«Καταπολέμηση Κουνουπιών στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης για το 2020 – 3ος κύκλος»

«Καταπολέμηση Κουνουπιών στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης για το 2020 – 3ος κύκλος»

Στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση κουνουπιών στις Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης σας γνωρίζουμε ότι από 31/08/2020 έως και 04/09/2020, θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί από εδάφους σε εντοπισμένες εστίες διαφόρων περιοχών όπως αναλυτικά αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΣΧΑΡΕΣ ΠΟΛΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΑΣΣΗΣ, ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΥΤΑΒΟΥ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ, ΜΟΥΣΑΤΑ (ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ), ΛΟΥΡΔΑΣ)

ΛΗΞΟΥΡΙ-ΣΧΑΡΕΣ ΠΟΛΗΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, ΠΟΤΑΜΙ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ , ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΑ, ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ, ΡΕΜΑ ΞΙ, ΧΑΒΔΑΤΑ, ΠΟΤΑΜΙ ΒΑΤΣΑ, ΛΙΒΑΔΙ, ΒΑΡΥΚΟ, ΣΟΥΛΛΑΡΟΥΣ

ΣΑΜΗ- ΣΧΑΡΕΣ ΠΟΛΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

ΣΑΜΗΣ, ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ (ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΥ – ΛΙΜΝΗ ΖΕΡΒΑΤΗ)

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,

ΠΟΡΟΣ (ΣΧΑΡΕΣ ΠΟΛΗΣ, ΠΟΤΑΜΙ),

ΣΚΑΛΑ (ΣΧΑΡΕΣ ΠΟΛΗΣ), ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ (ΚΑΤΕΛΕΙΟΣ), ΒΑΛΕΡΙΑΝΟ

ΑΓ. ΕΥΦΗΜΙΑ, ΦΕΡΕΝΤΙΝΑΤΑ, ΔΙΒΑΡΑΤΑ

ΦΙΣΚΑΡΔΟ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ & ΑΣΣΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 31/08/2020 ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Δ.Ε. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Δ.Ε. ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ

ΤΡΙΤΗ 01/09/2020 ΔΗΜΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Δ.Ε. ΠΑΛΙΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 02/09/2020 ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΗΣ

Δ.Ε. ΣΑΜΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Δ.Ε. ΕΛΕΙΟΥ-ΠΡΟΝΝΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 03/09/2020 ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΗΣ

Δ.Ε. ΠΥΛΑΡΕΩΝ

Δ.Ε. ΕΡΙΣΟΥ

 

Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04/09/2020 ΒΑΘΥ ( ΣΧΑΡΕΣ ΠΟΛΗΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-

ΘΕΣΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ – ΓΑΛΑΤΕΪΚΑ – ΘΕΣΗ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑΣ (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΦΡΙΚΕΣ, ΜΑΡΜΑΚΑΣ, ΛΑΧΟΣ,

-ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ) – ΚΙΟΝΙ – ΣΤΑΥΡΟΣ

Οι ψεκασμοί αφορούν κοινόχρηστους χώρους και διενεργούνται με εγκεκριμένα σκευάσματα. Σε περιοχές που απαιτούν προστασία χρησιμοποιείται βιολογικό σκεύασμα που δεν έχει επιπτώσεις σε ανθρώπους και ζώα.

Δεν προβλέπονται ψεκασμοί σε ιδιωτικούς χώρους (κατοικίες). Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, η εξάλειψη εστιών στάσιμων νερών, καθώς και ο ψεκασμός με ιδιωτικά μέσα των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών.

Πολλά από τα κουνούπια γεννιούνται και ζουν στο μπαλκόνι, στις αυλές ή στα χωράφια μας.

Συνεπως, μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών:

 • Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων και ποτίσματος, ανθοδοχεία εξωτερικών χώρων κλπ, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, όπου και εναποθέτουν τα αυγά τους.

 • Με πότισμα φυτών και λουλουδιών κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

 • Με τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών και κλάδεμα δέντρων (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

 • Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ-ταμπλέτες-φιδάκια κλπ). Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

 • Με χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικών στα δωμάτια.

 • Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.

 • Με ψεκασμό εξωτερικών χώρων των οικιών (τοίχοι, εξωτερική πλευρά παραθύρων, δέντρα στις αυλές κλπ) με ειδικά σκευάσματα, από επιστήμονα με άδεια επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων για καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών.

 • Με συχνό καθαρισμό των στάβλων και των αποθηκών.

 • Εάν έχουμε κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) θέτουμε σε καθημερινή λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού ή καλύπτουμε όλη την επιφάνεια αυτής με κατάλληλο υλικό, όταν δεν χρησιμοποιείται.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 • Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, όπως μακριά μανίκια, καπέλα και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
 • Συχνά λουτρά καθαριότητας για απομάκρυνση του ιδρώτα.
 • Ατομική χρήση αιθέριων ελαίων στα ακάλυπτα σημεία του σώματος , όπως σιτρονέλας, ευκαλύπτου.
 • Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: για κάθε εντομοαπωθητικό που θα χρησιμοποιείται, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

Όταν στην περιοχή μας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε παράλληλα και εντομοαπωθητικά, γιατί τα προγράμματα αυτά δε μηδενίζουν τον κίνδυνο και η ατομική προστασία είναι σημαντική.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις