Ημερίδα για τον ρόλο της οικογένειας στη σύγχρονη κοινωνία

Μία εξαιρετική ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη από το Λύκειο Ελληνίδων με θέμα “Ο ρόλος της οικογένειας στην παραδοσιακή και στη σύγχρονη κοινωνία”.

Η ημερίδα έχει ενταχθεί ως παράλληλη δράση στην μουσικοχορευτική παράσταση “Σήμερα γάμος γίνεται… (έθιμα, παιχνίδια, χοροί, τραγούδια)” και έγινε στα πλαίσια του προγράμματος I.C.E Innovation, Culture and Creativity for a new economy, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η Προϊστάμενη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνα Βασιλάτου και η Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας, Ευαγγελία Σκιαδαρέση συντόνισαν την συζήτηση σε συνεργασία με την γραμματεία, Χριστοθέα Κοσμάτου, Θεολόγος, την Μαρία Καλογηράτου, Φιλόγογο και την Ειρήνη Καρκαβέλα-Μοσχονά, Πτυχιούχο Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ευρώπη Μοσχονά Μαραγκάκη απηύθυνε χαιρετισμό ενώ έκανε και μία σύντομη αναφορά στο θέμα αλλά και τους στόχους της ημερίδας. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς που συμμετείχαν και σχολίαζαν τα λεγόμενα των εισηγητών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και είχα σαν θέμα όπως μπορούμε να καταλάβουμε και από τον τίτλο, το ρόλο που παίζει η οικογένεια στην σημερινή κοινωνία, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση ο γονιός.

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν σε πολλά θέματα που επηρεάζουν τη δομή και τη συνοχή μίας οικογένειας, όπως η έλλειψη σωστής επικοινωνίας του παιδιού με τους γονείς, οι γονείς πλέον δεν συζητούν όπως παλιά με τα παιδιά τους με συνέπεια τα παιδιά να βρίσκουν διέξοδο και απαντήσεις στο internet. Έγινε αναφορά στη σύνθεση της σημερινής οικογένειας που πολλές φορές κινείται έξω από τα πλαίσια της παραδοσιακής οικογένειας όπως τη γνωρίζουμε, μονογονεϊκή, πολυγονεϊκή και ομόφυλα ζευγάρια.

Συγκεκριμένα η κα Βλασία Γερακίτη Καθηγήτρια Μουσικής μίλησε για την οικογένεια στην τέχνη διαχρονικά μέσα από διαφάνειες, η Νηπιαγωγός και Προϊσταμένη του Α’ Νηπιαγωγείου Ληξουρίου, Άννα Συνοδινού-Καμήλου αναφέρθηκε στον ρόλο του νηπιαγωγείου και των νηπιαγωγών ως υποστηρικτικών δομών στην οικογένεια και ειδικά στις δυσλειτουργικές οικογένειες. Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Θεόδωρος Μπαγιώκης μίλησε για την οικογένεια και το ρόλο της στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του παιδιού, στη συνέχεια η Καθηγήτρια του 1ου Λυκείου Αργοστολίου, Φιλόλογος, Κοινωνιολόγος, Ζαφειρούλα Μαγουλά, παρουσίασε το θέμα “Έφηβος και οικογένεια. Μία σχέση ολοένα πιο δύσκολη”.

Οι ομιλίες έκλεισαν με την εισήγηση του Καθηγήτη του Βαλλιανείου Λυκείου Κεραμειών, διδάκτωρ τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου και υπεύθυνο για το πρόγραμμα της ημερίδας, Ηλία Τουμασάτο, ο οποίος ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα, “Κουβέντες πάνω από το τραπέζι και σιωπές κάτω από το χαλί”.

Αμέσως μετά το πέρας των ομιλιών έγινε μία μικρή σύνοψη των συμπερασμάτων που βγήκαν από τις εισηγήσεις από την Φιλόλογο και Master of Arts στην Κλασική Αρχαιολογία, Καθηγήτρια 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου, Σοφία Ζαχαράτου.

1-DSC00448 1-DSC00447 1-DSC00446 1-DSC00445 1-DSC00441 1-DSC00440 1-DSC00439 1-DSC00438 1-DSC00433 1-DSC00431

1-DSC00430 1-DSC00434 1-DSC00444

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις