Ο “Τετράπολις” τίμησε τον ήρωα Γιώργο Μπλέσσα [εικόνες]

Της Γιάννας Κουλουμπή

Μετά από πρωτοβουλία του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού συλλόγου “Τετράπολις”, με τη δέουσα σοβαρότητα και σεμνότητα ετελέσθη το πρωί, έξω από το Λιμεναρχείο Αργοστολίου, εκεί όπου βρίσκεται η προτομή του Γεωργίου Μπλέσσα, το μνημόσυνο τιμής και δόξης στον ήρωα συμπατριώτη μας αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού, ενώ ακολούθησε και κατάθεση στεφάνων.

Ο Γεώργιος Μπλέσσας ήταν αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού και σκοτώθηκε κατά τη βύθιση από τη γερμανική αεροπορία του αντιτορπιλικού “Βασίλισσα Όλγα”, στη Λέρο, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1943, εκπληρώνοντας το καθήκον του και τιμώντας τον όρκο του απέναντι στην Πατρίδα.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Γεώργιος Μπλέσσας γεννήθηκε στο Αργοστόλι την 1η Ιανουαρίου του 1905 και σε ηλικία 12 χρονών γράφτηκε στην Ιόνιο Σχολή Αθηνών. Τον Αύγουστο του 1919 μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και τέσσερα χρόνια αργότερα ως τελειόφοιτος Ναυτικός Δόκιμος πήρε μέρος στις επιχειρήσεις υποστήριξης της υποχώρησης του Ελληνικού Στρατού από την Μικρά Ασία. Τον Δεκέμβριο του 1923 ονομάσθηκε αξιωματικός με τον βαθμό του Σημαιοφόρου. Τον Σεπτέμβριο του 1926, αντίστοιχα σε Ανθυποπλοίαρχο. Τον Ιανουάριο του 1931 προήχθη σε Υποπλοίαρχο. Υπηρέτησε ως κυβερνήτης στα Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και ΤΡΙΤΩΝ και ως Πλωτάρχης στο τορπιλοβόλο ΠΕΡΓΑΜΟΣ και στο Α/Τ ΥΔΡΑ. Τοποθετήθηκε υπασπιστής του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Δημητρίου Οικονόμου και τον Δεκέμβριο του 1938 ύπαρχος στο Α/Τ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Κατά την κήρυξη του πολέμου του 1940, ήταν κυβερνήτης του τορπιλοβόλου ΚΥΔΩΝΙΑΙ. Στις 10 Απριλίου 1941, παρέλαβε κυβερνήτης του τορπιλοβόλου ΑΣΠΙΣ, με το οποίο, μετά την κατάρρευση του μετώπου, απέπλευσε προς την Αλεξάνδρεια. Στις 15 Οκτωβρίου του 1941, ανέλαβε κυβερνήτης του Α/Τ ΣΠΕΤΣΑΙ και στις 28 Αυγούστου 1942 κυβερνήτης του Α/Τ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ.

ekefalonia.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις