Σχετικά με τις προσπάθειες Κυβέρνησης – Διοίκησης για καταργήσεις τμημάτων και αύξηση των υπεραριθμιών στα ΕΠΑΛ

Στη σχετική νομοθεσία με τίτλο «Εγγραφές – Μετεγγραφές – Φοίτηση μαθητών / τριών στα Επαγγελματικά Λύκεια» (ΦΕΚ 2627/24-8-16, αρθρ. 16, §5, ΥΑ 133381/Δ4) αναφέρεται το εξής:

«Στην ειδική πράξη του Συλλόγου των Διδασκόντων κάθε Α’ τετραμήνου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του / της μαθητή / τριας είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο / η μαθητής / τρια χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών / ούσα και δε λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών. (ΥΑ 103539/Δ4/24-06-2016 Β ́ 2081)».

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ακολουθώντας πιστά τις εντολές Υπουργείου και Περιφέρειας, ζήτησε από τους Διευθυντές των ΕΠΑΛ να δηλώσουν “αριθμό παρακολουθούντων μαθητών” και “πλεονάζουσες ώρες” κατ’ εφαρμογή της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης για τα ΕΠΑΛ που προαναφέραμε.

Σκοπός είναι το “κόψιμο” του 2ου εκπαιδευτικού από τα εργαστήρια και η μετακίνηση συναδέλφων στη μέση της χρονιάς. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού, που επιχειρήθηκε να ξεκινήσει από φέτος, εμποδίστηκε πανελλαδικά από την αντίδραση του κλάδου και έμεινε σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά. Ωστόσο, η νομοθετική βάση παραμένει και το πρόβλημα θα επανέλθει. Η γενικευμένη εφαρμογή του Νόμου θα οδηγεί και σε κλείσιμο τμημάτων στη μέση της χρονιάς, αφού η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα περιοριστούν στην προσπάθεια να μετακινήσουν το 2ο καθηγητή από τα εργαστήρια.

Για το λόγο αυτό, καλούμε:

  • Την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του εν λόγω ΦΕΚ και της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης.
  • Τους Διευθυντές των ΕΠΑΛ να απαντούν ότι δεν υπάρχουν “πλεονάζουσες” ώρες, αφού οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν κάνουν στο Α΄ τετράμηνο κανένα χαρακτηρισμό φοίτησης.
  • Τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην συναινούν σε καμία τροποποίηση των αναθέσεων και του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων, κατ’ εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας, προκειμένου να μετακινηθεί “πλεονάζων” συνάδελφος από τα εργαστήρια. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων είναι αποκλειστικά αρμόδιοι να προχωρούν στον χαρακτηρισμό φοίτησης στο τέλος της σχολικής χρονιάς και ταυτόχρονα να αναθέτουν μαθήματα και να κάνουν κατανομή ωρών στους καθηγητές του σχολείου.
  • Τα ΠΥΣΔΕ και τους αιρετούς να μην δεχτούν καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού εξαιτίας τη ρύθμισης των μη παρακολουθούντων.

Ο κλάδος δηλώνει στην κυβέρνηση και τις ΔΔΕ την απόφασή του να σταματήσει τις προσπάθειες για την αύξηση των υπεραριθμιών. Η υπεράσπιση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που χτυπιούνται από την αντιεκπαιδευτική πολιτική, που υλοποιούν Διοίκηση – κυβέρνηση, είναι καθήκον για τους εκπαιδευτικούς.

Αργοστόλι 21/02/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις