Ανδρέας Κολαϊτης: Κυρία Θεοπεφτάτου, ιδού πεδίον δράσης λαμπρό !

Γράφει ο Ανδρέας Κολαΐτης (Πτυχιούχος ΤΕΙ – Αθήνας) (Ιδρυτικό Μέλος Πολιτιστικού Συλλόγου Κομιτάτων-Κεφαλληνίας) 

βουλη1

Όλοι μαζί μπορούμε !!!

Η επικαιρότητα “των ημερών” που διανύουμε σε πλείστα πεδία της καθημερινότητός μας τυγχάνει από μόνη της αδυσώπητη (δίχως έλεος). Συγκεκριμένα με τα όσα αινιγματικά διαφάνηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος στην Τουρκία, όλοι ενστικτωδώς “αφουγκραζόμαστε” ότι υφίσταται αδήριτη (επιτακτική) ανάγκη για άμεση εθνική (αντί)δράση!

Αντίστοιχα στα καθ’ ημάς Κεφαλονίτικα νέα από την αλλοδαπή, ενθαρρυντικά διαφάνηκαν τα μηνύματα που εκέλευσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος (γεννηθείς στην Μελβούρνη) όσον αφορά την “θετική αύρα” που συνάντησε εκ μέρους των συμπατριωτών μας στο Μόντρεαλ του Καναδά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, για τα θέματα της … «μητέρας» πατρίδας! (Σημειωτέον και ο γράφων είναι γέννημα αυτής της όμορφης πόλης του Κεμπέκ). 

Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί ένα χρονικό πισωγύρισμα προς ενίσχυση ad hoc (με ειδικό σκοπό) του τίτλου του άρθρου!

Στην Κεφαλονιά ανθρώπινη παρουσία εντοπίζεται από την Παλαιολιθική Εποχή (από το 80.000 π.Χ. περίπου). Οι κάτοικοι εκείνων των εποχών έφτασαν στο νησί μάλλον από το δυτικοελλαδικό χώρο, ενώ νέες μετακινήσεις φαίνεται ότι έγιναν στο μεταίχμιο της αλλαγής από τη Νεολιθική (8η χιλιετία π.Χ) στην Εποχή του Χαλκού            (2600 -1100 π.Χ).

800px-Wells_Hellenic_races

(Διάγραμμα των μετακινήσεων στον ελλαδικό χώρο την Γεωμετρική εποχή (1100 – 750 π.Χ) , πηγή:  el.wikipedia.org/File:Wells_Hellenic_races.png)

Μετέπειτα στα κλασικά χρόνια (5ος – 4ος αιώνας π.Χ) έχει βρει την επιβεβαίωσή του ο γεωγραφικός διαμελισμός του νησιού σε τέσσερα τμήματα. Συγκροτήθηκαν τέσσερις πόλεις-κράτη: η Πάλη (σημερινή χερσόνησος της Παλικής), η Κράνη (περιοχή δυτικά του Αίνου με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας της Κρανιάς), οι Πρόννοι (νοτιοανατολική περιοχή) και η Σάμη (το βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού). Η οχυρωμένη ακρόπολη δέσποζε σε κάθε πόλη-κράτος, ενώ μες στο άστυ λάβαιναν χώρα όλες οι πολιτικές, διοικητικές και οι σημαντικότερες εμπορικές δραστηριότητες.

1024px-Pelop_krieg1

(Οι αντίπαλες συμμαχίες του Πελοποννησιακού πολέμου. Με κόκκινο σημειώνονται οι σύμμαχοι της Αθήνας και με μπλε της Σπάρτης. Με γκρί σημειώνονται οι ουδέτεροι Έλληνες με πράσινο οι βάρβαροι (μη-Έλληνες) και με κίτρινο οι Πέρσες, πηγή: el.wikipedia.org/File:Pelop_krieg.png) 

Κάθε πόλη-κράτος ήταν ανεξάρτητη, ενώ ο δημοκρατικός τρόπος διακυβέρνησης τεκμηριώνεται από τις παραστάσεις στα νομίσματα και από τις ελάχιστες επιγραφές. Ίσως μεταξύ τους οι σχέσεις να μην ήταν πάντοτε αρμονικές. Πάντως, κάθε μια είχε τη δική της εξωτερική πολιτική και τις δικές της συμμαχίες. Μερικά γεγονότα είναι χαρακτηριστικά: Η Πάλη, μόνη από τις υπόλοιπες πόλεις, στέλνει 200 οπλίτες στο πλευρό των Ελλήνων κατά τη μάχη των Πλαταιών (479π.Χ.) εναντίον των Περσών. Οι Κράνιοι μόνοι τους αντιμετωπίζουν τους Κορίνθιους που αποβιβάζονται στο λιμάνι τους τις παραμονές του Πελοποννησιακού πολέμου (430 π.Χ.). Η Σάμη μόνη της για τέσσερις μήνες το 189/188 π.Χ. προσπαθεί, μάταια όμως, να αποκρούσει τη ρωμαϊκή επίθεση.

Αναφέρθηκαν τα παραπάνω για να συνειδητοποιήσουμε ότι ανέκαθεν χρειαζόμασταν την μετάξυ μας αλληλοΰποστήριξη, παρά τις επιμέρους διαφορές που πάντα μας χαρακτήριζαν ως έθνος.

Καθοδηγούμενος απ’ αυτή την παραδοχή σας επισυνάπτω το Άρθρο 51 του ισχύοντος Συνταγματός μας, όσον αφορά στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες εκλογείς.

Άρθρο 51: (Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα)

  1. 1. O αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.
    2. Oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.
    3. Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.
    **4. Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.
    **5. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Το παράδοξο είναι ότι τα προαναφερόμενα ισχύουν από το 2001 με την συντελεσθείσα τότε αναθεώρηση του Σύνταγματος, αλλά ο σχετικός νόμος ακόμα να ψηφιστεί.

Για την ιστορία το βράδυ της Τετάρτης 1ης Απριλίου 2009, στην συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό», υπήρξε απόπειρα νομοπαρασκευής, που όμως δεν συγκέντρωσε την οριζόμενη πλειοψηφία!!!

Αν στα προαναφερόμενα συνεκτιμηθεί και ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος υπ’ αριθμ. 4332/ΦΕΚ 76/09-7-2015 για τον τρόπο απόκτησης Ελληνικής ιθαγένειας σε συνδυασμό με τις «ορδές» των εφτακοσίων και πλέον χιλιάδων προσφύγων (κι όχι μόνον) που θα ‘χουν εισρεύσει -μόνο- μέσα στο τρέχον έτος (επίσημα στοιχεία Frontex) στη χώρα μας, αντιλαμβανόμστε ότι «χθες» πρέπει να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες (ομογενείς) του εξωτερικού.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου κινείται αυτήν την περίοδο και η σχετική πρωτοβουλία του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ κ. Φραγκούλη Φράγκου για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων *(βλέπετε επισυναπτόμενο ιστότοπο Νο 4).

Ιδού λοιπόν πεδίο δράσης για την Δημοτική & Περιφερειακή Αρχή μας. Ιδού πεδίο δράσης για την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του νησιού μας (άλλωστε δεν αντίκειται σε κανένα μνημόνιο) σε συνεργασία με Κεφαλλονίτικους & Θιακούς Συλλόγους της αλλοδαπής (π.χ Cephalonian Society of Victoria, Australia, Ithacan Philanthropic Society of Melbourne, Australia, Cephalonian Brotherhood of Montreal, Canada, Federation of Cephalonian & Ithacian societies, κ.α) με στόχο την επαναπροώθηση στη Βουλή του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού !

H “ανοικτή” επιστολή – κάλεσμα του Στρατηγού κ. Φραγκούλη Φράγκου κοινοποιήθηκε ανάμεσα σε άλλους Φορείς και στους παρακάτω : (Α/δήμαρχο Τουρισμού Κεφαλονιάς Ευάγγελο Κεκάτο, Ελληνικό Γενικό Προξενείο Μόντρεαλ-Καναδά & Μελβούρνης-Αυστραλίας, Ithacan Society of Melbourne, Thessaloniki Association of Melbourne, Lemnos Community of Melbourne, Εφημερίδα “Νέος Κόσμος” – Μελβούρνη, ομογενείς πολιτικοί στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώρια: Jenny Mikakos & Lee Tarlamis, RSL Hellenic Sub-Branch Melbourne, Greek Orthodox Community of Melbourne, oμογενειακά ΜΜΕ Αυστραλίας: Studio3newcastle, Greekaus, Cephalonian Brotherhood of New York, κ.α)

Δεν νομίζω ότι χρήζει περαιτέρω ανάλυσης η συγκεκριμένη πρόταση. Ας μου επιτραπεί σαν επίλογο να τονίσω, πως οι ομογενείς οφείλουν να σταματήσουν να “φορούν” κατά το δοκούν το ένα ή το άλλο “καπέλο” (εννοώ τις υπηκοότητες) “κουνώντας μας σκωπτικά το δάκτυλο” για τα εδώ τεκταινόμενα όταν επιστρέφουν στην πατρίδα, και οι εδώ γηγενείς “άρχοντες” να σταματήσουν να τους “εμπαίζουν” ποικιλοτρόπως όταν τους θυμόμαστε μόνο σαν επισκέπτες σε ανούσια συμπόσια και άλλες τινά φιέστες, μιας και την λύση στα προβλήματα μας ως έθνους θα την βρούμε κυρίως … μόνοι μας. Αν δεν “ανασκουμπωθούμε” όλοι μαζί  … θα συνεχίσουμε να  “τυρβάζουμε ψηλά” θεωρώντας ότι για τα δεινά μας ευθύνονται … κάποιοι άλλοι !!!

Πηγές από ιστότοπους:

 (1) :143/fetch%3EUID%3E.INBOX%3E7564">http://petrospetratos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_28.html

 (2) :143/fetch%3EUID%3E.INBOX%3E7564">http://www.agorapress.gr/el/news.php?n=784

 (3) :143/fetch%3EUID%3E.INBOX%3E7564">http://frontex.europa.eu/

*(4) :143/fetch%3EUID%3E.INBOX%3E7564">http://roykoymoykoy.blogspot.gr/2015/11/blog-post_978.html

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις