Ο Δήμος Κεφαλονιάς στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή «Προορισμός Ναπολέων»

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Ιουνίου η συμμετοχή του Δήμου Κεφαλονιάς στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ναπολεόντειων Πόλεων, με ορισμό του Αντιδημάρχου κ. Ευάγγελου Κεκάτου ως επίσημο εκπρόσωπο του Δήμου και την κα Θεοδώρα Ζαφειράτου, Δρ. Ιστορίας και  Προϊσταμένη των ΓΑΚ-Αρχείων Ν. Κεφαλληνίας, ως άμεσο συνεργάτη.

Η  Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ναπολεόντειων Πόλεων είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που σήμερα περιλαμβάνει ένα δίκτυο 50 ευρωπαϊκών πόλεων –δήμων, που σχετίζονται άμεσα με τον Ναπολέοντα και την πολιτική και στρατιωτική του δράση(Αιάκειο, Ιένα, Βατερλώ, Αούστερλιτς, κ.λπ.). Η Ομοσπονδία αυτή χειρίζεται την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή «Προορισμός Ναπολέων» και ο σκοπός της είναι διττός:

να αναδειχθεί μέσω διαφόρων δράσεων η σημασία των ναπολεόντειων χρόνων στην ιστορία τους

να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί η ναπολεόντεια κληρονομιά που υπάρχει σε αυτές (αντικείμενα, μνημεία κ.λπ.)

Το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνθηκε στους Δήμους των Επτανήσων για να ανιχνεύσει την πιθανότητα συμμετοχής τους στη συγκεκριμένη προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι η παρουσία του στρατού του Ναπολέοντα στην περιοχή μας ήταν καθοριστικής σημασίας στην ιστορική της εξέλιξη.

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς απευθύνθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Ν. Κεφαλληνίας, τα οποία επιβεβαίωσαν:

την ύπαρξη στην εν λόγω Υπηρεσία αξιόλογου αρχειακού υλικού που αναφέρεται στην παρουσία των Γάλλων στα Επτάνησα και συγκεκριμένα διοικητικά και δικαστικά έγγραφα από την Α΄ Γαλλική Κατοχή (Δημοκρατικοί Γάλλοι), 1797-1798και την Β΄ Γαλλική Κατοχή (Αυτοκρατορικοί Γάλλοι), 1807-1809

την δυνατότητα συμμετοχής της Υπηρεσίας στην συγκεκριμένη πολιτιστική δράση, αφού με απόφασή της η Εφορεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στις 26-2—2016 ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή των Περιφερειακών Υπηρεσιών των ΓΑΚ στα Επτάνησα και των ΓΑΚ-Ν. Πρέβεζας στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή «Προορισμός Ναπολέων» και αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας με επικεφαλής την Προϊσταμένη των ΓΑΚ-Κεφαλονιάς κ. Θεοδώρα Ζαφειράτου για τον συντονισμό των δράσεων των προαναφερομένων Υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Κεφαλλονιάς στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή «Προορισμός Ναπολέων» προτείνονται από τα ΓΑΚ- Αρχεία Ν. Κεφαλληνίας δράσεις, όπως έκθεση αρχειακού υλικού των ΓΑΚ-Κεφαλονιάς από την Α΄ και Β΄ Γαλλική Κατοχή στο νησί, σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε μαθητές της Κεφαλονιάς με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τις δύο ιστορικές περιόδους, διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με θέμα την Α΄ και Β΄ Γαλλική κατοχή στην Κεφαλονιά και στην Επτάνησο γενικότερα, διεξαγωγή συνεδρίου προκειμένου να εξεταστεί συνολικά η παρουσία των Γάλλων στην Επτάνησο και ο αντίκτυπός της στον ελληνικό χώρο κ. α.

Η συμμετοχή του Δήμου Κεφαλονιάς στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή «Προορισμός Ναπολέων» είναι σημαντική από ιστορική και πολιτιστική άποψη, αναδεικνύει άλλο ένα κομμάτι του παρελθόντος μας, ενώ συμβάλλει στο να προβληθεί το νησί μας ως πολιτιστικός προορισμός.

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις