Ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των εκπαιδευτικών: υπονόμευση της λειτουργίας και δράσης των σωματείων

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των εκπαιδευτικών: υπονόμευση της λειτουργίας και δράσης των σωματείων.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση με τη θεσμοθέτηση, από την κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας, διαδικασιών «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για την εκλογή αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού. Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, για την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των σωματείων.

Είναι συνέχεια των αντεργατικών ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την εισαγωγή του 50% + 1 στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου για την απαρτία στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων, αλλά και του χουντικής έμπνευσης νόμου της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των σωματείων (βλ. Ηλεκτρονικό Μητρώο). Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όχι μόνο αφήνονται στην τύχη τους μέσα στα σχολεία, αλλά με κάθε τρόπο  η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει κάθε συλλογική διαδικασία, όπως έγινε με την επίθεση με χημικά σε γονείς – εκπαιδευτικούς και μαθητές. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν τη χειραγώγηση, την ενσωμάτωση και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», στην οποία δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή και επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων. Δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση, με αφορμή τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, να «μπει χέρι» στη λειτουργία των σωματείων.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ ζητά την κατάργηση της τροπολογίας του ΠΔ1/2003, με την οποία κατοχυρώνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία, την ικανοποίηση των αιτημάτων μας υπέρ της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης. Καλούμε – εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει και προχωρήσει σε εκλογές στις 4/11 μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας – στα σωματεία της δύναμής μας, όλες τις δυνάμεις να αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους από τη διαδικασία.

Αργοστόλι 09/10/2020

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις