Μήνυμα για το πρωτοκύριακο

Μήνυμα για το πρωτοκύριακο

Κάθε χρόνο στην Κέρκυρα, την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, γιορτάζουμε τη λύτρωση του λαού από την πανδημία της πανώλης, γνωστή και ως «Μαύρος Θάνατος», που πριν από τρεισήμισι αιώνες αφάνισε τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ευρώπης.

Το κύμα αυτό της πανδημίας ολοκληρώνοντας τον κύκλο του μέσα σε λίγα χρόνια, αποδεκάτισε και τον πληθυσμό του νησιού μας, σταματώντας απότομα τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου του 1673 γεγονός που σύμφωνα με την παράδοση, αποδόθηκε στη θαυματουργή επέμβαση του Αγίου μας.

Φέτος γιορτάζουμε την ανάμνηση του θαύματος εν μέσω μιας νέας εξ ίσου καταστροφικής πανδημίας, απέναντι στην οποία, σε αντίθεση με εκείνη την εποχή της άγνοιας, έχουμε στη διάθεση μας την ευεργεσία της επιστήμης κι ένα συγκριτικά ανώτερο βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο όπου βασιζόμενοι, μπορούμε να ελπίζουμε στις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Σήμερα με λογική και γνώση, ας σκεφτούμε ψύχραιμα, ότι τότε οι άνθρωποι μέσα στην άγνοια τους, κατέφευγαν σε παράξενες ερμηνείες των γεγονότων. Πρόσφατη έρευνα του Johns Hopkins, κατατάσσει την Ελλάδα στην δεύτερη θέση μετά την Νιγηρία σε θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η συστηματική και χυδαία επιθετικότητα στους επιστήμονες δεν είναι μέρος μιας πολυφωνικής και ανεκτικής κοινωνίας. Είναι η χειρότερη μορφή σκοταδισμού που υπονομεύει την υγεία μας, τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς μας.

Σε κρίσιμες στιγμές και χαλεπούς καιρούς είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της πανδημίας σαν να είναι προϊόν κομματικής βιοτεχνολογίας.

Χρέος όλων να εμπιστευθούμε την Επιστήμη για να αντιμετωπίσουμε τη νέα απειλή.

Χρόνια πολλά με υγεία, δύναμη και ελπίδα.

Από το Γραφείο Τύπου.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις