«Κίνδυνος ζωής» για Πουλάτα και Καραβόμυλο από τις νέες ανεμογεννήτριες. Τι αποφασίστηκε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ως αποκλειστικό θέμα τις ανεμογεννήτριες που έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Σάμης, με στόχο να εγκατασταθούν στο αιολικό πάρκο της Ευμορφίας. Πρόκειται για ένα σημείο εντός των διοικητικών ορίων των Διλινάτων, που ωστόσο χωροταξικά βρίσκεται ανάμεσα στα Πουλάτα και στον Καραβόμυλο απειλώντας άμεσα τα δύο χωριά.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιάς – Νέττης, ανέφερε ότι η αντίθεση όλων των φορέων και των κατοίκων του Δήμου μας, αφορά στην εκφόρτωση και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο, καθώς τόσο σε αυτό όσο και στα υπόλοιπα αιολικά πάρκα της περιοχής μας δεν έχουν πραγματοποιηθεί υδραυλικές μελέτες για τους δρόμους που οδηγούν σε αυτά. Μάλιστα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν έχουν τηρηθεί στο σύνολό τους οι περιβαλλοντικοί όροι εγκατάστασής τους. Συνέπεια των παραπάνω αλλά και του γεγονότος ότι έχουν κατασκευαστεί προ καιρού οι βάσεις για την τοποθέτηση των νέων ανεμογεννητριών και οι οποίες έχουν ήδη υποστεί διαβρώσεις, είναι να έχει συσσωρευτεί τεράστιος όγκος φερτών υλικών στα υψώματα και στα ρέματα της περιοχής μας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που έλαβαν τον λόγο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εκφόρτωση των ανεμογεννητριών και ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία τους για την ασφάλειά μας, πολλώ δε μάλλον μετά και τις καταστροφές από το πρόσφατο πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα καταθέτοντας υπόμνημα που συνέταξε ο δημοτικός σύμβουλος και νομικός κ. Παντελής Αμούργης, στο οποίο θα επισημαίνεται ο κίνδυνος ζωής που διατρέχουν οι κάτοικοι των Πουλάτων και του Καραβομύλου από την εκφόρτωση και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Στο υπόμνημα θα ζητείται η αναστολή όλων των εργασιών εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και διάνοιξης δρόμων προς το αιολικό πάρκο, αν προηγουμένως δεν διασφαλιστεί ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι προβλεπόμενες εργασίες που θα προστατέψουν τα χωριά μας από πλημμυρικά φαινόμενα. Μάλιστα το υπόμνημα θα συνοδεύει και πραγματογνωμοσύνη του αρμόδιου μηχανικού του Δήμου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς & Ιθάκης και νυν νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ανέφερε ότι από το 2018 που ψηφίστηκε το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών στην Κεφαλλονιά. Επίσης υπενθύμισε στο σώμα ότι το 2015 η Περιφέρεια με επιστολές της προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία του αιολικού πάρμου, είχε επισημάνει τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Μάλιστα οι πλημμύρες του Οκτώβρη του 2015 που είχαν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα Πουλάτα, οφείλονταν εν πολλοίς και στο αιολικό πάρκο που πραγματικά κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας.

Να αναφέρουμε τέλος, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να περιφρουρήσει τον χώρο του λιμένα της Σάμης, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη εκφόρτωση των ανεμογεννητριών πριν επιληφθεί του θέματος ο εισαγγελέας.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα για τα Πουλάτα, τον γειτονικό μας Καραβόμυλο και την ευρύτερη περιοχή που απειλεί ευθέως τις ζωές και τις περιουσίες μας, αν δεν υπάρξει προηγουμένως ολοκληρωμένη μελέτη και προφανέστατα εκτέλεση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Αυτό μάλιστα μας επισήμανε και η Πρόεδρος της Κοινότητάς μας κα Γεωργία Φλαμιάτου που παρακολούθησε την συνεδρίαση και συμμετείχε από το πρωί, μαζί με πολλούς συγχωριανούς μας, στις κινητοποιήσεις.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις