Ο Τσελέντης μιλάει για τους μετασεισμούς, το Φισκάρδο και το νέο ερευνητικό πρόγραμμα

Στην ιστοσελίδα του στο facebook ο καθηγητής σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναφέρει σχετικά με τους μετασεισμούς, την περιοχή του Φισκάρδου αλλά και για ένα νέο μεγάλο σεισμολογικό ερευνητικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες τα εξής:

Όπως σας έχω πεί αναμέναμε πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς και το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. πρέπει να εξακολουθούμε να ακολουθούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης που σας έχω παραθέσει σε προηγούμενα μηνύματα.

Επειδη φαίνεται να διαμορφώνεται ένα μικρό σεισμικό κενό (αν μπείτε στη σελλίδα του Γεωδυναμικού http://www.gein.noa.gr/el/ και τη μεγενθύνετε λίγο χρησιμοποιώντας το + σύμβολο θα φανεί) ίσως έχουμε κάποιο ισχυρό ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ και στην περιοχή αυτή που θα γίνει πολύ αισθητός και στο Φισκάρδο, για αυτό απαιτείται ψυχραιμια. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάμε ένα μεγάλο σεισμολογικό ερευνητικό πρόγραμα με βάση τη περιοχή του Φισκάρδου (χρηματοδοτούμενο ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ……) από ξένες πηγές όπου θα εγαταστήσουμε μία σεισμική συστοιχεία (seismic array) 16 σεισμογράφων (κάτι σαν σεισμικό ραντάρ), κάτι μοναδικό για την ΝΑ Μεσόγειο.

Με αυτό το σύστημα που θα είναι ΜΟΝΙΜΟ θα παρατηρούμε διεξοδικα ότι γίνεται στο κεντρικό Ιόνιο. Τα γράφω αυτά γιατί θέλω οι πολίτες να πληροφορούνται για το τι γίνεται και όχι να ακούνε ξήλινους πολιτικούς και καθησιχαστικούς λόγους εκπορευόμενους μάλιστα από “κυβερνητικούς” επιστήμονες στην κατηγορία των οπίων ουδέποτε και υπό οιαδήποτε κυβέρνιση υπήρξα! Πολοί θα ήθελαν να μη είμαι στο τιμόνι του Γεωδυναμικού αλλά δυστυχώς είμαι και ΘΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ και οχι αυτό που ΘΑ ΜΕ ΣΥΝΕΦΕΡΕ η θα μου επέβαλαν να λέω…. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΗΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ.

Πιστεύω είδατε την απάντηση στην καταγγελτική μου επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό! Ολοι αποσείρουν από πάνω τους κάθε ευθύνη αλλά άν είχαν ληφθεί τα σωστά μέτρα μετά τον αντίστοιχο σεισμό της Λευκάδας το 2003 που και πάλυ είχαμε εκτεταμλενες κατλισθήσεις ίσως να μη θρυνούσαμε κάποα θύματα. Αν ο σεισμός αυτός γινόταν τον Αύγουστο φανταστειτε τι επιπτώσεις θα είχαμε στις γεμάτες τουρίστες παραλίες του νησιού. Για οτιδήποτε νέο θα σας ενημερώνω.

Γνωρίζω ότι κάποιοι (το έχουν κάνει πολλές φορές) για να με θίξουν θα τροποποιήσουν τα λεγόμενα μου δίνοντας τους ένα χαρακτήρα τρομοκρατίας και θα τα αναπαραγάγουν έτσι στα διαφορα blog. Στα ΜΜΕ θα βγαίνω ΜΟΝΟ όταν έχω να πω κατι σοβαρό, είμαι ενάντια στην μαιντανοποίηση της επιστήμης. Ζητώ συγνώμη για τα όποια ορθογραφικά γράφω υπαγορευοντας μέσω μικροφώνου οπότε είναι αναμενόμενα.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις