Ψηφίστηκε ομόφωνα η θέσπιση ειδικού πλαισίου  στήριξης ρευστότητας του κλάδου των Σχολών Οδηγών

Στην τέταρτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, έπειτα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, ψηφίστηκε ομόφωνα η θέσπιση ειδικού πλαισίου  στήριξης ρευστότητας του κλάδου των Σχολών Οδηγών, καθώς αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την ένταξη τους σε οποιοδήποτε έκτακτο βοήθημα, λόγω της απεργίας διαρκείας των εξεταστών.

Πιο συγκεκριμένα η εισήγηση του κου Αλεξάκη αναφέρει:

Οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή από τον περασμένο Νοέμβριο, γεγονός που αποδυνάμωσε πλήρως τις ήδη επιβαρυμένες οικονομικά σχολές οδηγών εξαιτίας της απεργίας διαρκείας των εξεταστών. Συνεπώς αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας και έρχονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα μη περεταίρω επιβίωσης.

Το χρηματοδοτικό πλαίσιο έκτακτης οικονομικής ρευστότητας, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ή μέσω του ειδικού καθεστώτος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης από το ΕΣΠΑ, δεν λειτούργησε επικουρικά για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων καθώς δεν δύνανται να πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Πιο αναλυτικά, προκειμένου μία επιχείρηση να ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας οφείλει να αποδείξει την επίπτωση της πανδημίας στα συνολικά της έσοδα, προσκομίζοντας οικονομικά στοιχεία που δείχνουν μείωση του κύκλου εργασιών ενός διαστήματος του 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Για τις σχολές οδηγών δεν ικανοποιείται αυτή η συνθήκη και αυτό οφείλεται στην συγκυρία της αποχής -απεργίας των Υπαλλήλων Εξεταστών επί ένα ολόκληρο χρόνο από 10/2018 έως 10/2019 και αφετέρου από την αδυναμία του Υπουργείου Μεταφορών στην εφαρμογή επιμέρους άρθρων του 4599/2019 το ανωτέρω χρονικό διάστημα. Συνεπώς δεν υπήρχε κύκλος εργασιών για την χρήση 2019, με αποτέλεσμα να μην ταυτοποιείται η οικονομική επίπτωση της πανδημίας COVID_19, που αποτελεί βασικό κριτήριο υπαγωγής σε οποιοδήποτε καθεστώς ενίσχυσης.

Ως εκ τούτου, προτείνεται η εξαίρεση των επιχειρήσεων του κλάδου από το συγκεκριμένο κριτήριο και η θέσπιση ενός πλαισίου στήριξης, λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την ιδιαιτερότητα.

 

Εκ μέρους του Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη

Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις