Πολιτισμός

Έκθεση Διαισθητικές εκφράσεις του Tage Fredheim

408views

Την Τρίτη 7 Ιουνίου , στο θέατρο Κέφαλος , έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης Διαισθητικές εκφράσεις του Tage Fredheim , με την ευγενή υποστήριξη του Δήμου Κεφαλονιάς και του Ιονίου κέντρου τεχνών και πολιτισμού

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου , έγινε η παρουσίαση των έργων του Tage Fredheim , στο Ιόνιο κέντρο τεχνών και πολιτισμού .

“Ο Kαλλιτέχνης Tage Fredheim βασίζει σε ορισμένες αφηρημένες εκφράσεις την τέχνη του, ακολουθώντας τις συστάσεις του καθηγητής του στην Ακαδημία του Όσλο, Knut Rose.

Αντί να συμπυκνώσει και να συγκεκριμενοποιήσει τα αφηρημένα στοιχεία προς την κατεύθυνση ενός εικονιστικού μοτίβου, ο Fredheim επιτρέπει στα καθαρά ζωγραφικά στοιχεία να συνεχίσουν να κυριαρχούν στη δημιουργική διαδικασία , όπως ο Edward Munch στα πιο εξπρεσιονιστικά έργα του.

Αυτό δημιουργεί μια διολίσθηση σε έναν νέο τομέα της ζωγραφικής και μια περαιτέρω πρόοδο προς μια πιο ελεύθερη έκφραση – αγωνίζεται να κρατήσει τις εικόνες ανοιχτές σε νέες κατευθύνσεις και νοήματα. Αυτό δημιουργεί τον χώρο για μια νέου είδους αισθητική, που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιο διακριτική και λιγότερο συμβατική. Το αποτέλεσμα τελειώνει με πίνακες που λειτουργούν εξ ολοκλήρου, όχι με βάση άκαμπτες συμβάσεις ή εξωτερικές αναφορές. Τα έργα μπορούν να προβληθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.

Η ομαδοποίηση εικόνων δίπλα-δίπλα δημιουργεί επίσης μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ της βασικής χροιάς των μεμονωμένων έργων. Σε μερικούς πίνακες ο Tage τοποθετεί γεωμετρικές δομές ή χαρακτηριστικά τοπίου στο κάτω μέρος πριν από την εφαρμογή χρωμάτων, συχνά σε 20 έως 30 διαφανείς στρώσεις σε μία μόνο εικόνα. Σε αυτά τα έργα υπάρχει μια δυναμική μεταξύ των προηγούμενων ιδεών και της ευρύτερης κίνησης που λειτουργεί ως δομικό μοντέλο. Ξεχωριστά χαρακτηριστικά των έργων ζωγραφικής του καλλιτέχνη είναι η υφή και ο χρωματισμός – τελικό αποτέλεσμα απλής αλλά προσεγμένης εφαρμογής βαφής και δομών που προτείνονται στα αφηρημένα μοτίβα’’.

Κριτική :Hilde Hernes, Ιστορικός Τέχνης, Όσλο. ( Γκαλερί Harald Kjeldaas) .

ρεπορτάζ και φωτογραφίες Κατερίνα Φωκά

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.