Όχι άλλες παλινωδίες …εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα για τα σχολεία

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ…ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ πραγματοποίησε προγραμματισμένη παράσταση στον προϊστάμενο Δ/θμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκθέσει τα αιτήματα του σωματείου, μπροστά στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων στις συνθήκες έντασης της πανδημίας.

Στον κ. προϊστάμενο ως διοικητικό εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε κατ΄ αρχάς η έντονη διαμαρτυρία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όλο το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο αδιαφόρησαν στις προτάσεις εκπαιδευτικών και γονιών, αλλά αντίθετα προχώρησαν στη νομοθέτηση αντιεκπαιδευτικών νόμων (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, ΠΝΠ για τις κάμερες στις τάξεις, κ.α.), καθώς και στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους ειδικούς να προτείνουν το ακριβώς αντίθετο.

Κατατέθηκε επίσης η έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι κυβέρνηση και τοπική διοίκηση (Δήμοι και ΠΙΝ) ενώ είχαν όλο τον απαραίτητο χρόνο για να σχεδιάσουν το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις, ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτε γι αυτό, ξεκινώντας έτσι η νέα σχολική χρονιά με ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Συγκεκριμένα:

 • Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε ώστε να αρθούν τα εκρηκτικά προβλήματα στις σχολικές υποδομές, αφού καμιά νέα τάξη δεν προστέθηκε, κανένα υπό επισκευή σχολείο δεν παραδόθηκε, κανένα νέο σχολικό συγκρότημα δεν δρομολογήθηκε ως τώρα. ΑΝΤΙΘΕΤΑ και στο επίπεδο του νομού, όπου τα περισσότερα σχολεία είναι σε «κοντέινερ», ζητάνε να στοιβάζονται σε αίθουσες κλουβιά 25 μαθητές και να κρατούν αποστάσεις, ενώ στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο (Αργοστόλι) δεν επαρκούν καν οι υπάρχοντες χώροι

 • Δεν εξασφάλισαν για μια ακόμη χρονιά μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και καλός καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι καθαρίστριες που προβλέπεται να προσληφθούν θα είναι με ολιγόμηνες συμβάσεις και δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα σχολεία.

 • Δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια στις μεταφορές των μαθητών. Η ανανέωση των περσινών συμβάσεων ουσιαστικά αναπαράγει το προηγούμενο καθεστώς του απαράδεκτου συγχρωτισμού μαθητών και επιβατών καθώς και του συνωστισμού που καταργεί ουσιαστικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 • Δεν προχώρησε η κυβέρνηση στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων αναπληρωτών σε μία φάση. Η πρόσληψη περισσοτέρων αναπληρωτών φέτος σχετικά με κάθε άλλη χρονιά και μάλιστα στα τέλη Αυγούστου, δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία και μάλιστα όταν οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό απογειώνονται με την σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων.

 • Δεν έχει προβλεφθεί η διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού, καθώς και η δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

 • Δεν αναίρεσε η κυβέρνηση καμιά από εκείνες τις νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν κάμερες στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στις παραπάνω επισημάνσεις καθώς και σε άλλες που αφορούν ειδικά προβλήματα όπως π.χ. μέτρα για την ευπαθή ομάδα των εκπαιδευτικών, δίκαιη και αμερόληπτη διαχείριση του προσωπικού (τοποθετήσεις αναπληρωτών, οργανικά κενά κ.α.), μέσα προστασίας μαθητών- εκπαιδευτικών, λειτουργία όλων των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης κ.α.) ο προϊστάμενος εξέφρασε θετικές προθέσεις, πάντα όμως μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα παραπάνω αιτήματα στην περιφερειακή εκπαιδευτική ιεραρχία και στο ΥΠΑΙΘ.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ για άλλη μια φορά και έστω και την ύστατη ώρα καλεί όλους τους υπεύθυνους να υλοποιήσουν τα παρακάτω αιτήματα:

 • Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές αφήνοντας η υπουργός τις γνωστές αλχημείες για 17 μαθητές ανά τάξη.

 • Άμεση απόδοση των υπό επισκευή σχολείων, κατασκευή νέων σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί (ΓΕΛ Ληξουρίου, 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Γυμνάσιο- Λύκειο Πάστρας και Μεσοβουνίων, δημοτικά και νηπιαγωγεία), ενοικίαση ιδιωτικών κτηρίων προκειμένου να τηρηθούν τα πρωτόκολλα, ειδική μέριμνα για τις στεγαστικές ανάγκες του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου –Λυκείου.

 • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

 • Στήριξη και γενίκευση των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω στη μορφωτική διαδικασία.

 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).

 • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία.

 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλεί όλο το λαό τους γονείς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να συστρατευτούν το επόμενο διάστημα στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αποφασιστικά το παραπάνω πλαίσιο αιτημάτων σαν το ελάχιστο και αναγκαίο για να εξασφαλιστεί έστω και στοιχειωδώς η υγεία και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και όλου του λαού. Τα σχολεία, αν δεν ληφθούν τα παραπάνω μέτρα, μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι «υπερμεταδότες» με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους.

Αργοστόλι 27-8-2020

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις