Πολιτική

Αναγκαία η προστασία της μικροϊδιοκτησίας

104views

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αργοστόλι, 18-10-2022

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Με τα μέχρι τώρα νομοθετημένα δεδομένα, μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2022 καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Θα έχουν το δικαίωμα να χτίσουν, μόνον όσοι ιδιοκτήτες εκδώσουν προέγκριση οικοδομικής άδειας πριν τη λήξη της προθεσμίας και για όσο διάστημα ισχύει η οικοδομική τους άδεια.

Έχουμε επαναλάβει ότι για τα νησιά μας, όπου οι περιπτώσεις παρεκκλίσεων αποτελούν μεγάλο ποσοστό των ακινήτων στην εκτός σχεδίου δόμηση η αλλαγή αυτή θα πλήξει κυρίως την μικροϊδιοκτησία και κατ’ επέκταση το τουριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, αφού τα τελευταία χρόνια τα νησιά μας έχουν ακολουθήσει το μοντέλο της ανεξάρτητης επιπλωμένης κατοικίας για την φιλοξενία τουριστών έχοντας περιορίσει την ανέγερση μεγάλων τουριστικών καταλυμάτων.

Πριν από 5 μήνες η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, είχε εντοπίσει το πρόβλημα και είχε ζητήσει την παράταση της ασφυκτικής προθεσμίας για τους ιδιοκτήτες, ώστε τουλάχιστον να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων από την Πολιτεία. Το διάστημα αυτό, έχουν κατατεθεί πλήθος ερωτήσεων στη Βουλή και από τη Κοινοβουλευτική μας Ομάδα που καλούν το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει λύσεις, ενώ η Κυβέρνηση έδειχνε ότι κοιτάζει το θέμα προετοιμάζοντας νομοθετικά μια διετή παράταση.

Έχοντας πλέον λιγότερο από δυο μήνες για την κατάργηση της δόμησης στα κατά παρέκκλιση γήπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές, η παράταση είναι ξεκλείδωτη, σύμφωνα μάλιστα με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μη δοθεί παράταση, ενώ και ο τοπικός Βουλευτής κ. Παναγής Καππάτος τηρεί σιγή ιχθύος για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τελικά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

  • Έχει προβεί σε ενέργειες ώστε να προωθηθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) σε όλη την επικράτεια και πότε οι μελέτες αυτές θα είναι έτοιμες;

  • Θα δώσει την απαιτούμενη παράταση ώστε να παραμείνουν οικοδομήσιμα τα μικρά ακίνητα;

  • Θα προστατέψει την μικροϊδιοκτησία;

Για ακόμη μία φορά οι κάτοικοι των νησιών μας, γινόμαστε μάρτυρες μιας κυβερνητικής πολιτικής που προσβάλλει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, με στόχο η γη να απολέσει την αξία της, αφού πλέον δεν θα μπορεί να οικοδομηθεί κατά παρέκκλιση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στέκεται δίπλα στα δίκαια αιτήματα των ιδιοκτητών, προκειμένου να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και να διαφυλαχθεί το δικαίωμα αξιοποίησης της περιουσίας τους.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.