«Στον αέρα» το Ελληνικό και μαζί το επενδυτικό στόρι της κυβέρνησης

Παγωμάρα στο Μαξίμου από τη νέα αναβολή στη λήψη απόφασης από το ΚΑΣ για τα περί αρχαιολογικού χώρου στο πρώην αεροδρόμιο – «Δεν θα δεχθούμε σκόπιμη κωλυσιεργία» διαμηνύει οργισμένο – Στο πλευρό των αρχαιολόγων και ο Νίκος Φίλης

Συνεχίζεται η περιπέτεια της επένδυσης στο Ελληνικό και μαζί με αυτή και η δοκιμασία όλου του αφηγήματος περί επενδυτικού παραδείσου στην Ελλάδα, που έχει επιστρατεύει εσχάτως η κυβέρνηση για να πείσει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και έρχεται με φουλ ρυθμούς η ανάπτυξη.

Η χθεσινή, τρίτη αναβολή στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με τον χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικού χώρου μίας έκτασης του πρώην αεροδρομίου, παρατείνει το τέλμα και την αβεβαιότητα γύρω από το μεγάλο πρότζεκτ.

Η έκπληξη για την κυβέρνηση ήταν πολύ δυσάρεστη. Αφενός δεν ανέμενε ότι θα υπάρξει νέα αναβολή – προσδοκούσε ότι αυτή τη φορά το θέμα θα τελείωνε και φυσικά με θετική απόφαση, που θα ξεμπλόκαρε την όλη υπόθεση και θα έδινε το πράσινο φως για την υλοποίηση της επένδυσης.

Αφετέρου δεν περίμενε ότι στο πλευρό των αρχαιολόγων, που αντιδρούν στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης, θα έσπευδε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι ο ίδιος εκφράζει τη θέση του κυβερνώντος κόμματος – και προφανώς όχι η κυβέρνηση που επιθυμεί την επένδυση πάση θυσία. Τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι είναι όμηρος της γραφειοκρατίας και των συντεχνιών, ναρκοθετούν την ίδια την πορεία που θέλει να χαράξει το Μαξίμου: ότι διευκολύνει πλέον τις επενδύσεις, διαμορφώνοντας φιλικές συνθήκες για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Για το λόγο αυτό μάλιστα και προκειμένου να μην ενισχυθεί αυτή η αίσθηση της αδυναμίας ή και της έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη στήριξη των επενδύσεων, το Μαξίμου έκανε μία αυστηρή διαρροή, μόλις ανακοινώθηκε η νέα αναβολή: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό» σχολίαζαν με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Κυβερνητική αδυναμία ή υποκρισία;

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι μικρό για την κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να λυθεί με απλές διαρροές από το Μαξίμου. Το Ελληνικό φαίνεται να χτυπά στον πολιτικό και ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αμφιβολίες ακόμη και για το εάν οι κυβερνητικές διακηρύξεις για την υλοποίηση του έργου είναι πραγματικές ή απλώς προσχηματικές. Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι διχάζει το κυβερνών κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη νέα αναβολή στη λήψη της απόφασης (ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία 11 έναντι 6 ψήφων), για την έγκριση του ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, την εισηγήθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου!

Και μάλιστα την ώρα που πληροφορίες ανέφεραν ότι το προηγούμενο βράδυ, αυτό της Τρίτης  η γενική γραμματέας είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ο οποίος θεώρησε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι επίκειται απόφαση του ΚΑΣ που θα επιτρέπει το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό! Και μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το Μαξίμου ετοίμαζε και έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τους σχετικούς πανηγυρισμούς!

Εάν ισχύουν οι πληροφορίες και αληθεύει ότι η κυρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη θα επιχειρούσε να ασκήσει την επιρροή της για τη λήψη απόφασης, σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι μάλλον αδύναμη να επιβάλλει τις διαθέσεις της – τουλάχιστον για την ώρα.

Τώρα όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν τη νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ την ερχόμενη Τρίτη, όπου τα πάντα είναι ανοιχτά.

Ωστόσο οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την κυβέρνηση και την ίδια την επένδυση, καθώς φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί δύο απόψεις στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χωρίς κάποια από αυτές να αποδέχεται και να εγκρίνει το έργο όπως έχει αποφασιστεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επενδυτές:

1. Η μία τάση των μελών του ΚΑΣ θα ήθελε να κηρυχθεί όλος ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αρχαιολογικός, γεγονός που θα σήμαινε εκ των πραγμάτων την ματαίωση της επένδυσης και

2. Η άλλη ομάδα των μελών του ΚΑΣ ζητά να αναθεωρηθεί όλο το σχέδιο ώστε ορισμένα σημεία του πρώην Ελληνικού να κηρυχθούν αρχαιολογικοί χώροι και ως εκ τούτου να τύχουν της προβλεπόμενης από τον νόμο προστασίας.

Ο διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ και τα κοινωνικά κινήματα

Το ενδιαφέρον με την τελευταία αναβολή βρίσκεται και στη διαφοροποίηση ενός μέρους, τουλάχιστον, του ΣΥΡΙΖΑ, δια του Νίκου Φίλη.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος συμπαραστάθηκε στην κινητοποίηση που διοργάνωσε έξω από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, δηλώνοντας ότι  τάσσεται υπέρ των επενδύσεων με σεβασμό όμως σε όλες τις διαδικασίες που καθορίζονται από τους νόμους.

Η στάση του κ. Φίλη ερμηνεύεται ότι εκφράζει τον έντονο διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνει ότι ένα κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος παραμένει αντίθετο με κυβερνητικές επιλογές, που σχετίζονται με τις επενδύσεις και τις πωλήσεις δημόσιας περιουσίας και μάλιστα έτοιμο να τις πολεμήσει με κάθε τρόπο.

Ο Νίκος Φίλης στην συγκέντρωση κατά της επένδυσης στο Ελληνικό

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει και τον πονοκέφαλο των κοινωνικών κινημάτων, που σε συνδυασμό με την αριστερή αντιπολίτευση διαμορφώνουν ένα σκηνικό κοινωνικής αναταραχής, που αμφισβητεί το success story του Μαξίμου.

Είναι ενδεικτικό ότι στη συγκέντρωση των αρχαιολόγων ήταν και δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας, με τον Δημήτρη Στρατούλη να κάνει λόγο για προσπάθεια αποτροπής «του εθνικού, οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος του ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με χαριστικές και σκανδαλώδεις, φωτογραφικές διαδικασίες σε μεγάλα εγχώρια και πολυεθνικά οικονομικά κερδοσκοπικά συμφέροντα».
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις