Σταματά η διανομή συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια!

Οι εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων απειλούν να αφήσουν τους φοιτητές χωρίς βιβλία -Λένε ότι πρέπει να δώσουν από την τσέπη τους για την εκτύπωση των συγγραμμάτων – κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ακόμη δεν τους έχει εξοφλήσει για το 2015

Αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, αποφασίστηκε κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ).

Όπως αναφέρει ο ΣΕΕΒΙ, με την απόφαση αυτή, «εκφράζεται η οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων να στηρίξουν με ίδιους πόρους την διανομή για το ακαδημαϊκό έτος και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο.
Από τη στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας εξετάζουν σήμερα την αποπληρωμή τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 (!!!), γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η καθυστέρηση πληρωμών υπερβαίνει κάθε όριο αντοχής και κυρίως λογικής και «αυτό σε συνάρτηση με τις περικοπές κατά 55% που έχουμε υποστεί δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας».

Ο Δημήτρης Μπαλιάτσας , μιλώντας στο “protothema.gr” εξ’ ονόματος των εκδοτών, επισημαίνει ότι  δεν μπορούν να πληρώσουν με δικά τους χρήματα τη διανομή ενώ το υπουργείο δεν έχει αποπληρώσει τη διανομή για το εαρινό εξάμηνο 2015-16”.

Σημειώνεται ότι τα πανεπιστημιακά συγγράμματα διανέμονται στους φοιτητές μέσω του μηχανογραφικού συστήματος “Εύδοξος”.

Οι εκδότες επισημαίνουν οτι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες, για να να τυπώσουν τα βιβλία που είναι αναγκαία για το νέο ακαδημαϊκό έτος ενώ επισημαίνουν οτι το 95% των εκδοτικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς το κράτος τους χρωστά χρήματα για 17 μήνες.

Επισημαίνεται ότι όλες οι υποσχέσεις από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου έχουν καταπατηθεί και τονίζουν ότι δεν είναι δυνατή περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς το υπουργείο έχει ξεπεράσει το όριο, όπως λένε χαρακτηριστικά.

protothema.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις