Όχι στις πολιτικές περιορισμού της καταβολής αποζημίωσης για τη μετακίνηση καρκινοπαθών και λοιπών δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΙ Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όχι στις πολιτικές περιορισμού της καταβολής αποζημίωσης για τη μετακίνηση καρκινοπαθών και λοιπών δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΙ Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τις πολιτικές περιορισμού της πρόνοιας και τις σχετικές αναδιαρθρώσεις που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να κλιμακώνεται η προώθησή τους (βλέπε πόρισμα Πισσαρίδη). ΟΟΣΑ – ΕΕ – ΣΕΒ συμφωνούν πως πρέπει να περιοριστεί το «κόστος» και οι κυβερνήσεις αντίστοιχα νομοθετούν αλλά και διαμορφώνουν «ντε φάκτο» και «ντε γιούρε» δεδομένα – προπομπούς για ό,τι θα επακολουθήσει. Χαρακτηριστικό είναι το πλαίσιο που διαμορφώνεται όσον αφορά τη διαδικασία καταβολής αποζημίωσης μετακίνησης καρκινοπαθών και λοιπών δικαιούχων στον ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΙ Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

Όπως είναι γνωστό δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ που χρειάστηκε να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίζεται σε υγειονομική δομή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αποζημιώνονται για την δαπάνη μετακίνησης των ιδίων καθώς και συνοδού, εφόσον απαιτείται. Στη διαδικασία αυτή εμπίπτουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, αφού στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας (ΓΝΚ) και στις υπόλοιπες δομές υγείας του Νομού απουσιάζει η υποδομή και η στελέχωση ώστε να μπορούν να γίνουν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και μια σειρά άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις, για τις οποίες οι καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς συνήθως μετακινούνται στην Αθήνα ή και σε άλλες πόλεις.

Για να καταβληθεί η αποζημίωση απαιτείται, κατ’ αρχήν, αιτιολογημένη βεβαίωση Διευθυντή Νοσοκομείου ΕΣΥ του τόπου κατοικίας του ασθενή, για την αδυναμία αντιμετώπισης της πάθησης ή διενέργειας εξέτασης ή των αναγκαίων παρακλινικών εξετάσεων στον τόπο κατοικίας του ασθενή, καθώς και για την αναγκαιότητα μετακίνησης μετά συνοδού. Στην Κεφαλονιά, στο ΓΝΚ αποσπούνται ή μετακινούνται γιατροί από το ΓΝ «Μαντζαβινάτειο» Ληξουρίου ή από άλλες δομές, οι οποίοι διαθέτουν το βαθμό του Διευθυντή, που εξετάζουν τους ασθενείς στο Αργοστόλι και χορηγούν τις σχετικές βεβαιώσεις. Ωστόσο, παρουσιάζεται το πρόβλημα οι ιατρικές γνωματεύσεις και βεβαιώσεις τους να μην γίνονται δεκτές από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, οι ασθενείς εξαναγκάζονται να αναζητήσουν άλλο γιατρό από το ΓΝΚ, προκειμένου να λάβουν τη βεβαίωση. Κι αυτό συμβαίνει σε συνθήκες τεράστιας υποστελέχωσης του Νοσοκομείου.

Από τη νομοθεσία (ΦΕΚ Τεύχος Β΄4898/1-11-2018) ορίζεται πως οι καρκινοπαθείς μπορούν να μετακινούνται αεροπορικά για την διενέργεια χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, εφόσον στο Νοσοκομείο του τόπου κατοικίας τους δεν διενεργούνται αυτές οι θεραπείες, χωρίς τη διαδικασία γνωμοδότησης από το ΑΥΣ και χωρίς απόφαση του ΔΣ ΕΟΠΥ. Έτσι, υποτίθεται, κατοχυρώνεται η επιλογή των ασθενών αυτών στο μέσον μετακίνησης. Εντούτοις, στην πράξη, αυτό αμφισβητείται, αφού για να καταβληθεί η αποζημίωση ζητείται να εμπεριέχεται στην ιατρική βεβαίωση ειδική μνεία με αιτιολόγηση της αναγκαιότητας αεροπορικής μετακίνησης για τους καρκινοπαθείς.

