“Το clickaway ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

“Το clickaway ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες”

Η κυβέρνηση καταδικάζει το λιανεμπόριο και χρησιμοποιεί την κρίση για να στηρίξει τους λίγους και μεγάλους, διότι η μέθοδος του “click away” εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες, επισήμανε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εστίασης και του εμπορίου. Όπως πρόσθεσε, το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και γι’ αυτό προτείνει ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης του λιανεμπορίου και της εστίασης, με επτά στοχευμένα μέτρα:

  • Νέο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής για το 2021, αντίστοιχου ύψους με το 2020, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και επιστροφή μόνο του 50% από τις παλαιότερες δόσεις και του 30% από τις καινούργιες.
  • Ρύθμιση σε 120 δόσεις των υποχρεώσεων των πληττόμενων επιχειρήσεων και «κούρεμα» κατά 30% των υποχρεώσεων για όσους αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους.
  • Επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που επλήγησαν ως τις 30/4.
  • Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
  • Νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας, με εγγύηση του κράτους, αποκλειστικά για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Επιδότηση κατά 40% των ενοικίων ως 30/4.
  • Πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, αφού έκλεισε το μάτι στον κόσμο της αγοράς πολλάκις για άνοιγμα το Δεκέμβριο – αγνοώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα – τελικά αποφάσισε να κλείσει κάθε χαραμάδα ελπίδας για την επιβίωση του εμπορικού κόσμου μέσω του “click away”. Αποφάσισε αντί του σταδιακού ανοίγματος να ευνοήσει τις μεγάλες αλυσίδες και οδηγεί τους μικρομεσαίους – την πλειονότητα, δηλαδή, των λιανεμπόρων – να χάσουν σχεδόν το 1/4 του ετήσιου τζίρου τους, καθώς δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Μάλιστα, χρειάστηκε να περάσουν εννέα μήνες από το πρώτο lockdown για να εξαγγείλει τώρα η κυβέρνηση πρόγραμμα επιδότησης για τη δημιουργία e-shop!

Όπως, άλλωστε, έχει επισημάνει προ καιρού το Κίνημα Αλλαγής, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Γι’ αυτό το λόγο, με ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τονίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά για ν’ ανακουφίσουν τους επαγγελματίες από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και ζητάει απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με την υλοποίηση από την κυβέρνηση νέων προγραμμάτων ενίσχυσης για αυτοαπασχολούμενους και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ή την ενεργοποίηση νέων εργαλείων ρευστότητας.

Το Κίνημα Αλλαγής με άλλη ερώτηση Βουλευτών του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης προτείνει πρόσληψη ανέργων με επιδότηση εργασίας στις εταιρείες ταχυμεταφορών και υπηρεσιών delivery ή στις επιχειρήσεις με e-shop που θέλουν να λειτουργήσουν δικό τους σύστημα ταχυμεταφορών ή ακόμη και την επιχορήγηση ΚΟΙΝΣΕΠ και ΙΚΕ για την άμεση δημιουργία τοπικών δικτύων (city courier) με προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και οχημάτων. Επίσης, ζητά απαντήσεις για την απουσία ρυθμιστικής παρέμβασης της ΕΕΤΤ στην αγορά ταχυμεταφορών, αλλά και για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών, προς όφελος των καταναλωτών και την προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας Κινήματος Αλλαγής.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις