ΚοινωνίαΠολιτική

Έξι υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα παρέδωσε στους Δήμους Κεντρικής, Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, αντίστοιχα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής

44views

Στην παράδοση έξι υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων, για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, προχώρησε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης 2 Μαΐου ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, στους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας, αντίστοιχα.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ήταν οι κ.κ. Δήμαρχοι Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και Βόρειας Κέρκυρας, Στέφανος Πουλημένος και Γιώργος Μαχειμάρης, αντίστοιχα, ενώ τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας εκπροσώπησε ο εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας κ. Φώτης Ζερβός.

Η παράδοση των εν λόγω πυροσβεστικών οχημάτων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στους Δήμους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 15 «Υδροφόρα Πυροσβεστικά Οχήματα» (πρώην Τμήμα 3 του Υποέργου 10 «Προμήθεια οχημάτων Υποστήριξης για τη διαχείριση φυσικών κινδύνων»), της Πράξης «Λαέρτης – Καινοτόμο Επιχειρησιακό Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων».

Ειδικότερα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρέδωσε τα εξής οχήματα:

  1. Τέσσερα (4) Υδροφόρα Πυροσβεστικά Οχήματα προς χρήση στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας (Ένα Υδροφόρο Πυροσβεστικό Όχημα για την Νήσο Κέρκυρα και τρία Υδροφόρα Πυροσβεστικά Οχήματα για τα Διαπόντια Νησιά, ένα για κάθε νησί).
  2. Ένα (1) Υδροφόρο Πυροσβεστικό Όχημα προς χρήση στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας.
  3. Ένα (1) Υδροφόρο Πυροσβεστικό Όχημα προς χρήση στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός παραχωρείται για χρονικό διάστημα δεκαπέντε ετών, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων και της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στην Διοικητική περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Δήμων, την παροχή καλύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών ασφαλείας στους πολίτες και την ανάληψη δράσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Η Πράξη «Λαέρτης – Καινοτόμο Επιχειρησιακό Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», με κωδικό ΟΠΣ 5010951, είναι ενταγμένη στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014-2020» με τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το αντίστοιχο Ταμείο (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ), από το οποίο λαμβάνεται η χρηματοδότηση της πράξης.

Στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής των πυροσβεστικών οχημάτων, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, προέβη στις εξής δηλώσεις:

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε τα πυροσβεστικά οχήματα στους Δήμους, στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Μπροστά μας έχουμε δύσκολη προσπάθεια, η οποία πρέπει να είναι συλλογική, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, η Πυροσβεστική, τα Σώματα Ασφαλείας, ο Στρατός, οι εθελοντές. Όλοι μας πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και σε κλίμα συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε ν’ αντέξουμε τις δύσκολες συνθήκες, οι οποίες εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια στην αντιπυρική περίοδο.

Ζήσαμε πέρσι την πυρκαγιά στη Βόρεια Κέρκυρα, η οποία μας έφερε μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες, ταλαιπώρησε τους κατοίκους, χάθηκε φυσικός πλούτος και βεβαίως κινδύνευσαν και κατοικίες. Η ίδια πυρκαγιά μάλιστα, είχε συμβεί και το 2012 με ανάλογες καταστροφικές συνέπειες. Είμαστε μια δύσκολη περιοχή τα Ιόνια Νησιά, βουτηγμένοι στα προβλήματα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή κι αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε όλοι μαζί σε σταθερή συνεργασία, διότι μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά.

Αυτά το οχήματα που παραδίδουμε σήμερα ανταποκρίνονται στην άμεση παρέμβαση. Βεβαίως το βαρύ φορτίο και τον στρατηγικό σχεδιασμό τον έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εμείς ωστόσο, από την πλευρά μας συνεισφέρουμε στο επίπεδο της πρόληψης με τις υπηρεσίες μας και με τους εθελοντές, όπως βέβαια οφείλει να κάνει και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά προσέχοντας όλοι μας πώς διαχειριζόμαστε κατά την αντιπυρική περίοδο επικίνδυνες εργασίες, καθώς είναι γνωστό ότι τα περισσότερα συμβάντα πυρκαγιών οφείλονται σε επιπόλαιες ενέργειες παρά σε κακόβουλες πράξεις. Να δουλέψουμε όλοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε επίπεδο αντανακλαστικών, καθώς όπως προείπα, οι συνθήκες από εδώ και στο εξής θα είναι δύσκολες λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την οποία βιώνουμε όλοι.

Ευχαριστώ τους Δημάρχους για τη συνεργασία κι εύχομαι ότι τα πυροσβεστικά οχήματα που παραδίδουμε σήμερα να χρειαστούν μόνο για περιπολίες και όχι για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ευτυχώς η Πυροσβεστική είναι καλά στελεχωμένη, έχουμε φέτος στη διάθεσή μας και τους δασοκομάντος, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό, ελπίζουμε να έχουμε μαζί μας και την τύχη».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΝ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.