Πρέπει να σημειωθεί πως, πέρα από τα αεροπορικά εισιτήρια ή όποια άλλα έξοδα μετακίνησης από Κεφαλονιά προς Αθήνα και το αντίστροφο στους ασθενείς δεν καταβάλλεται κανένα άλλο έξοδο για μετακίνηση εντός Αττικής, προς το Νοσοκομείο που κάνουν θεραπεία. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το πρόβλημα, η μετακίνηση ενός ασθενή από την Κεφαλονιά που έχει φθάσει Αθήνα και πρέπει να μετακινηθεί με ταξί από τον τόπο που διαμένει πχ. Βύρωνα προς το Νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά και η επιστροφή, για 30 ακτινοθεραπείες στοιχίζει στον ασθενή περί τα 1000 ευρώ ή μπορεί και να τα ξεπερνά, ανάλογα με τον τόπο διαμονής. Διαφορετικά, εάν δεν διαθέτει ΙΧ, πρέπει να μετακινείται με τα ΜΜΜ (στο εν λόγω παράδειγμα περί τις 2 ώρες για να πάει κι άλλες τόσες για να έρθει) σε συνθήκες, μάλιστα, συνωστισμού και εν μέσω πανδημίας, εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο. Ακόμη, μια σειρά ιατρικές / παραϊατρικές διαδικασίες που είναι αναγκαίες ή εξειδικευμένες και δεν μπορούν να καταγραφούν και να διασταυρωθούν με τον ασφυκτικά οριζόμενο θεσμικά τρόπο, δε μπορούν να δικαιολογήσουν έξοδα μετακίνησης.

Πέρα από τα παραπάνω, στους ασθενείς δηλώνεται ότι η καταβολή της αποζημίωσης γίνεται μόνο με την ολοκλήρωση της διαδρομής Κεφαλονιά – Αθήνα – Κεφαλονιά. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση ασθενειών για τις οποίες απαιτείται μακροχρόνια παραμονή εκτός Νομού, ακόμη και σε περιπτώσεις με υψηλή θνησιμότητα, για τις οποίες ο ασθενής δεν γνωρίζει εάν και πότε θα επιστρέψει στη μόνιμη κατοικία του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που πέθαναν στην Αθήνα ή αλλού, χωρίς ποτέ να προλάβουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι της επιστροφής. Ως αποτέλεσμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η κάλυψη των εξόδων της διαδρομής Αθήνα – Κεφαλονιά γίνεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οι πολιτικές υπονόμευσης της πρόνοιας, που διαχρονικά υλοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις, όχι μόνο δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς αλλά και ότι στρώνεται το έδαφος για νέα επίθεση.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ απαιτεί:

  1. Να γίνονται αποδεκτές από τον ΕΟΠΥΥ Κεφαλονιάς οι ιατρικές γνωματεύσεις των Διευθυντών του «Μαντζαβινάτειου» Νοσοκομείου Ληξουρίου και των άλλων δομών υγείας, που εξετάζουν ασθενείς στο ΓΝΚ.
  2. Να παρέχεται, στην πράξη, απρόσκοπτη δυνατότητα στους καρκινοπαθείς και στους υπόλοιπους δικαιούχους να επιλέγουν το μέσον μετακίνησής τους.
  3. Να καλύπτεται το σύνολο των εξόδων μετακίνησης, με κάλυψη και της μετακίνησης εντός των πόλεων προς τα Νοσοκομεία που απαιτείται να μεταβούν.
  4. Να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική για καταβολή των εξόδων μετακίνησης μόνο με την επιστροφή στην Κεφαλονιά.
  5. Να καλύπτεται το σύνολο των προνοιακών αναγκών των ασθενών.

Αργοστόλι 16/09/2020

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις