Τουρισμός: Περισσότεροι τουρίστες λιγότερα έσοδα το 2016!

Κατρακύλα 1 δισ. στα έσοδα από τον τουρισμό παρά το κύμα αφίξεων!
Το πρώτο 9μηνο του 2016 οι αφίξεις άγγιξαν τα 24 εκατομμύρια, διαλύοντας το ρεκόρ του 2015. Οι εισπράξεις όμως έπεσαν κατά σχεδόν 8%, καθώς οι επισκέπτες «έριξαν» λιγότερα χρήματα στην αγορά και έμειναν λιγότερες ημέρες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σημαντική πτώση που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ καταγράφηκε στα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο εννεάμηνο του 2016, που περιλαμβάνει την «καυτή» θερινή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση στη χώρα μας ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους έφτασε τα 23,98 εκατομμύρια επισκέπτες, αυξημένη κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Ωστόσο, οι δηλωμένες εισπράξεις κατρακύλησαν κατά 7,9%, πέφτοντας στα 11,78 δισεκ. ευρώ. Η πτώση στα έσοδα αποδίδεται στο γεγονός ότι ο μέσος τουρίστας περιόρισε τόσο τις δαπάνες του όσο και τη διάρκεια παραμονής στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια δαπάνη υποχώρησε κατά 8,8%, ήτοι στα 69 ευρώ, έναντι 75 ευρώ που ήταν πρόπερσι. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν από επισκέπτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι «ψαλίδισαν» τα έξοδά τους κατά 15,4%, όμως και οι ευρωπαίοι τουρίστες περιόρισαν τα έξοδά τους κατά περισσότερο από πέντε τοις εκατό.

Την ίδια στιγμή, η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 7,2 διανυκτερεύσεις, 4,9% κάτω σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2015.

Αυτό συνέβη μολονότι ο αυξημένος όγκος της τουριστικής κίνησης ώθησε το σύνολο των διανυκτερεύσεων στα 171,75 εκατομμύρια, δηλαδή 1,7 εκατ. καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος, σχετικά σταθερή εικόνα δίνει ο τομέας της κρουαζιέρας, με τον αριθμό των εξόδων σε ελληνικά λιμάνια να αυξάνεται οριακά, κατά 44 χιλιάδες άτομα, παρά το γεγονός ότι «έδεσαν» στη χώρα μας 144 λιγότερα κρουαζιερόπλοια.

Πηγή: skai.grΑπαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις