Συνάντηση-παράσταση στο Δήμο Σάμης

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

Την Τρίτη 28/7/20, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΚΙ, της Ένωσης Γονέων Κεφαλονιάς και των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων των Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Σάμης, πραγματοποίησαν συνάντηση-παράσταση στο Δήμο Σάμης με την παρουσία του Δημάρχου κ. Γ. Μονιά και του Αντιδημάρχου κ. Α. Καλιβωκά.

Η παραπάνω παράσταση αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έχουν πάρει οι παραπάνω φορείς, για συνάντηση με κάθε ένα από τους τέσσερις Δήμους του νομού, προκειμένου έγκαιρα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από την πλευρά τους, για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των άλλων απαραίτητων μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία των σχολείων στις αρχές Σεπτέμβρη και ενώ διαρκεί ακόμα και εξελίσσεται αρνητικά η πανδημία.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έθεσαν σαν άμεσα τα παρακάτω αιτήματα:

 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα κ.α. για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία όλων των σχολείων και στις δύο βαθμίδες. Να γίνει πρόσληψη διπλάσιου αριθμού καθαριστριών με μόνιμη σχέση εργασίας αφού οι ανάγκες καθαρισμού των σχολείων διπλασιάστηκαν λόγω πανδημίας. Να προσληφθούν μόνιμοι φύλακες σε όλα τα σχολεία. Να βρεθεί και να εφαρμοστεί ο ενδεδειγμένος τρόπος θέρμανσης στα κοντέινερς εφόσον τα κλιματιστικά είναι ακατάλληλα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Να γίνουν τα απαραίτητα στέγαστρα στα προαύλια για την προστασία των μαθητών από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ώστε να μη συνωστίζονται σε διαδρόμους στη διάρκεια των διαλλειμάτων, όταν οι τάξεις θα πρέπει να αερίζονται σωστά. Να γίνουν ως το τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία και να υπάρχουν σε επαρκής ποσότητες αντισηπτικά, μάσκες, απορρυπαντικά όσα προϊόντα προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.

 • Να γίνει η συντήρηση ή επισκευή των τουαλετών και των βρυσών και των άλλων ζημιών των σχολείων του Δήμου, για να μην αναγκάζονται να τις διορθώνουν οι γονείς.

 • Να μπει στο πρόγραμμα για σίτιση των παιδιών του ολοήμερου Δημοτικού, και το ολοήμερο Νηπιαγωγείο.

 • Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην βασίζονται στα έσοδα των κυλικείων (τα οποία είχαν και ενδεχομένως θα έχουν προβληματική λειτουργία). Τα έξοδα λειτουργίας να μην καλύπτονται από χορηγούς ή από τους ίδιους τους γονείς.

 • Να προχωρήσει άμεσα ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων, ιδιαίτερα να γίνει έλεγχος στατικής επάρκειας στο Γυμναστήριο του Γυμνάσιου -Λύκειου Σάμης).

 • Να γίνει νέο σχολικό συγκρότημα για το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων που είναι χρόνιο αίτημα της ΕΛΜΕΚΙ και των άλλων εκπαιδευτικών φορέων.

 • Να προστεθούν αίθουσες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο Μεσοβουνίων.

 • Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ακατάλληλων αιθουσών – κοντέινερ στο Γυμνάσιο -Λύκειο Σάμης.

Από τις τοποθετήσεις του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου προκύπτουν τα εξής:

 • Άμεσα και για μεγάλες επισκευές κτιρίων δεν υπάρχουν χρήματα, όμως για το σκοπό αυτό, «…θα γίνει ο σχετικός προγραμματισμός και στα επόμενα 2-3 χρόνια θα αξιοποιηθεί ένα χρηματικό ποσό από τη δωρεά Στεφανάτου…». Αναφέρθηκε ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη διαμόρφωση του δαπέδου στο χώρο του γηπέδου μπάσκετ στο Γυμνάσιο –Λύκειο Σάμης ώστε να μη λιμνάζουν τα νερά.

 • Για το νέο σχολικό συγκρότημα των Μεσοβουνίων έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για εύρεση οικοπέδου και χρηματοδότησης.

 • Υπήρξε συμφωνία για το διορισμό φυλάκων και καθαριστριών, αλλά αυτό είναι θέμα του Υπουργείου.

 • Εκφράστηκε δυσαρέσκεια για τα ελάχιστα ποσά που αποδίδονται από το κράτος για τα λειτουργικά και άλλα έξοδα των σχολείων της επικράτειας του Δήμου Σάμης ( 52.000 ευρώ το χρόνο, και 6000 για καύσιμα). Πιο συγκεκριμένα, η μικρή κρατική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας αξιοποιήθηκε για την αγορά γαντιών, μασκών και αντισηπτικών και ότι τυχόν νέες ανάγκες θα αντιμετωπιστούν από τα έσοδα του Δήμου από την εκμετάλλευση των σπηλαίων.

 • Πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα εξασφαλιστούν, οι απολυμάνσεις και θα υπάρχουν τα απαραίτητα προϊόντα σε επάρκεια (γάντια, αντισηπτικά κλπ), καθώς επίσης θα πραγματοποιηθούν και οι επισκευές στις τουαλέτες του Γυμνασίου-Λυκείου Σάμης.

 • Ο Δήμαρχος επιπλέον αναφέρθηκε στην αξιοποίηση ενός προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης των σχολείων του Δήμου, με την κατάθεση της σχετικής μελέτης μέχρι το Νοέμβρη, ενώ στα άμεσα αιτήματα του Δήμου είναι η διενέργεια αντισεισμικού ελέγχου των σχολικών κτηρίων, ζήτημα που θα τεθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση Περιφέρειας, Δημάρχων και Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αντισεισμικού Ελέγχου τις προσεχείς μέρες. Σε παρατήρηση της Ένωσης Γονέων ότι ο Αντισεισμικός Έλεγχος πρέπει να προηγείται της οποιασδήποτε αναβάθμισης, απάντησε ότι «η ενεργειακή αναβάθμιση πρέπει να γίνει άμεσα για να μη χαθεί το πρόγραμμα εφόσον οι έλεγχοι δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν».

Είναι φανερό ότι από όλα τα αιτήματα των φορέων, ο κ. Δήμαρχος, εκτός της υπόσχεσης ότι θα διεκδικήσει στο μέλλον νέο σχολικό συγκρότημα για το Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσοβουνίων, δεσμεύτηκε ουσιαστικά, μόνο για τις απολυμάνσεις και τις τουαλέτες του Γυμνασίου Σάμης.

Οι αντιπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των γονέων για άλλη μια φορά δήλωσαν και δηλώνουν, ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους και τις κινητοποιήσεις στους Δήμους στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο Υπουργείο παιδείας και την Κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιωθούν τα παραπάνω αιτήματά τους, που αφορούν πρωτίστως την ασφάλεια και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα οι γονείς δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολεία, αν δεν τηρούνται στο ακέραιο τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας με το άνοιγμα των σχολείων.

Αυτός ο στόχος, θα απαιτήσει την ανασυγκρότηση του γονεϊκού κινήματος μέσα από την εκλογή νέων Δ.Σ. στους Συλλόγους Γονέων, αλλά και αντιπροσώπων για την Ένωση Γονέων των σχολείων του Δήμου (Σάμης, Μεσοβουνίων, Πυλάρου , Τουλιάτων).

Αργοστόλι 7/8/2020

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕΚΙ

Η Πρόεδρος

Σοφία Ποταμιάνου

Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Καππάτος

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις