Η Αγία Θέκλα και η περίφημη εικόνα του αγιογράφου Γεωργίου Στελλακάτου Λοβέρδου

Η Αγία Θέκλα και η περίφημη εικόνα του αγιογράφου Γεωργίου Στελλακάτου Λοβέρδου στην ομώνυμη εκκλησία του χωριού Αγία Θέκλη της Παλικής.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Η ισαπόστολος Θέκλα καταγόταν από το Ικόνιο και ήταν θυγατέρα εθνικής οικογένειας την δε μητέρα της την έλεγαν Θεόκλεια. Μετεστράφη στην χριστιανική πίστη χάρη στα κηρύγματα του ίδιου του Αποστόλου Παύλου (που τα έκανε στην γειτονική οικία του Ονησιφόρου..

Είχε ήδη μνηστευθεί κάποιον εθνικό ονόματι Θάμυρη. Όταν αυτός και η μητέρα της Θεοκλεία αντιλήφθηκαν ότι είχε μεταστραφεί στην χριστιανική πίστη, προσπάθησαν να την κάνουν να πάρει πίσω την απόφασή της. Όταν είδαν ότι αυτό ήταν ανώφελο, κατέδωσαν τον Απόστολο Παύλο στον ηγεμόνα Καστίλιο, ο οποίος τελικά αφού τον φυλάκισε, τον απέλασε.

Τότε η Θέκλα εγκατέλειψε τον μνηστήρα της και ακολούθησε τον Απόστολο στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Πολλές φορές υπέστη μαρτύρια αλλά η πίστη της την έσωσε. Από την Αντιόχεια μετέβη στα Μύρα της Λυκίας για να συναντήσει τον Απόστολο Παύλο και από εκεί στη Σελεύκεια, όπου κατέφυγε στο όρος Καλαμών, όπου και εκοιμήθη εν ειρήνη σε ηλικία ενενήντα ετών.

Η εικόνα του Γεωργίου Στελλακάτου- Λοβέρδου είναι εξαιρετική με μικρογραφίες που δείχνουν το μαρτύριο της αγίας και τη δράση της. Στην εικόνα ο αγιογράφος προσεγμένα παρουσιάζει σκηνές της αγίας από το βίος της σύμφωνα με την προφορική και γραπτή εκκλησιαστική παράδοση. Σε κάθε σκηνή του βίου της που έχει αγιογραφήσει ο Γεώργιος Στελλακάτος- Λοβέρδος, παρέχει μικρό κείμενο στο κάτω μέρος της μικρογραφίας, κάνοντας την εικόνα βιβλίο, για τον κάθε προσκυνητή . Θεωρείται από τις καλύτερες εικόνες που αφορούν στην Αγία Θέκλα. Η εικόνα είναι τοποθετημένη σε προσκυνητάρι στο ναό.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις