Οι ανεμογεννήτριες στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ένα θέμα που έχει απασχολήσει τις τελευταίες μέρες την τοπική κοινωνία είναι η έναρξη εργασιών για την τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών στη θέση Μωρού στα Καμιναράτα τέθηκε στα εκτός ημερησίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κάτοικοι της περιοχής και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμιναράτων, Γεράσιμος Μαρούλης, συμμετείχαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε σταθεί στο πλευρό των κατοίκων με απόφαση που είχε λάβει ήδη από το 2013 όταν είχε γνωστοποιηθεί το ενδιαφέρον της εν λόγω εταιρείας για τη συγκεκριμένη περιοχή, τρία χρόνια μετά η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες της με συνέπεια την έντονη αντίδραση των κατοίκων, που απαιτούν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση και να αποτρέψει την εγκατάσταση περαιτέρω μηχανημάτων, θεωρώντας ότι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία τους αλλά στο περιβάλλον.

Το “καυτό” αυτό θέμα έφερε στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά, Διονύσης Αραβαντινός, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς που συνιστά την περιοχή και τόνισε μεταξύ άλλων: “Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει μαζί με τη Μητρόπολη μια διαδικασία διερεύνησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα ώστε η εγκατάσταση να σταματήσει. Δεν εναντιώνομαι σε κανένα αναπτυξιακό εγχείρημα, εγώ είμαι κατά της κατ επίφασης ανάπτυξης, ειδικά όταν μιλάμε για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως αυτή της Μονής Κηπουραίων”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμιναράτων, Γεράσιμος Μαρούλης, ο οποίος ανέφερε σχετικά: “Εγώ είμαι υπέρ της ανάπτυξης και της τεχνολογίας, να υπάρχει ανανεώσιμη ενέργεια και να προστατεύει το περιβάλλον αλλά να είναι όλα νόμιμα. Και θέλω να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους των Καμιναράτων. Οι χωριανοί μου στην γενική συνέλευση που κάναμε είπαν όχι και εγώ τους στηρίζω”.

Ο Βασίλης Ρουχωτάς στην τοποθέτησή του ανέφερε το γεγονός ότι οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι και ρίχνουν ευθύνες στους Δημοτικούς Συμβούλους και κατ επέκταση στο Δήμο, ζήτησε να γίνει έρευνα και να διευκρινιστεί τι ισχύει σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς για να μπορέσουν να λάβουν μέτρα, ο Δήμος να είναι αρωγός στην προσπάθεια της Μητρόπολης και όλοι μαζί να διεκδικήσουν το χώρο υπέρ της Μονής, εφόσον φυσικά υπάρχουν και τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία και εν συνεχεία αποβολή της εταιρείας από την περιοχή από τη στιγμή που είναι και επιθυμία των κατοίκων.

Ο Νίκος Ανουσάκης τόνισε ότι πρέπει να κινηθούν προσεκτικά, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν μία εχθρική νομοθεσία, η οποία προσπαθεί να καλύψει λίγο πολύ αυτές τις περιπτώσεις και συμπλήρωσε: “Το θέμα δεν είναι απλά να πάρουμε ένα απλό ψήφισμα, το έχουμε πάρει και είμαι υπέρ, αλλά το θέμα πρέπει να το αναθέσουμε στον νομικό σύμβουλο του Δήμου και σε συνεργασία με τη Μητρόπολη να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις”. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε από το Δήμο να φανεί μπροστάρης και να οργανώσει τον κόσμο, ζήτησε επικαιροποίηση της απόφασης, διερεύνηση της κατάστασης και τα μηχανήματα του Δήμου να αποκλείσουν την περιοχή.

Το θέμα τελικά μετά από πάνω από μία ώρα συζήτησης πέρασε με την πλειοψηφία των συμβούλων να τάσσεται υπέρ της πρότασης του Διονύση Αραβαντινού και της Δημοτικής Αρχής για επικαιροποίηση της απόφασης που είχαν πάρει το 2013 και διερεύνηση σε βάθος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που ισχύει για την περιοχή.

1-DSC00407 1-DSC00416 1-DSC00423 1-DSC00425 1-DSC00427

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις