H Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα για τη μη εγκατάσταση νέου Αιολικού Πάρκου στη θέση «Ξερακιάς» της  Κοινότητας Διλινάτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

H Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ χαιρετίζει τον πολύμορφο και ανυποχώρητο αγώνα του Λαού του Δήμου Σάμης καθώς και όλης της Κεφαλονιάς που είναι σε εξέλιξη από τις 4/10/2020, για την μη εγκατάσταση νέου Αιολικού Πάρκου στη θέση «Ξερακιάς» της  Κοινότητας Διλινάτων στο Δήμο Αργοστολίου.

Ο αγώνας αυτός αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για το λαϊκό κίνημα, για την υπεράσπιση των δικών του αναγκών και κυρίως της ίδιας της ασφάλειας και της ζωής του λαού και των εργαζομένων. Η σημαντικότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι από την αρχή του μέχρι και σήμερα δεν έβαλε μόνο στο επίκεντρό του το μεγάλο πρόβλημα της άναρχης και ασύδοτης εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες σε συγκεκριμένες περιοχές (Αγία Ευφημία, Καραβόμυλος, Αργοστόλι κ.α.). Απαιτούν να αποχωρήσει άμεσα το πλοίο από το λιμάνι της Σάμης, να μην γίνει καμιά άλλη εγκατάσταση καθώς και να ελεγχθούν οι υφιστάμενες. Οφείλεται και στο γεγονός ότι έβαλε το σύνολο των αιτημάτων, συνδέοντας οργανικά τα παραπάνω αιτήματα και με την ανάγκη να δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες και να αποκατασταθούν πλήρως όλες οι ζημιές, καθώς και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για να θωρακιστεί η περιοχή.

Έβαλε τον πυρήνα του προβλήματος, που δεν είναι άλλος από την εμπορευματοποίηση της ενέργειας και την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων. Οι οποίοι επιδιώκουν, χωρίς κανένα σχεδιασμό για την ασφάλεια του λαού και με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους, να καλύψουν κάθε σπιθαμή εδάφους των ορεινών όγκων, αδιαφορώντας εάν στους πρόποδές τους πνίγονται άνθρωποι και καταστρέφονται περιουσίες.

Απέναντι στην ικανοποίηση του συγκεκριμένου πλαισίου πάλης στέκονται οι άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), εξ’ αιτίας της απόλυτης συμφωνίας τους με την ΕυρωΕνωσιακή πολιτική “απελευθέρωσης” της Ενέργειας προς όφελος των μονοπωλίων και της λεγόμενης στροφής στην “Πράσινη Ανάπτυξη”. Ολες οι Κυβερνήσεις, Περιφερειακές και Τοπικές Διοικήσεις είναι συνένοχες. Η προώθηση της συγκεκριμένης εγκατάστασης, από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., η προηγούμενη έγκριση και προετοιμασία της αλλά και η «εκκωφαντική» σημερινή αφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΑΣΑ , η ανοιχτή θέση στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους και στο λιμενικό ταμείο που νομιμοποίησε τον ελλιμενισμό του πλοίου (μεταξύ αυτών και της δημοτικής Αρχής του Δήμου Σάμης), δείχνουν την συμφωνία τους στον στρατηγικό σχεδιασμό που υπάρχει στο νησί μας από τους ενεργειακούς ομίλους, αλλά και τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις τους πάνω στις λάσπες των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, (θέση ΠΙΝ-ΝΔ, για διερεύνηση εκ νέου μόνο της συγκεκριμένης σύμβασης), αδιαφορώντας για τις τραγικές επιπτώσεις για το λαό.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση με τα στελέχη της σε όλους τους δήμους του νομού και στο Λιμενικό ταμείο, μαζί με άλλους αγωνιστές από την πρώτη στιγμή μπήκε στην πρώτη γραμμή για να μην γίνει άλλο ένα έγκλημα στις πλάτες του πολύπαθου λαού της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Η πρόσφατη επίσκεψη του εκπροσώπου της κυβέρνησης κ. Πλακιωτάκη απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι αποζημιώσεις θα αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τα λαϊκά νοικοκυριά που πρέπει να τα φέρουν βόλτα με τα «εφ άπαξ» ψίχουλα, ακολουθώντας την τύχη των σεισμοπαθών του 2014.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών μας να προβληματιστεί σοβαρά πάνω στην αντίφαση που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, να παράγει δηλαδή με ΑΠΕ ο νομός Κεφαλονιάς – Ιθάκης το διπλάσιο ρεύμα από αυτό που έχει ανάγκη και την ίδια ώρα τα λαϊκά στρώματα, να βιώνουν μεγάλη ενεργειακή φτώχεια, να πληρώνουν πανάκριβους λογαριασμούς και να μένουν αθωράκιστα και χωρίς ουσιαστικές αποζημιώσεις από τις πλημμύρες και τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος. Η εμπειρία πλέον δείχνει ότι η απελευθέρωση της ενέργειας και τα κέρδη, δεν συμβιβάζονται με τις λαϊκές ανάγκες της φθηνής ενέργειας, της ασφάλειας του λαού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το ΚΚΕ έχει την θέση ότι για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ’ τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Μόνο μέσα στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας. Μόνο μέσα από αυτόν τον φορέα μπορεί να λυθεί και το πρόβλημα του ενεργειακού ισοζυγίου συνολικά της χώρας και όχι μόνο του νομού μας με απόλυτη προστασία του λαού και της περιουσίας του.

14/10/2020

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις