Ανακοίνωση της ΕΛΜΕΚΙ για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμΕΑ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ με αφορμή την 3η Δεκέμβρη ως παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ τονίζει τα παρακάτω,

Οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές τους από τα εργατικά λαϊκά στρώματα, χτυπιούνται βάναυσα από την βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις και υλοποιώντας σχετικές κατευθύνσεις και Οδηγίες της ΕΕ, προβαίνει στη δραστική συρρίκνωση των δαπανών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, των δαπανών για υπηρεσίες και δομές Πρόνοιας. Η πολιτική αυτή οδηγεί τα ΑμεΑ και τους χρόνια πάσχοντες σε απόγνωση, αφού την πληρώνουν πολλές φορές με την ίδια τη χειροτέρευση της υγείας τους και την επιβάρυνση της αναπηρίας τους, ενώ οι οικογένειές τους οδηγούνται σε διάλυση. Γνώμονας αυτής της στρατηγικής, είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερου χώρου για κερδοφόρα δράση στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Τη βαρβαρότητα αυτή σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, την «ντύνει» με τον μανδύα διάφορων επιστημονικοφανών ιδεολογημάτων της ΕΕ περί «αποασυλοποίησης» που τάχα θα έβγαζε τα ΑμεΑ στην κοινωνία ή περί της «συμπερίληψης» των μαθητών ΑμεΑ στα σχολεία τάχα για να κοινωνικοποιηθούν. Τα ιδεολογήματα αυτά έχουν αναδειχτεί σε βασικά εργαλεία για το κλείσιμο ζωτικής σημασίας ιδρυμάτων και δομών, με αποτέλεσμα οικογένειες, είτε να αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες, είτε να ζουν την τραγωδία να βλέπουν τον άνθρωπό τους, το παιδί τους, να «λιώνει» στο σπίτι και να μην μπορούν να του προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια. Το παράδειγμα του καφενείου της «καμπάνας» βοά.

Η ανεργία τσακίζει κόκκαλα ξεπερνώντας το 95% για τους ικανούς προς εργασία αναπήρους, ενώ πάνω από 200.000 παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες είναι εκτός ειδικής αγωγής. Οι όποιες δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας συρρικνώνονται σε δραματικό βαθμό λόγω της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού. Στις περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα έρχονται να προστεθούν τα προαπαιτούμενα Κυβέρνησης, κουαρτέτου και δανειστών για μείωση κατά 50% των δαπανών για την πρόνοια και για δραστικές περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα αλλά και στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, με εργαλείο την λειτουργικότητα και τα ΚΕΠΑ.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ εντάσσει στους στόχους πάλης του και τα αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες και τα προβλήματα των ανάπηρων μαθητών, εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των ανέργων αλλά και των ανθρώπων της τάξης μας που έχουν παιδιά με αναπηρία και χρόνια πάθηση. Ιδιαίτερα μπροστά στην απεργία στις 14 του Δεκέμβρη μαχητικά στηρίζουμε τα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος:

  • Για πολιτική πρόληψη της αναπηρίας. Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, του κουαρτέτου και των μονοπωλιακών ομίλων για το πετσόκομμα των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας και της μείωσης κατά 50% των δημοσίων δαπανών για την πρόνοια.
  • Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και προστασίας των εργαζόμενων αναπήρων στους χώρους δουλειάς αλλά και των εργαζόμενων γονιών που έχουν παιδιά με αναπηρία όπως, μειωμένες ώρες εργασίας και χρόνια συνταξιοδότησης, απαγόρευση της νυχτερινής βάρδιας, περισσότερες άδειες κλπ.
  • Να σταματήσουν τα σφαγεία των ΚΕΠΑ. Να καλύψει 100% ο κρατικός προϋπολογισμός τις ανάγκες για φάρμακα, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα. Καμία πληρωμή από τους ανάπηρους και τις οικογένειες τους ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες .
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, να στελεχωθούν όλες οι δομές στην εκπαίδευση στο νομό Κεφαλονιάς –Ιθάκης με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και ειδικό προσωπικό καθώς και να εξοπλιστούν όλες αυτές οι δομές και ξεχωριστά το νέο ειδικό Γυμνάσιο Αργοστολίου, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Nα δημιουργηθούν τα απαραίτητα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης στα σχολεία του νομού, και να υπάρχει σε κάθε περίπτωση μεταφορά όλων των μαθητών στα ειδικά σχολεία κ.α.
  • Να εξασφαλιστούν σε όλους τους σχολικούς και δημόσιους χώρους οι κατάλληλες υποδομές προσέγγισης των ΑμεΑ (ακόμη και στο νέο σχολικό συγκρότημα του ΦΑΡΑΩ είναι ζητούμενο αφού έχει τυφλή ράμπα). Να ελέγχεται η βατότητα τέτοιων υποδομών που καταλαμβάνονται από ασυνείδητους.
  • Ενώνουμε την φωνή μας με τον «ΥΠΕΡΙΩΝΑ» και στεκόμαστε στο πλάι του στις δίκαιες διεκδικήσεις του.

Αργοστόλι 03/12/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Μαντζουράτος Δημήτρης

Ποταμιάνου Σοφία
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις