ΣΥΡΙΖΑ: “Δεξιά παρένθεση” στήνουν στο Μαξίμου

Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Στα τέλη του 2014 όταν η οικονομία άρχισε να σταθεροποιείται, αλλά ηταν φανερό πια, πως ο κ. Τσίπρας, θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός, τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ αλλα και του ΠΑΣΟΚ συζητούσαν το ενδεχόμενο μιας “αριστερής παρένθεσης”. Εκτιμούσαν οτι η παραμονή στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ηταν μικρής διαρκείας καθως θα κατέρρεε κάτω απο το βάρος των προβλημάτων που θα δημιουργούσε η πολιτική του και μαζί του, δυστυχως, και η χώρα.

Οντως η χώρα άγγιξε τα “βράχια” της εξόδου απο την ευρωζώνη, το πρωτο εξάμηνο του 2015 και προς στιγμή φάνηκε πως η “αριστερή παρένθεση” μαζί  με μια εθνική τραγωδία ηταν πολύ κοντά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μπροστά στο φόβο μιας τέτοιας καταστροφής και το βάρος των εθνικών συνεπειών της, άλλαξε ρότα, έγινε μνημονιακός,  έχασε σαράντα βουλευτές, αλλα παρέμεινε στην εξουσία με τη στήριξη που του παρείχε η τότε αντιπολίτευση, που μαζι με τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ ψηφισε το τρίτο μνημόνιο.

Τα υπενθυμίζω όλα αυτά, γιατι τώρα  στο Μέγαρο Μαξίμου στήνεται η  “δεξιά παρένθεση”.

Γνωρίζουν οτι θα χάσουν τις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν, γι αυτό σχεδιάζουν επιμελώς, την επιστροφή τους στην εξουσία σε συντόμο χρονικό διάστημα.

Πως;  Ναρκοθετώντας την πορεία της επόμενης κυβέρνησης, με μια σειρά μέτρων και δεσμεύσεων.

Ειναι γνωστό οτι η μακρά διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν έγινε για να ψηφιστούν ηπιότερα μέτρα, αλλα για να μετατεθούν χρονικά τα πιο σκληρά απο αυτά.

Οι περικοπές στις παλιές συντάξεις που μπορεί να αγγίξουν και το 30% και η φορολόγηση των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού με την αύξηση του αφορολόγητου, ψηφίστηκαν απο την κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να εφαρμοστούν απο την επόμενη κυβερνηση το 2019-20.

Η υποχρέωση  για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 συνοδεύονται απο την ισχυρή δέσμευση, που ψηφισε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, για την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, εάν δεν πιαστούν οι στόχοι.

Η πρόσληψη 180 000 υπαλλήλων στο δημόσιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις  κύκλων της αντιπολιτευσης, κυρίως ομως στους ΟΤΑ της χώρας,  δημιουργούν μείζον δημοσιονομικό  πρόβλημα, καθως αφαιρούν δυνατότητες για μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ που εχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επι πλέον οι περισσότεροι απο αυτούς, εχουν προσληφθεί με συμβάσεις σε κοινωνικά προγράμματα των δήμων με μια υπόσχεση Τσιπρα για μονιμοποίηση τους.

Πρόκειται για μια ωρολογιακή κοινωνική βόμβα, που θα σκάσει τα επόμενα χρόνια και θα κάνει  την ιστορία με τις καθαρίστριες, που αποτελεσε το επικοινωνιακό όπλο του τότε επερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ, να μοιάζει με ασήμαντο παραμύθι.

Παράλληλα η κυβερνηση, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, έχει “σηκώσει” απο το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο,  τους πόρους  ακόμα και απο τα επόμενα έτη, προκειμένου να προχωρήσει στους  χιλιάδες διορισμούς συμβασιούχων, στερώντας αντίστοιχη δυνατότητα ,απο την επόμενη κυβέρνηση.

Μέσα απο έναν  προσεχτικό σχεδιασμό, ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να οδηγήσει  τη ΝΔ στο “δρόμο με τις λεύκες”.

Μια τρομαχτική πορεία , μέσα από σκληρά μέτρα , με νέα λιτοτητα, με άδεια ταμεία και το κυριότερο  με χιλιάδες διορισμούς  συμβασιούχων , που θα μείνουν απλήρωτοι και θα ειναι έτοιμοι για καθημερινές πορείες στους δρόμους. Νέα θύματα στο βωμό της πολιτικής της αριστεράς για μια μόνιμη θεση στο δημόσιο.

Σ αυτά ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σ αυτά ειναι καλοί.

Αλλά πρέπει να διδαχθούν απο τους προηγούμενους. Και εκείνοι έκαναν όνειρα για “αριστερή παρένθεση” αλλα ακόμα στην αντιπολίτευση βρίσκονται.

ekefalonia.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις