Τα Ρίχτερ μετατόπισαν 36 εκατοστά την Λευκάδα προς Κεφαλονιά!!!

Τα 36 εκατοστά της μετακίνησης της Λευκάδας λόγω του σεισμού είναι «μια από τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις που έχουν σημειωθεί στον ελλαδικό χώρο», λέει ο κ. Γκανάς!

Τα επιστημονικά στοιχεία που βγαίνουν στο φως σχετικά με τον πρόσφατο σεισμό της Λευκάδας κρύβουν εκπλήξεις ακόμη και για τους ειδικούς:

Δρόμος στη Λευκάδα χωρισμένος στα δύο μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης

Οπως προκύπτει από τις μετρήσεις που πραγματοποίησαν ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη χρήση προηγμένων μέσων, το νησί μετά τη φονική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ μετατοπίστηκε κατά 36 εκατοστά προς τον Νότο, μέγεθος τουλάχιστον εντυπωσιακό σε σχέση με τα συνήθη δεδομένα…

Την ίδια στιγμή, δορυφορικές εικόνες καταδεικνύουν ότι εκτός από την οριζόντια μετατόπιση, σε κάποια σημεία της Λευκάδας ο φλοιός της γης έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν ακόμη και τα 20 εκατοστά, όταν οι αντίστοιχες καταβυθίσεις στην Αθήνα μετά τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999 δεν ξεπερνούσαν τα 9 cm…

«Η ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε ο σταθμός GPS του Γεωδυναμικού στο Πόντι της Λευκάδας -εκεί όπου ο βράχος σκότωσε μια γυναίκα διαπερνώντας σαν ρουκέτα το σπίτι της- δείχνει ότι έχουμε μετατόπιση εδάφους κατά 36 εκατοστά προς την Κεφαλονιά. Πρόκειται για μια μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε ακόμη και εμάς τους επιστήμονες», εξηγεί μιλώντας στο «Εθνος» ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ασχολείται με το θέμα.

«Σκεφτείτε ότι μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς, τον Ιανουάριο του 2014, οι μετατοπίσεις που είχαμε εντοπίσει ήταν για παράδειγμα 7 εκατοστά στη Μονή Κηπουραίων έξω από το Ληξούρι και 1,5 εκατοστό στον σταθμό μας στα Βαλσαμάτα. Κατά τα άλλα διαπιστώνουμε ότι η οριζόντια μετατόπιση βρίσκεται σε συμφωνία με το ρήγμα με διεύθυνση από Βορρά προς Νότο. Θεωρούμε, ακόμη, ότι οι μετασεισμοί που σημειώνονται δεν μπορούν να μεταβάλουν την εικόνα, καθώς δεν απελευθερώνουν τόση ενέργεια όσο η δόνηση των 6,4 Ρίχτερ».

Ενδεικτική της ενέργειας που απελευθερώθηκε κατά το χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί είναι, επίσης, η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων Sentinel-1 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, όπως αυτή έγινε από το Κέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Οι δορυφορικές εικόνες μάς έδειξαν σοβαρή καταβύθιση αρκετών εκατοστών στη δυτική Λευκάδα, η οποία σε ορισμένα σημεία ανέρχεται σε πάνω από 20 εκατοστά στην κατεύθυνση δορυφόρου – Γης. Αντίστοιχη καταβύθιση εντοπίζεται και στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς. Τα στοιχεία θα υποβληθούν στη συνέχεια σε περαιτέρω ανάλυση για ακόμη ακριβέστερες εκτιμήσεις», λέει ο κ. Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου.

1.000 μετασεισμοί!
«Η εδαφική παραμόρφωση στην Κεφαλονιά υπολογίζεται στα 7 εκατοστά», προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Παπουτσής, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Αστεροσκοπείο. «Σκεφτείτε ότι στην Αθήνα το 1999 η κατακόρυφη παραμόρφωση έφτασε τα 8-9 εκατοστά, ενώ στους σεισμούς του Νεπάλ την άνοιξη του 2015 άγγιξε το ένα μέτρο. Αυτό βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθος του σεισμού αλλά και από τον μηχανισμό γένεσής του. Σε κάθε περίπτωση, με τη γνώση των παραμορφώσεων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα σεισμών εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και κατανοούμε καλύτερα το φαινόμενο».

Σημειώνεται ότι μετά τα 6,4 Ρίχτερ της περασμένης Τρίτης ακολούθησαν μέχρι αργά χθες το βράδυ περίπου 1.000 μετασεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων είχαν αναλυθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών μόλις οι 135 λόγω έλλειψης προσωπικού. Βάσει αυτών, η μετασεισμική δραστηριότητα φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά και να περιορίζεται στο νησί της Λευκάδας από το χωριό Τσουκαλάδες και νότια και στη βόρεια Κεφαλονιά.

Πηγή: Εθνος

 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις