ΤΩΡΑ: Σύγχρονες ασφαλείς σχολικές υποδομές στο Νομό!!

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΩΡΑ: Σύγχρονες ασφαλείς σχολικές υποδομές στο Νομό!!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ θεωρεί πως, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, πρέπει να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση για τη διασφάλιση σύγχρονων – ασφαλών υποδομών για τους μαθητές του Νομού, με τη νέα σχολική χρονιά. Το γεγονός αυτό υπαγορεύεται τόσο από το γεγονός πως, με ορόσημο τους σεισμούς, η κατάσταση έχει χειροτερέψει δραματικά όσο και από την πανδημία, της οποίας αναμένουμε το επόμενο κύμα. Προφανώς, η απαίτηση για υποδομές, συνοδεύεται από τα αιτήματα για την ασφαλή και υγιεινή λειτουργία των σχολείων. Κάτι που δε μπορεί να διασφαλίσουν τα κοντέινερς, στα οποία στεγάζεται περίπου το μισό μαθητικό δυναμικό. Επιπλέον, έχουμε την απαίτηση να υπάρχει όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να μην υπάρχουν κενά. Δεν απεμπολούμε το αίτημα για χαρακτηρισμό ξανά ως δυσπρόσιτων των σχολείων που αποχαρακτηρίστηκαν (πχ. Μεσοβούνια). Η πλήρης εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από φέτος θα δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες, σε όλα τα επίπεδα.

Οι σχολικές υποδομές χρειάζεται να δρομολογηθούν συνολικά για το Νομό και το γεγονός ότι υπάρχει διαχρονικός εμπαιγμός από τις κυβερνήσεις δεν είναι τυχαίο. Τα μεγάλα λόγια, από την εποχή των σεισμών, για τις δωρεές της ΤΕΡΝΑ, του Μαρινάκη κοκ., που θα έδιναν λύση αποδείχτηκαν κούφια. Ο Δήμος Ληξουρίου είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Το αίσχος με τις «εκπτώσεις» στους όρους ασφάλειας στο μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, η διελκυστίνδα με το Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης, που υποτίθεται, θα ήταν το πρώτο που θα γινόταν κι ακόμη παραμένει στο «παράπηγμα» του Σχοινιά, η «Οδύσσεια» για τη δημιουργία ενός νέου συγκροτήματος για το Λύκειο Ληξουρίου είναι ενδεικτικά, το ίδιο και οι καθυστερήσεις για τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της περιοχής της Παλικής. Η δωρεά της Περιφέρειας Αττικής από τους σεισμούς, αφού κι αυτή διαφημίστηκε πολύ, δεν έγινε, ακόμη έργο….

Αλλά και στο Δήμο Αργοστολίου τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά:

–                           Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να στεγαστούν όλα τα νηπιαγωγεία στην πόλη του Αργοστολίου 1ο, 2ο , 3ο ,4ο, 5ο και να δημιουργηθεί το 6ο. Το ίδιο πρέπει να γίνει και σε άλλες περιοχές του Δήμου (Λακήθρα, Σκάλα), με στέγαση των νηπιαγωγείων σε ανεξάρτητες σύγχρονες σχολικές υποδομές, αφού σήμερα στεγάζονται είτε στα Δημοτικά σχολεία, είτε σε χώρους ακατάλληλους για νήπια – προνήπια (ενοικιαζόμενες κατοικίες). Στα Δημοτικά, επίσης, χρειάζεται νέο σχολικό συγκρότημα για το 4ο Δημοτικό και σημαντικές παρεμβάσεις – προσθήκες αιθουσών στα Δημοτικά 3ο, 5ο, Βλαχάτων, Περατάτων κ.α., τεχνικές παρεμβάσεις και επισκευές στις υποδομές για τα Νηπιαγωγεία Φαρακλάτων, Σκάλας, Αγίας Ειρήνης κ.α.

–                           Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχει άμεση και επιβεβλημένη ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους η ανέγερση νέων κτηρίων, για το 2ο και 3ο γυμνάσιο Αργοστολίου, καθώς και για το Γυμνάσιο – Λύκειο Πάστρας στα Ράγια του Πόρου, που είναι χρόνια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος. Να στεγαστεί σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις το ειδικό γυμνάσιο-Λύκειο Αργοστολίου.

Στο Δήμο Σάμης απαιτούμε νέο σχολικό συγκρότημα για το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων, καθώς και επιπλέον αίθουσες και υποδομές σε Πύλαρο και Έρισσο στην πρωτοβάθμια, αφού αναπτύσσονται αυξητικά αυτά τα σχολεία.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ανεχθεί άλλα προσχήματα. Όπως δεν θα ανεχθούμε και τη στρατηγική ΕΕ – ΟΟΣΑ που έχει υλοποιηθεί διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, να γίνουν νέα σχολεία μέσω συμπράξεων δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η εμπειρία που υπάρχει απ’ όλη την Ελλάδα είναι αποκαλυπτική: μαθητές – γονείς νοικάρηδες, προβλήματα με την ασφάλεια, η εταιρία να χρειάζεται να δώσει άδεια για μια σχολική εκδήλωση εκτός σχολικού ωραρίου, τεράστιο κόστος λειτουργίας που «παραπέμπεται» στους δήμους κοκ. Δεν είναι δυνατόν να μετακυλίεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς το κόστος και η ευθύνη λειτουργίας.

Η ΕΓ καλεί τα εκπαιδευτικά σωματεία της δύναμης του ΝΤ, τους γονείς και μαθητές σε δράση για να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας. Καμιά έκπτωση, καμία αναμονή!!! Να συγκρουστούμε με την πολιτική που, την ώρα που μοιράζει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, εξασφαλίζει άθλιους όρους για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Να πληρώσουν τα μονοπώλια για τη μόρφωση που κλέβουν και την ανεργία που δημιουργούν!!!

Αργοστόλι 19/07/2020

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις