Ανησυχητικές εξελίξεις για Άραξο και Σούδα

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανησυχητικές εξελίξεις για Άραξο και Σούδα:

Διαμηνύουμε – «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δρώντας ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, αφήνει αναπάντητα σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στη βάση του Αράξου και τη συμβολή της σε αυτήν. Καμία αντιπαράθεση με τη επιλογή για εγκατάσταση πυρηνικών δεν κάνει και όλο το φάσμα των δυνάμεων που έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν την πολιτική του κεφαλαίου στο ευρωατλαντικό πλαίσιο. Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον τρόπο που διάψευσε (πως δήθεν ο Άραξος είναι πλέον ανενεργός!!!), έχει ουσιαστικά αφήσει ανοικτή τη συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό της βάσης του Αράξου, προκειμένου, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες.

Η όποια εξέλιξη ασφαλώς δένεται με την εγκατάσταση υποδομών – οπλικών συστημάτων στη βάση της Σούδας, τον εκσυγχρονισμό και την παράταση της συμφωνίας παραμονής της (ΦΕΚ 125 ΤΑ/29-8- 2017). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με «αθόρυβο» τρόπο, έξω κι από αυτή τη διαδικασία της Βουλής, δημοσίευσε στο εν λόγω ΦΕΚ, τη νέα συμφωνία για τη Σούδα. Οι δραστηριότητες άντλησης υδρογονανθράκων – από τον αμερικάνικο ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil – στη Νότια Κρήτη, όπως και από άλλα μονοπώλια σε διάφορες περιοχές της χώρας, συνδέονται με τη λεγόμενη στρατιωτική «ομπρέλα». Η βάση της Σούδας έχει εκπληρώσει και εκπληρώνει «ειδική αποστολή» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο παρελθόν και σήμερα που κοχλάζει το καζάνι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και ευρύτερα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς και των άλλων αστικών κομμάτων είναι τεράστιες γιατί προωθούν και στηρίζουν με κάθε μέσο την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική και καλλιεργούν αυταπάτες περί «σταθερότητας και ασφάλειας» μέσα στο ευρωΝΑΤΟϊκό πλαίσιο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΕΔΥΕ, του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού φιλειρηνικού κινήματος, καθώς και του ταξικού εργατικού κινήματος, να σημαίνουν συναγερμό για την αποτροπή της εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στον Άραξο και νέων υποδομών και όπλων στη Σούδα. Αντιτασσόμαστε δυναμικά ώστε να αποτρέψουμε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια κλιμάκωσης της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.

Παλεύουμε μαχητικά, μαζικά, ανυποχώρητα για :

  • Να μην προχωρήσει καμία εργασία υποδοχής νέων οπλικών συστημάτων στη βάση της Σούδας και πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου.

  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα.

  • Καμία συμμετοχή – καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους ενάντια στους λαούς.

  • Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις από τις στρατιωτικές αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

Αργοστόλι 07/10/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις