Κοινωνία

Έρχεται το τέλος της ενόχλησης μας από τα κουνούπια

118views

Τα κουνούπια υπάρχουν ακόμα ανάμεσα μας και δεν πρόκειται να μας αφήσουν σε ησυχία, πριν πέσει η θερμοκρασία στους 10 βαθμούς Κελσίου.

Πέραν της ενόχλησης που προκαλούν, είναι ο λόγος και της μετάδοσης πολλών σοβαρών ασθενειών.

Για αυτό, πολλοί ερευνητές προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα που απειλεί την υγεία 1.000.000.000 ανθρώπων.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Martin Luther Halle-Wittenberg της Γερμανίας, ανακάλυψαν έναν νέο τύπο εντομοαπωθητικής συσκευής.

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι σήμερα (σπρέι, λοσιόν, φιδάκια, υγρά κλπ, κλπ).

Έρχονται τα εντομοαπωθητικά που θα έχουν ό,τι σχήμα θέλουμε. Και αυτό των κοσμημάτων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το IR3535, εντομοαπωθητικό που έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία, Merck (αναπτύσσει και παράγει καινοτόμα φάρμακα, εμβόλια και προϊόντα για την υγεία των ζώων). Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στα σπρέι και στις λοσιόν, γιατί είναι πολύ απαλό για το δέρμα και διαρκεί για ώρες.

Οι ερευνητές του MLU αναζητούσαν μεθόδους που θα μπορούσαν να απελευθερώνουν αυτόν τον παράγοντα, για πολύ μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Δοκίμασαν την προσθήκη του σε ένα βραχιόλι και ένα δαχτυλίδι.

Τα δημιούργησαν από βιοδιασπώμενο πολυμερές, με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης. Προηγουμένως έβαλαν σε αυτό το δραστικό συστατικό και μετά διαμορφώθηκε το επιθυμητό σχήμα.

Ακολούθως διαπιστώθηκε πως το συστατικό που προορίζεται για να απωθεί τα κουνούπια εξατμίζεται για παρατεταμένη χρονική περίοδο “και γίνεται φράγμα για τα έντομα”, όπως επισήμανε η ομάδα που δημοσίευσε τα ευρήματά της, στο International Journal of Pharmaceutics.

Ο ρυθμός με τον οποίο εξατμίζεται το εντομοαπωθητικό εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες -συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας, της συγκέντρωσης και της δομής του χρησιμοποιούμενου πολυμερούς.

Μετά τη διεξαγωγή διαφόρων πειραμάτων και προσομοιώσεων, οι επιστήμονες προβλέπουν πως το υπάρχει αποτέλεσμα για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, σε θερμοκρασία 37°C. Δηλαδή, αυτή του σώματος.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί πόσο καλά λειτουργούν οι δακτύλιοι υπό πραγματικές συνθήκες.

Επίσης, περιθώρια για βελτίωση υπάρχουν και στο δραστικό συστατικό.

ΠΗΓΗ https://www.news247.gr/

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.