Αντίθετη η άποψη του ΣΟΠΠ σε σχέση με το Δήμο για τα σχολεία

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας νωρίτερα σήμερα το απόγευμα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης υπό τον Αντιπεριφερειάρχη, Παναγή Δρακουλόγκωνα μετά και τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε το γειτονικό νησί της Λευκάδα το πρωί προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, αλλά και ανθρώπινες απώλειες με τον θάνατο δύο συνανθρώπων μας και πολλών τραυματισμών.

Η σεισμική δόνηση ήταν τόσο δυνατή που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα αλλά και την Κεφαλονιά και την Ιθάκη προκαλώντας υλικές ζημιές κυρίως σε παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια στην Έρισο, κατολισθήσεις και προβλήματα ευτυχώς όχι σοβαρά στο οδικό δίκτυο της  Ιθάκης. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα σχολεία και το αν πρέπει να ανοίξουν αύριο ή θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά για λόγους καθαρά προληπτικούς.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Σταύρος Τραυλός, ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας, Θεόδωρος Μπαγιώκης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος, Σωτήρης Κουρής, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Σουζάνα Πεφάνη αλλά και μηχανικοί της Περιφέρειας. Μετά από μία ώρα περίπου συζήτησης το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας αποφάσισε να ανοίξουν τα σχολεία του Νομού μας με εξαίρεση το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων, το Δημοτικό Σχολείο Τουλιάτων, και τα σχολεία της Ιθάκης όπου θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τετάρτη 18 Νοεμβρίου για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Σε πλήρη αντίθεση με την συγκεκριμένη απόφαση ο Δήμαρχος  Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, ο οποίος είναι και ο καθ’ύλην αρμόδιος για το θέμα αποφασίζει τα σχολεία όλης της Κεφαλονιάς να παραμείνουν κλειστά για αύριο Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, συγκεκριμένα η απόφαση του κ. Παρίση αναφέρει τα εξής: “Μετά τον σημερινό ισχυρό σεισμό και μετά την συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, με την αριθμ.994/Αρ.Πρωτ.: 44340 απόφασή του Δημάρχου Κεφαλλονιάς Αλέξανδρου Παρίση αναστέλλεται η λειτουργία κατά την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015 των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια κτλ) όλης της επικράτειας του Δήμου Κεφαλονιάς καθώς και όλων των μονάδων προσχολικής αγωγής (παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, μονάδες απασχόλησης νηπίων κτλ)”.

Σε δηλώσεις που μας έκανε ο κ. Δρακουλόγκωνας αμέσως μετά την λήξης της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου και μετά από επίσκεψη στην Ιθάκη ανέφερε ότι: Στην Λευκάδα είναι δύσκολα τα πράγματα, σε σχέση με την Κεφαλονιά από το πρωϊ με την ΥΑΣ, τον Δήμο Κεφαλονιάς, το ΤΕΕ και με τους μηχανικούς της Περιφέρειας ελέγξαμε όλα τα δημόσια κτίρια στην Κεφαλονιά. Καταρχήν ελέγξαμε τα σχολεία και αμέσως μετά τα Κέντρα Υγείας, το Νοσοκομείο Αργοστολίου και Ληξουρίου, το Δικαστικό Μέγαρο και τη Ναυτική Σχολή. Οι μηχανικοί μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία της Ιθάκης.  Ελέγξαμε το οδικό δίκτυο, τον Μύρτο, τους Πετανούς, τον Αθέρα, στα σημεία δηλαδή που είχαν παρατηρηθεί κατολισθήσεις στον προηγούμενο σεισμό δίχως να υπάρχουν προβλήματα. Μετά πήγαμε και στην Ιθάκη, μαζί με τους μηχανικούς μας είδαμε τα σχολεία και το οδικό δίκτυο”. Και συμπλήρωσε ο κ. Δρακουλόγκωνας: Συναντηθήκαμε εκεί με τον Υφυπουργό Υποδομών, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον καθηγητή, κ. Λέκκα, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής και η απόφαση που πήραμε στο Σ.Ο.Π.Π. για καθαρά προληπτικούς λόγους και για να υπάρξει πιο εκτενής έλεγχος, είναι να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Ιθάκης, το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων και το Δημοτικό Τουλιάτων. Γι αυτό και κρίναμε και στο Σ.Ο.Π.Π. ότι δεν υπάρχει λόγος να μείνουν κλειστά τα σχολεία της Κεφαλονιάς. Κι εγώ είμαι γονιός αλλά θα στείλω κανονικά τα δύο μου παιδιά αύριο στο σχολείο. Αν ήξερα κάτι διαφορετικό προφανώς δεν θα το έκανα”.

Αναφορικά με τις ζημιές στην βόρεια Κεφαλονιά ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: Δέκα σπίτια υπέστησαν ζημιές αλλά ήταν ακατοίκητα με εξαίρεση ένα, όπου μεριμνήσαμε για τους δύο ανθρώπους που έμεναν, να μεταφερθούν. Πρόκειται για σπίτια που δεν είναι ούτε καν προσεισμικά, είναι 200 ετών και ήταν ακατοίκητα. Υπάρχουν και περίπου 15 άνθρωποι στην Ιθάκη, που υπέστησαν ζημιές τα σπίτια τους και μερίμνησε ο Δήμος για το που θα φιλοξενηθούν”.

1-DSC00827-001

1-DSC00829

1-DSC00830

1-DSC00831

1-DSC00832

1-DSC00833

1-DSC00855 1-DSC00856

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις