Δώστε τέλος στο έγκλημα κατά της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δώστε τέλος στο έγκλημα κατά της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος

Η πυρκαγιά και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ στην Παλωστή, αποτελεί ένα μεγάλο και διαρκές έγκλημα σε βάρος του Λαού της Κεφαλονιάς, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Τόσο ο τρόπος εκδήλωσης της πυρκαγιάς (σε έναν φυλασσόμενο καλά κατά τα άλλα χώρο), όσο και η διαχείρισή της, αποδεικνύουν δραματικά και στον πιο αδαή ότι οι ευθύνες κυβέρνησης όσο και τοπικής διοίκησης (ΠΙΝ και Δήμων) είναι αποκλειστικές και διαχρονικές.

Η βασική αιτία αυτού του εγκλήματος σε βάρος του λαού των νησιών μας και του περιβάλλοντος, είναι η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε όλες τις φάσεις της που, εκτός των άλλων, απαιτεί μεγάλα κέρδη και μεγάλο κόστος για το λαό, φθηνή διαχείριση και καρκινογόνο καύση σκουπιδιών, μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου και παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος κ.α. Αυτή η πολιτική επιλογή ήταν και είναι η μόνιμη επωδός όλων των κυβερνήσεων και όλων των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και αποτελεί σήμερα την βασική καύσιμη ύλη της σημερινής πυρκαγιάς.

Το πόσο επικερδής είναι η διαχείριση απορριμμάτων για το κεφάλαιο, το αποδεικνύει ο ανταγωνισμός που έχει ξεσπάσει, τοπικά και πανελλαδικά, ανάμεσα σε μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αποκομιδή, ανακύκλωση και διαχείριση – επεξεργασία απορριμμάτων, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας και μάλιστα με ρυπογόνες μεθόδους. Αυτός ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σήμερα και στα νησιά μας σε μια σύγκρουση των επιχειρηματικών συμφερόντων που σοβεί εδώ και καιρό και βρίσκει την έκφρασή της στην αντιπαράθεση που υπάρχει τελευταία για την δημιουργία περιφερειακού διαβαθμιδικού ΦΟΣΔΑ .

Η Τ.Ε. επιτροπή Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ θεωρεί ότι καμιά επιχειρηματική δράση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ασφαλή και συμφέρουσα διαχείριση απορριμμάτων για το λαό. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι ούτε οι «πρότυπες » (όπως κάποιοι αρέσκονται να τις θεωρούν) τοπικές επιχειρήσεις στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων δεν μπόρεσαν να πάρουν τα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτρέψουν τον άδικο θάνατο του εργαζόμενου συμπατριώτη μας, αλλά ούτε και τη σημερινή περιβαλλοντική καταστροφή λόγω μη ύπαρξης στοιχειώδους σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιάς. Από την άλλη ούτε και τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα τύπου περιφερειακού διαβαθμιδικού ΦΟΣΔΑ εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προς το συμφέρον του λαού, ακριβώς γιατί όλα τα σχήματα αυτά αντιμετωπίζουν τα απορρίμματα ως εμπόρευμα και μάλιστα ακριβοπληρωμένο .

Το ΚΚΕ είναι υπέρ ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, που αυτό σημαίνει πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των δαπανών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, ορθολογική μεταφορά μέσω των σταθμών μεταφόρτωσης, σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας και πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί άμεσα την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση να βάλει τέλος στην περιβαλλοντική καταστροφή που είναι σε εξέλιξη. Δεν λύνουν κανένα πρόβλημα οι συστάσεις για προστασία από το τοξικό νέφος, αλλά τα συγκεκριμένα άμεσα μέτρα όπως:

  • Άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς με ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με μέσα και προσωπικό.

  • Άμεση αποτίμηση της επίδρασης του τοξικού νέφους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με λήψη των απαραίτητων μέτρων αποκατάστασης.

  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων φύλαξης του ΧΥΤΑ (περίφραξη, προσωπικό, ολοκληρωμένη πυροσβεστική μελέτη και μόνιμα πυροσβεστικά μέσα, κ.α.)

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 7/9/2020 Η Τ.Ε. του ΚΚΕ

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις