Ήταν θέμα χρόνου να γίνει το ξήλωμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ήταν θέμα χρόνου να γίνει το ξήλωμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θεσμοθέτησε τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ένας υπουργός με ιδεοληπτικές εμμονές, που πήγαινε τα προτάγματα της τότε τρόικας ένα βήμα παραπέρα. Τα μνημόνια δεν ήταν μια ανάγκη για τον κ. Μητσοτάκη. Ήταν μια συνειδητή επιλογή. Μία όαση.
Κι αυτό αποδεικνύεται και πάλι σήμερα. Φέρνει ξανά μνημονιακές ρυθμίσεις, χωρίς να έχουμε μνημόνια. «Μνημονοποιεί» την εργασία, χωρίς να του ζητήσει κανένας θεσμός, χωρίς να υπάρχει καμία δημοσιονομική δέσμευση της χώρας. Υλοποιεί όσα, ούτε στις χειρότερες στιγμές της οικονομικής κρίσης, δεν είχε τολμήσει κανείς να ζητήσει από την Ελλάδα να κάνει.
Καταργεί τις πληρωμές στις υπερωρίες και βαφτίζει τα ρεπό – όταν δεήσει ο επιχειρηματίας – προστασία της εργασίας.
Κατακτήσεις δεκαετιών καίγονται με την ψήφο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στις αμέσως επόμενες μέρες. Ένα χρεοκοπημένο κόμμα, που φιμώνει τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, θα ψηφίσει τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όπως έκανε λίγους μήνες πριν με τον πτωχευτικό νόμο, που άνοιξε τον δρόμο για να βγαίνει η πρώτη κατοικία και τα υπάρχοντα των πολιτών  – όχι φυσικά της ΝΔ – στο σφυρί.
Από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά η εργασία θα γίνει πιο φτηνή, με την εισαγωγή των απλήρωτων 10ώρων, των ατομικών συμβάσεων, των αθρόων απολύσεων και της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Το όνειρο του ΣΕΒ γίνεται πραγματικότητα, αφού τα γραμμάτιά του στον κ. Μητσοτάκη ξεπληρώνονται.
Είναι επόμενο μετά από το νομοσχέδιο να χτυπηθεί άγρια το μέσο νοικοκυριό, καθώς πρόκειται για ευθεία επίθεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Οι καταχρηστικές απολύσεις, όπως κρίνονταν μέχρι σήμερα από τα δικαστήρια, δεν θα επιφέρουν την αυτονόητη επαναπρόσληψη του εργαζομένου. Ούτε θα συνεπάγονται αποζημίωση συμπεριλαμβανομένων μισθών υπερημερίας.
Η κατάσταση αυτή πρόκειται να προκαλέσει, με μαθηματική ακρίβεια, ένα νέο κύμα φυγής νέων και μη ανθρώπων στο εξωτερικό. Οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα θα γίνουν αβάσταχτες, ενώ σε όλη τη Ευρώπη υπάρχει κάλυψη με συλλογικές συμβάσεις που ξεπερνάει το 70%. Σε όλη την Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Δανία υπάρχουν ισχυρές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ισοδυναμεί με βαρβαρότητα εις βάρος των κοινωνικά αδύναμων. Και είναι χρέος όλων των προοδευτικών δυνάμεων να προχωρήσουν ενωμένες σε κοινό αγώνα για την ανατροπή του.  Στην κριτική του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Κεφαλονιάς για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις να θυμίσουμε ότι όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τον υποκατωτατο μισθό, αύξησε τον κατώτατο και με τους συστηματικούς ελέγχους του ΣΕΠΕ περιόρισε την μαύρη εργασία το ΚΚΕ στη  Βουλή   δήλωνε παρών και δεν τα ψήφιζε. Aντί το ΠΑΜΕ να προσπαθεί να πάει το franchise της εκπροσώπησης της εργατικής τάξης ας δει επιτέλους ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός. Όπως καλή θα ήταν και μια εξήγηση γιατί δεν δίνεται η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου σε συλλογικότητες και κόμματα για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, κατακτημένο δικαίωμα επί δεκαετίες που η τωρινή ηγεσία του ΠΑΜΕ το κατάργησε, προφανώς θεωρώντας ότι είναι ιδιοκτησία τους!!

Όπως και νάναι  ο ΣΥΡΙΖΑ –Προδευτικη  θα προχωρήσει ενωτικά και η επόμενη κυβέρνηση  του θα  καταργήσει αυτό εκτρωματικό νομοθέτημα. στ

Αργοστόλι 15/6/2021

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις