Απαιτούμε εδώ και τώρα τη στήριξη των επαγγελματιών

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, βιοπαλαιστές έμποροι και επαγγελματίες

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου – Νοτιοδυτικής Ελλάδας Ζακύνθου και Κεφαλονιάς-Ιθάκης, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 26-27 Σεπτέμβρη, αποδείχθηκε περίτρανα, για ακόμη μία φορά, με ποιους είναι και με ποιες πολιτικές και πρακτικές συντάσσεται, η πλειοψηφία της Διοίκησης, του συνδυασμού της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης Εμπόρων».

Παρά την δεκαετή και πλέον βαθιά οικονομική κρίση, τη νέα ύφεση, τα προβλήματα που μεγεθύνθηκαν λόγω και της πανδημίας του κοροναϊού, την κατάσταση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες απ’ αυτήν, των προβλημάτων που προέκυψαν ως συνέπεια και στον τουρισμό, η πλειοψηφία, κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται για τη στήριξη μας, την οργάνωση των διεκδικήσεών μας και της πάλης που πρέπει να κάνουμε γι’ αυτά.

Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός, ότι ενώ συζητήθηκε ως θέμα η στάση της Ομοσπονδίας απέναντι στις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την παράταση των ίδιων γνωστών, ανεπαρκών μέτρων που ουσιαστικά μεταθέτουν για ένα διάστημα τις υποχρεώσεις μας στο μέλλον, η πλειοψηφία αρκέστηκε να αποφασίσει την αποστολή επιστολών στα κυβερνητικά κλιμάκια και τη διοργάνωση νέων γύρων συζητήσεων, με τους υπευθύνους (σημερινούς και προηγούμενους), που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση.

Στις προτάσεις που κατέθεσε η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», για λήψη πρωτοβουλιών διεκδίκησης μέτρων που μπορούν άμεσα να ανακουφίσουν κάθε έναν συνάδελφο που προσπαθεί καθημερινά να επιβιώσει, η πλειοψηφία απάντησε ότι «δεν μπορούμε να γινόμαστε γραφικοί», ενώ την ίδια ώρα Ομοσπονδίες, σύλλογοι Πανελλαδικά και τοπικά, οργανώνουν την πάλη τους, το πώς συνολικά θα αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση.

Επίσης, όταν ζητήσαμε να συζητηθεί στο ΔΣ το πώς θα αντιδράσουμε στη μεταφορά των δανείων ΤΕΜΠMΕ στην εφορία (θέμα το οποίο επανέρχεται και προσθέτει βάρη στα ήδη πολύ μεγάλα που έχουμε), βάση και σχετικού αιτήματος του συλλόγου Βάρδας – Βουπρασίας και το οποίο αφορά συναδέλφους που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, σεισμούς και άλλα φυσικά φαινόμενα κατά το παρελθόν, η πλειοψηφία αρνήθηκε με το αιτιολογικό ότι είχε στείλει σχετική επιστολή προς τα κόμματα. Πρόκειται όμως για επιστολή, που αφορά μόνο το ΤΕΜΠΤΕ και όχι τα συνολικά μας χρέη προς το κράτος, όπως ζητήσαμε να συζητηθεί και να οργανωθεί και η σχετική δράση μας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Δεν περιμέναμε να έχουν διαφορετική στάση.

Μπροστά στην απάθεια, τη μεμψιμοιρία και την ταύτιση και των πλειοψηφιών των συνδικαλιστικών μας οργάνων με τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές των σημερινών και προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μπροστά στο κουστούμι του «αξιόπιστου συνομιλητή» κάθε κυβέρνησης, που λανσάρουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, στάση με την οποία ταυτίζεται και η Ομοσπονδία μας, εμείς πρέπει να σκεφτούμε με ποιους πρέπει να πάμε, με ποιον να παλέψουμε και ποιους να αφήσουμε.

Σήμερα πλέον έχουμε πλούσια εμπειρία. Κάθε αγωνιστής συνδικαλιστής, κάθε ένας συνάδελφός μας που αγωνιά για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του, που καθημερινά παλεύει για να τα φέρει βόλτα, μπορεί να σκεφτεί:

Σε κάθε οικονομική κρίση τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το μάρμαρο. Μέχρι εκεί φτάνει η ομοψυχία που μας σερβίρει η κάθε κυβέρνηση, ενώ οι μονοπωλιακοί όμιλοι απολαμβάνουν μέτρα στήριξης και προκλητικά προνόμια διαχρονικά. Η νέα ύφεση και οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται απαιτούν εγρήγορση και αγωνιστική διεκδίκηση. Δεν χωρούν οι ανάγκες μας στον στενό κορσέ της δήθεν «ελεύθερης» αγοράς που κυριαρχούν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι μεγάλες μονοπωλιακές αλυσίδες. Τα συμφέροντα μας προσκρούουν στην κερδοφορία τους και τους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης.

Σήμερα, είναι απαραίτητο, όσο ποτέ άλλοτε, να χτίσουμε με την πάλη μας ανάχωμα, για να μπορέσουμε να αντέξουμε τη επίθεση αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων βασικών αναγκών μας, για αξιοπρεπές εισόδημα, δωρεάν υγεία και παιδεία, αξιοπρεπείς συντάξεις, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και διαβίωσης. Για όλα αυτά που εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα, αλλά γίνονται άπιαστα αν δεν τα παλέψουμε όλοι μαζί. Με μαζικά σωματεία, ισχυρό κίνημα, σε κοινή πάλη με τους μισθωτούς και τους βιοπαλαιστές αγρότες, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτησή μας ως «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων». Σε αυτή την κατεύθυνση καλέσαμε το ΔΣ και καλούμε και κάθε τίμιο, αγωνιστή, συνδικαλιστή, κάθε συνάδελφο, να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, να καλέσει αντίστοιχα τους εμπορικούς συλλόγους σε αγωνιστική διεκδίκηση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ (προσαυξημένου κατά 3.000€ για κάθε παιδί) ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεών μας.

  • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους

  • Απαλλαγή μας από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή

  • Άμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρουτση – Αχτσιόγλου.

  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.

  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.

  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α

  • Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση

  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Πέμπτη 1η Οκτώβρη 2020

Οι σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων»

Σταύρος Γρηγοπούλος

Ανδρέας Τσίρος

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις