Όχι στον αποκλεισμό των αναπληρωτών από τα Δ.Σ. των Σωματείων και των Ομοσπονδιών

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Είναι επικίνδυνη και ανησυχητική εξέλιξη η επιλογή περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών συναδέλφων, δεν θα δεχτούμε καμία τέτοια προσπάθεια. Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση, μέσα από το “νέο συνδικαλιστικό νόμο,” να προχωρήσει σε περιστολή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η απόφαση του Υπουργείου να μην αναγνωρίζει σε συνάδελφο, αναπληρωτή, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας το χρόνο συνδικαλιστικής άδειας ως εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, πράγμα που για κάθε συνάδελφο αναπληρωτή σημαίνει τη πιθανή μη επαναπρόσληψή του τον επόμενο χρόνο. Ουσιαστικά το Υπουργείο με αυτή τη στάση αποκλείει τους συνάδελφους αναπληρωτές από το να εκπροσωπούνται στη Ομοσπονδία.
Τα τελευταία χρόνια οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί αποτελούν καθεστώς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για την ελαστική εργασία και την κινητικότητα παγιώνεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν να γίνουν διορισμοί 7 χρόνια με αποτέλεσμα τα όποια κενά καλύπτονται, να καλύπτονται από αναπληρωτές και ωρομίσθιους.
Είναι ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επιβάλλουν οι νέες ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Είναι σοβαρό ζήτημα για την αναζωογόνηση της ζωής και της δράσης των σωματείων και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν να εκλέγονται στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων νέοι συνάδελφοι αναπληρωτές, ώστε να εκφράζεται αυτό το σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης και συνδικαλιστικά, ώστε να ζωντανέψουν τα σωματεία με συμμετοχή νέων συναδέλφων. Είναι εξαιρετικά απίθανο συνάδελφος αναπληρωτής να είναι σερί σε ένα σωματείο, με αποτέλεσμα όποιος είναι εκλεγμένος σε σωματείο να μην μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του, αφού οι εκλογές γίνονται από Οκτώβρη μέχρι Φλεβάρη και σε πολλά σωματεία.
Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούμε:
1) Να δοθεί η συνδικαλιστική άδεια στη συνάδελφο, όπως και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας χωρίς την απειλητική διάταξη της μη αναγνώρισης του χρόνου συνδικαλιστικής άδειας ως χρόνου εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας.
2) Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που είναι εκλεγμένοι σε Δ..Σ σωματείων να μπορούν να ολοκληρώνουν τη θητεία τους χωρίς αποκλεισμούς. Να έχουν το δικαίωμα (όπως και οι μόνιμοι) να τοποθετούνται την επόμενη χρονιά μέσα στα πλαίσια του ίδιου ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ (ώστε να μη δημιουργείται ίχνος υποψίας ευνοϊκής τοποθέτησης), στην περιοχή του σωματείου που είναι εκλεγμένοι.

 Απαιτούμε ίδια συνδικαλιστικά δικαιώματα αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών.

Αργοστόλι 28/10/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης

 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις