Αφιέρωμα στον επίτιμο Πρόξενο της Σερβίας Βίκτωρ Ρουχωτά έκανε η Κρατική τηλεόραση της Σερβίας

Η Κρατική Τηλεόραση της Σερβίας RTS συνεχίζει το αφιέρωμά της στην Κεφαλονιά και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Ληξούρι και Αργοστόλι τον προηγούμενο μήνα στα πλασία των 150 χρόνων ελληνοσερβικής συμμαχίας.

Αυτή τη φορά το κρατικό κανάλι της Σερβίας RTS επικεντρώνεται  στην άριστη συνεργασία αλλά και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται με απτά αποτελέσματα από τον Επίτιμο Πρόξενο της Σερβίας στην Κεφαλονιά Βίκτωρα Ρουχωτά αναφορά γίνεται και στην αδελφοποίηση που έγινε μεταξύ της Ένωσης Αστυνομικών Κεφαλονιάς με την αντίστοιχη του Σόμπορ Σερβίας.

Συγκεκριμένα το κρατικό κανάλι τονίζει την μεγάλη αγάπη και εκτίμηση που τρέφει ο κ. Ρουχωτάς για την Σερβία που ξεκινάει από τα φοιτητικά του χρόνια αλλά και στην μετέπειτα ενασχόλησή του με τα κοινά και την σημαντική συμβολή του στην αδελφοποίηση με την πόλη Σάμπατς της Σερβίας.

Χαρακτηριστικά το κρατικό κανάλι της Σερβίας αναφέρει (η μετάφραση είναι από την google):

Српска кућа на Кефалонији – сан почасног српског конзула

Да би неко могао да буде почасни конзул Србије, мора да буде угледни грађанин у својој земљи, да има контакте са нашом земљом и да промовише сарадњу две државе и два народа. У Грчкој Србија има три почасна конзула, на Крфу, у Волосу и Кефалонији. У главном граду највећег оства Јонског архипелага, доктор Виктор Рухотас титулу почасног конзула носи од 2007. године. За Србију су га везали студентски дани, а он је њу везао за свој живот у Аргостолију и Грчкој.

Виктор Рухотас истиче да је његова мисија спајање Србије и Грчке и њихових народа.

Припремила Тања Димитрић Мијаиловић

Од 1978. када је као студент стоматологије први пут стигао у Србију, опчинило га је гостопримство и људи. То га је, каже, одвело и као јединог Грка на радну акцију на Ђердап, а после факултета задржало и на специјализацији у Београду.

“Ја сам имао част да се за време мог студирања у Београду упознам са правим Србима, преко тих мојих пријатеља сам заволео Србију, толико сам је заволео да радим оно што данас радим и поносан сам на то. Као да сам Србин. Обишао сам целу Србију и све ми је то у глави, то су неке слике које не могу никада да се забораве”, наводи Виктор Рухотас, почасни конзул Србије у Грчкој.

За себе каже да је Чивијаш, а све је почело од братимљења са Шапцем. Више од две деценије стоматолог из Аргостолија спаја градове, ђаке, спортисте, уметничка друштва. Организовао је бројне хуманитарне акције, протестовао када је Србији било најтеже.

Спојио је и конзулат уз ординацију, а нераскидивим везама спојио је и породице и полицију.

“Ми смо у Србији били у децембру а јуна ове године смо потписали споразум о сарадњи полиције Србије и полиције Кефалоније и споразум о сарадњи са полицијом Сомбора”, наводи Констатинос Григоропулос, председник Интернационалне полицијске асоцијације Кефалоније.

Лефтерис Пападимас из Аргостолија наводи да је српски зет и да воли Србију.

“Ја сам Грк, српски зет, без Виктора ништа не би било што се организације тиче. Сви ми волимо Србију, Шабац, мада мислим да Виктор воли мало више Србију и Шабац, него Грчку и Аргостоли”, истиче Пападимас.

Да се сви пријатељи из Србије осећају као код куће, педесетосмогодишњи почасни конзул у Аргостолију је обезбедио плац, урадио пројекат и нада се остварењу највеће жеље.

“То ће бити Српска кућа која ће бити јединствена на Кефалонији, успећу, успећу”, усхићено говори о својим плановима Виктор Рухотас.

Σέρβικο σπίτι στην Κεφαλονιά – το όνειρο του αξιότιμου σερβικού προξένου

Για να είναι κάποιος επίτιμος πρόξενος της Σερβίας, πρέπει να είναι ένας αξιοσέβαστος πολίτης στη χώρα του, να έχει επαφές με τη χώρα μας και να προωθήσει τη συνεργασία δύο χωρών και δύο εθνών. Στην Ελλάδα, η Σερβία έχει τρεις επίτιμους προξένους, την Κέρκυρα, τον Βόλο και την Κεφαλονιά. Στην πρωτεύουσα του μεγαλύτερου αρχιπελάγους του Ιονίου, ο Δρ. Βίκτορ Ρουότας είναι ο επίτιμος πρόξενος από το 2007. Συνδεδεμένος με τη Σερβία για φοιτητικές μέρες, τη συνέδεσε με τη ζωή της στην Αργοστόλια και την Ελλάδα.
Από το 1978, όταν έφτασε για πρώτη φορά ως οδοντίατρος στη Σερβία, ενθουσιάστηκε από τη φιλοξενία και τους ανθρώπους. Αυτό, όπως είπε, τον οδήγησε ως τους μοναδικούς Έλληνες που δούλεψαν στο Djerdap, και μετά από τη σχολή κατέλαβε επίσης εξειδίκευση στο Βελιγράδι.

«Είχα την τιμή να είναι κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Βελιγράδι για να συναντηθεί με τον πραγματικό τους Σέρβους, σε σχέση με αυτές των φίλων μου έπεσε στην αγάπη με τη Σερβία, έτσι μου άρεσε να κάνω αυτό που κάνω σήμερα και είμαι περήφανος γι ‘αυτό. Όπως είμαι Σέρβος. Περπάτησα γύρω από το σύνολο της Η Σερβία και τα πάντα στο μυαλό μου, είναι μερικές εικόνες που δεν μπορούν ποτέ να ξεχαστούν », δήλωσε ο Βίκτορ Ρουτότας, Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στην Ελλάδα.

Λέει στον εαυτό της ότι είναι Civijas, και όλα ξεκίνησαν από την αδελφοποίηση με τον Sabac. Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ένας οδοντίατρος από την Αργοστόλια συνδέει πόλεις, μαθητές, αθλητές, κοινωνίες τέχνης. Οργάνωσε πολυάριθμες ανθρωπιστικές εκστρατείες, διαμαρτυρήθηκαν όταν η Σερβία ήταν η πιο δύσκολη.

Επίσης προσχώρησε στο προξενείο με το γραφείο και συνέδεσε τις οικογένειες και την αστυνομία με άθραυστους δεσμούς.

«Ήμασταν στη Σερβία, τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, υπογράψαμε μια συμφωνία για τη συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και της σερβικής αστυνομίας Κεφαλονιά και τη συμφωνία συνεργασίας με την αστυνομία Sombor», λέει ο Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος, Πρόεδρος της Διεθνής Ένωση Αστυνομικών της Κεφαλονιάς.

Ο Λευτέρης Παπαδήμας του Αργοστολίου δηλώνει ότι είναι Σέρβος γαμπρός και του αρέσει η Σερβία.

«Είμαι ελληνική, σερβική Ζετ χωρίς Viktora τίποτα δεν θα ήταν ό, τι αφορά την οργάνωση. Όλοι μας, όπως η Σερβία, Sabac, αν και νομίζω ότι ο Βίκτορ αρέσει λίγο περισσότερο και Sabac Σερβία, αλλά η Ελλάδα και το Αργοστόλι,» είπε ο Παπαδήμας.

Αν όλοι οι Σέρβοι φίλοι αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, ο 54χρονος επίτιμος πρόξενος στο Αργοστόλι εξασφάλισε τη γη, έκανε το έργο και ήλπιζε να επιτύχει τη μεγαλύτερη επιθυμία.

“Αυτό θα είναι ένα σέρβικο σπίτι που θα είναι μοναδικό στην Κεφαλονιά, θα πετύχω, θα πετύχω”, μιλά με ενθουσιασμό για τα σχέδιά του Βίκτορ Ρουότα.

http://www.rts.rs
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις