένη διοίκηση της Ομοσπονδίας εξ’ αρχής αρνήθηκε να θέσει το ζήτημα της συμμετοχής στην απεργία και έβαλε προσχηματικά ζήτημα ημερήσιας διάταξης για να μη συζητηθεί. Ουσιαστικά προσπάθησε να βάλει φρένο στην αγωνιστική διάθεση χιλιάδων μικρών εμπόρων, που μαζί με άλλους φορείς αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, μαζί με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, όλο το λαό θέλουν να αγωνιστούν, να βγουν στο δρόμο και να διεκδικήσουν την ίδια τους την επιβίωση. Μόνο ύστερα από τη δική μας πίεση, μόνο αφού οι εκλεγμένοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας μετέφεραν το αγωνιστικό κλίμα από τα μαγαζιά, από τους επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους που θέλουν να κινητοποιηθούν, μόνο αφού μετέφεραν την πείρα από τους Εμπορικούς Συλλόγους που ήδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής και μια σειρά συναδέλφων αντιπροσώπων συμφώνησαν μαζί μας, έθεσε η διοίκηση το ζήτημα και συζητήθηκε στην πορεία.

Φαίνεται ότι οι συμβιβασμένες ηγεσίες στριμώχνονται, πιέζονται από την αγωνιστική διάθεση που ολοένα και αυξάνεται. Οι εκλεγμένοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας ανέδειξαν τα ζητήματα που απασχολούν, κυρίως το αυξημένο ενεργειακό κόστος που τσακίζει κόκκαλα. Καταδείξαμε τους πραγματικούς ενόχους, που δεν είναι άλλοι από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις προηγούμενες, αλλά και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που ευαγγελίζονται την «πράσινη ανάπτυξη», που στην ουσία της δεν είναι τίποτα άλλο παρά «πράσινες» μπίζνες και τεράστιες επενδύσεις με σκοπό να αντιμετωπίσουν την κρίση και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι. Πράγματι, οι εταιρείες αυτές έβγαλαν αυτή την περίοδο τεράστια κέρδη. Το κόστος όμως το πληρώνει ο λαός, ακόμα περισσότερο ο μικρός έμπορος που μαζί με το ρεύμα στο σπίτι έχει και το ρεύμα στο μαγαζί, χώρια τα καύσιμα!

Αναδείξαμε πως η μόνη λύση για τον βιοπαλαιστή έμπορο και επαγγελματία είναι ο οργανωμένος αγώνας και διεκδίκηση μαζί με το λαό, και όχι οι επιστολές σε υπουργούς και οι συναντήσεις με βουλευτές. Αυτή η λογική που ακολουθεί η διοίκηση χρόνια τώρα είναι που καλλιεργεί στάση αναμονής, προσδοκίες για μια λύση από πάνω, λες και δεν είναι τα ίδια τα στελέχη των κυβερνήσεων, αυτοί που ψήφισαν τους νόμους που καταστρέφουν τον μικρό έμπορο. Σε αυτή τη λογική διαφωνήσαμε και με τον διοικητικό απολογισμό όπου η διοίκηση κοκορευόταν στην ουσία για τις συναντήσεις με επώνυμους, στελέχη της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, αλλά και για κάποιες κινητοποιήσεις «φωτοβολίδες», ώστε να φαίνεται ότι «κάτι κάνουν».

Η απάντηση θα πρέπει να δοθεί στις 9 Νοέμβρη!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους μικρούς εμπόρους, τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους να δώσουν αγωνιστικό παρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ήδη δεκάδες σύλλογοι, σωματεία, ομοσπονδίες και άλλοι φορείς παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής, ήδη η απεργία προετοιμάζεται!

Να μη λείψει κανείς! Γιατί χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δε γίνεται. Συμμετέχουμε μαζικά στις κατά τόπους κινητοποιήσεις που οργανώνονται μαζί με τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φοιτητών, των βιοπαλαιστών αγροτών, των γυναικών και άλλων, για να φωνάξουμε:

ΩΣ ΕΔΩ! Δε θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα της κρίσης. Δεν είναι δική μας υπαιτιότητα το αυξημένο ενεργειακό κόστος και ούτε θα το πληρώσουμε. Δε δεχόμαστε να μας κόβουν το ρεύμα στο 2022!

Παλεύουμε για:

Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 με προσαύξηση 3000 ευρώ για κάθε παιδί, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου.

Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας.

Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Άμεση ρύθμιση των χρεών

Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες για το σύνολο των μικρών επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο.

Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες. Αυξήσεις στις συντάξεις

Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης

Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και έχουν υποστεί μείωση τζίρου, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων.

– Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που βάζει χέρι στη λειτουργία των σωματείων.

– Να καταργηθεί κάθε μορφής πρόστιμο που αφορά τη λειτουργία του my data.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η φωνή και ο αγώνας των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων για τη στήριξη του εισοδήματος μας, για μέτρα προστασίας από το μεγάλο κύμα της ακρίβειας. Δεν ανεχόμαστε απειλές και εκβιασμούς για συσσωρευμένα χρέη που με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουμε φορτωθεί, εξαιτίας άδικων φόρων και χαρατσιών, εξαιτίας της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, εξαιτίας της ακρίβειας και του χτυπήματος μισθών και συντάξεων που έχουν άμεσο αντίκτυπο και στο δικό μας εισόδημα.

Αγώνας τώρα για τη ζωή που μας αξίζει!

Πάτρα, 24/10/2022

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.