Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ο λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι ένας λαός χωρίς  μέλλον“, είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.

Οφείλουμε λοιπόν όχι μόνο να γνωρίζουμε την ιστορία μας, αλλά και να θυμόμαστε, να τιμούμε και να διεκδικούμε την αποκατάσταση κάθε αδικίας ή ανακρίβειας.

Αναμφίβολα η Γενοκτονία των Ποντίων, αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας μας, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων, μανάδων, παιδιών ακόμη και νεογνών, με τρόπο φρικιαστικό.

Οι Πόντιοι υπήρξαν άνθρωποι προκομμένοι και κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή, ενώ έδειξαν την αγάπη τους για τα γράμματα και γρήγορα σημειώθηκε η δημογραφική και πνευματική τους άνοδος.

Αντιστάθηκαν με σθένος στους διωγμούς και προσπάθησαν να διατηρήσουν το φρόνημα ψηλά. Όμως η μανία των Νεότουρκων και η θηριωδία εις βάρος τους ήταν πρωτοφανής και βίωσαν τον ξεριζωμό, τα βασανιστήρια και τελικά τον αφανισμό.

Η 19η Μαΐου, ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη θυσία των ανθρώπων. Η ποντιακή λύρα πάντα θα ηχεί σπαρακτικά για τον χαμό και τον όλεθρο.

Είναι χρέος μας να διατρανώσουμε το μήνυμα ενάντια στον ακραίο εθνικισμό και την καταπίεση των λαών.

Από το Γραφείο Τύπου

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις